PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
GÈNERE, FEMINISMES i LGTBI

25 de Novembre del 2015

25 DE NOVEMBRE
DIA INTERNACIONAL PER A L'ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES
Enguany el cartell del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les dones vol sensibilitzar als joves entorn les relacions desiguals i la violència de gènere en l’ ús de les noves tecnologies.

És imprescindible denunciar la complicitat social i cultural dels missatges que fomenten el sexisme, de les imatges que tracten el cos de les dones com a objectes sexuals, de les narratives que emmascaren les agressions sexuals contra les dones i les fan responsables de l’agressió viscuda, de les actituds que promouen estereotips de gènere i rols patriarcals i de la banalització del masclisme.

La Regidoria de Drets Civils i Ciutadania, a través del Centre d’Atenció a la Dona, desplega programes de prevenció i sensibilització per a adults i joves, com a únics instruments que poden transformar els esquemes socials patriarcals que sostenen la dominació d’un sexe sobre l’altre, que justifiquen la violència i la desigualtat com a manera de relacionar-se.

Específicament, el Centre d’Atenció a la Dona treballa per a garantir l’atenció social, psicològica i jurídica a la ciutadania que pateix situacions de violència en coordinació amb altres recursos d’atenció especialitzada.

Documents relacionats:

>> Proposició de la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Sabadell, amb motiu del dia Internacional per a l'eliminació de la Violència envers les dones.

>> Manifest del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones

Presentació del programa d'actes als mitjans de comunicació
La regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz, en el decurs de la presentació ha assenyalat que les activitats programades estan especialment dirigides a “fer conscient la ciutadania dels micromasclismes presents en el nostre entorn quotidià, que segurament infravalorem i els jutgem de forma més permissiva que la violència física o psicològica”.

Ha destacat el mal l’ús de les xarxes socials i les noves tecnologies com a mecanisme de control i accentuació dels micromasclismes. Precisament aquest és el tema del cartell guanyador que il·lustra el programa, confeccionat pel Grup Todo, format per 5 exalumnes de Gràfica Publicitària de l’Escola Illa i que avui han recollit el premi de mans de la regidora.

Vegeu la nota de premsa

Xerrada debat: "De què parlem quan parlem de micromasclismes?"
Es parlarà dels micromasclismes, comportaments normalitzats socialment i presents a tots els àmbits de la vida quotidiana i que són la base de la violència masclista i un obstacle per a la consecució d'unes relacions igualitàries i equitatives.

Xerrada adreçada a les persones que formen part de la Taula d'Entitats d'Igualtat de Gènere i a la Taula LGBTI.

Dia: dilluns 23 de novembre
Hora i lloc: A les 7 de la tarda al Casal Pere Quart (Rambla, 69)
Organització: Regidoria de Drets Civils i Ciutadania

Acte central commemoratiu del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones
>> Encesa d'espelmes

>> Minut de silenci en record de totes les dones víctimes de la violència masclista durant l'any 2015

>> Lectura de textos, a càrrec de diferents entitats ciutadanes

>> Lectura del manifest, a càrrec d'ARIADNA VENTURA, actriu sabadellenca

>> Espectacle de circ-teatre "Els límits dels jardí d'Edèn", que convida a la reflexió sobre la violència de gènere, a càrrec de LORRAINE GALLEN I CAMILLE GROB

Dia: dimecres 25 de novembre
Hora i lloc: a 2/4 de 8 del vespre a la pl. del Doctor Robert (en cas de pluja l'acte es traslladarà al Casal Pere Quart)

Organització: Taula d'Entitats d'Igualtat de Gènere i Regidoria de Drets Civils i Ciutadania

 

Galeria fotogràfica

 

Taula rodona: "Després de 10 anys de la Llei Integral contra la violència de gènere. Avanços, buits i reptes de futur
Es comptarà amb la participació de representants de l'advocacia, de la sanitat, dels cossos de seguretat, de l'assistència social, del treball amb dones, de representants de la Regidoria de Drets Civils i Ciutadania, etc.

Es parlarà des de la perspectiva de cada professional sobre la valoració dels 10 anys de vigència de la norma, fent palès els encerts i les mancances que té, així com la incidència d'altres lleis i les perspectives de futur.

L'assistència és lliure, no cal inscripció prèvia.

Dia: dijous 26 de novembre
Hora i lloc: A les 7 de la tarda a la sala d'actes del Col.legi Oficialo d'Advocats de Sabadell (c. de Lacy, 15)
Organització: Col·legi Oficial d'Advocats de Sabadell

Gimcana: Jove, que no t'agafi el masclisme
La Gimcana és una manera divertiva i lúdica de reflexionar al voltant del gènere, les relacions i la sexualitat. Consta de cinc proves d'equip, que tenen per objectiu treballar la sexualitat i les relacions afectives, la prevenció de les violències de gènere, els estereotips, el repartiment de les tasques domèstiques, tot jugant i fent-nos conscients, identificant mites i falses creences. A càrrec de l'ASSOCIACIÓ CANDELA

Adreçat a joves d'entre 12 i 20 anys. Les places són limitades.

Per a més informació:
rmarquina@ajsabadell.cat o al te. 937451953 (Rafa Marquina)

Organització: Regidoria de Drets Civils i Ciutadania

Dia: dijous 26 de novembre
Hora i lloc: A les 7 de la tarda a la sala d'actes del Col.legi Oficialo d'Advocats de Sabadell (c. de Lacy, 15)
Organització: Col·legi Oficial d'Advocats de Sabadell

CAMPANYES de sensibilització sobre les relacions desiguals, l'assetjament i la violència de gènere, als Centres Educatius
Gimcana d'afectivitat i sexualitat "Relacions sense Risc"

De novembre a desembre
Adreçada a l'alumnat de 3r d'ESO. Es treballa des de la desmitificació de mites romàntics a la prevenció de riscos, passant per la reflexió sobre l'equilibri de les relacions.

Més informació: saj@ajsabadell.cat

Taller "No, no són bromes"

Bullying, tothom n'ha sentit parlar, però sabem identificar-lo?
Sessions dinàmiques adreçades a 1r d'ESO. Des de la base d'un cas real d'assetjament i amb la participació de l'alumnat, es treballa la identificació i el canvi d'actituds per evitar aquests maltractaments, donant rellevància a l'empatia i a l'opinió i responsabilitat de tothom.

A càrrec de professionals de la Regidoria de Drets Civils i Ciutadania.

Xerrades sensibilització violència masclista

De novembre a febrer
Sessions participatives on es definiran els conceptes, les fases i els recursos que s'ofereixen referents a la violència envers les dones.

A càrrec de professionals del CAD (Centre d'Atenció a la Dona)

TALLERS
Taller REVELA'T

Adreçat a totes les dones que vulguin revelar-se davant situacions on són víctimes del poder que exerceix la figura masculina dins de la nostra societat. De l'opressió passarem a l'apoderament amb ajuda de petits objectes per retrobar-nos i lluitar per nosaltres mateixes. A càrrec de Mònica López, actriu sabadellenca.

Dia: els dimarts des del 15 de desembre fins el 8 de març, de 2/4 de 4 a 5 de la tarda
Lloc: Biblioteca Vapor Badia (c. de les Tres Creus, 127)
Informació i inscripcions: cal enviar un missatge electrònic a Igualtat-dona-home@ajsabadell.cat especificant a l'assumpte "Taller Revela't" o trucar al 937451953 (Isabel Abella)
Observacions: Taller gratuït. Les places són limitades.

EXPOSICIONS
Desmuntem mites?

Aquesta exposició proposa una revisió d'alguns mites associats a l'amor romàntic i a la violència masclista i alhora, ofereix idees per transformar-los i avançar aixçi vers unes relacions lliures d'aquesta violència.

Dates: del 2 al 27 de novembre
Lloc: Institut Castellarnau (ctra. de Terrassa, km 15)

PUBLICACIONS
Monogràfics editats per l'Oficina de Drets Civils

>> Violència 2.0. Alternatives feministes 2.0 i més. Novembre de 2014

>> Drets sexuals i reproductius de les dones. Març de 2014

>> Joventut i violència masclista. Noves formes, vells conceptes. Novembre de 2013

>> Les fites de les dones en els darrers anys. Març de 2013

>> Mutilació genital femenina. Novembre de 2012

 

Apunts sobre "Violència de gènere": Publicació reeditada i actualitzada el mes de desembre de 2012. Aquesta publicació té com objectiu donar elements de reflexió sobre aquesta realitat que, desgraciadament, cada dia és notícia. Alhora, inclou recursos, tant presencials com virtuals, per aprofundir en la temàtica o per cercar suport.


Apunts sobre "El Sexisme"
: Publicació reeditada i actualitzada el mes de desembre de 2007. Aquesta publicació té com objectiu donar elements de reflexió sobre el sexisme: què és? perquè n'hi ha? actituds sexistes?. Alhora, inclou recursos, tant presencials com virtuals, per aprofundir en la temàtica o per cercar suport.

 

Què faig si...?