PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Dia sense tabac

   

PROTEGIM EL QUE ESTIMEM

31 DE MAIG DE 2023

 
   

 

El consum de tabac continua sent, actualment, un dels principals reptes de salut i el seu consum afecta a la persona consumidora, al seu entorn més directe i també a la sostenibilitat i salut del planeta.

 

Per això es fonamental reforçar les polítiques per a prevenir el tabaquisme i, en aquells casos en els que es consumeixi, apel·lar per a que es faci de manera que es minimitzi l'impacte, especialment a tercers i quartes persones.

 

En aquesta sèrie de vídeos es fa èmfasi el modelat, el fum que queda atrapat en els entorns quotidians (casa i cotxe) i, finalment, en els recursos públics que poden acompanyar en el procés de deixar de fumar, un cop s'ha pres la decisió.

 

 
   

Modelat

El modelat és un procés bàsic d’aprenentatge, també pel que fa al consum de tabac. Per això és tan important tenir cura de no fer-ho sobretot allà on la presència d’infants i adolescents és elevada.  

 
     
   

 

Tabac al cotxe?

La majoria de persones tenen cura d’evitar fumar quan compartim el cotxe amb els altres, però quan viatgem sols, tampoc és bona idea fumar, saps perquè? (pols del tabac)

 
     
   

 

Tabac a casa?

Saps el motiu pel qual no és recomanable fumar a l’interior de casa nostra, encara que estiguem sols, i que després d’haver-ho fet, ventilem? (pols del tabac)

 
   

 
   

 

És un bon moment per deixar de fumar?

Deixar de fumar sempre és una idea genial. Per tu, per les persones que conviuen amb tu i pel planeta. I al 061 et poden ajudar.

 
   

 

 

Prevenció de les addiccions

Principalment s’intervé en el context educatiu i es treballa amb la comunitat educativa de cara a  proporcionar eines de reflexió crítica sobre el fenomen de consum de tabac, alcohol i resta de substàncies psicoactives.

Què oferim?

Com que els primers contactes amb tabac, alcohol i altres substàncies es donen, habitualment, a l’adolescència i joventut, les activitats de promoció de la salut sobre prevenció de les addiccions es dirigeixen primordialment a aquests grups d’edat. Consulteu aquí la oferta d’activitats.

El Servei d’Assessorament i Informació en Drogues és gratuït i confidencial i té com a objectiu atendre les consultes d’adolescents i joves sobre qualsevol droga. També s’hi dona resposta a familiars i persones de l’entorn proper i a professionals que treballen amb el col·lectiu adolescent o jove.

Les activitats s’ofereixen, principalment,  a través del programa Ciutat i Escola. També es col·labora amb l’Oficina Jove de Sabadell i amb els Plans Educatius d’Entorn i els projectes comunitaris que es despleguen als barris de la ciutat.

D'altra banda, s’impulsa la implantació de programes comunitaris com ara “Entorn sense fum” orientats a protegir a la població del fum de tabac de segona mà i també a evitar que els infants estiguin exposats a models adults poc saludables.

Finalment, si formeu part de col·lectius específics -com ara professorat, associacions de mares i pares, monitors de lleure, i altres professionals que treballen amb població jove- us podem donar elements per entendre els fenomen de les drogodependències. I orientar-vos sobre el paper dels pares i les mares en el creixement personal de llurs fills i filles, per prevenir situacions problemàtiques relacionades amb el consum de drogues.

Preguntes freqüents

Hi ha algun telèfon d'orientació sobre drogodependències?

Sí, a Catalunya hi ha un servei 24 hores gratuït d’informació, orientació i acollida permanent sobre drogodependències. És la Línia Verda:  telèfon 900 900 540. Més informació aquí.

M’han dit que bec massa, com puc saber si el meu consum d’alcohol és normal?

La calculadora Veus el que beus?  permet calcular de forma orientativa i anònima, la quantitat d’alcohou que es beu a diari per determinar si el vostre hàbit de consum us pot ocasionar problemes.

Enllaços d'interès

  • Video "De què parlem quan parlem de drogues", dissenyat i produït per l’alumnat de Producció Multimèdia i Sabadell en Xarxa del Vapor Llonch, per donar suport a la campanya del mateix nom que des de fa anys desenvolupen conjuntament el Servei de Joventut i el Servei municipal de promoció de la Salut pels nois i noies de 4t de l’ESO.

Entorn sense fum

 

 

 

Elsentorns sense fum són espais exteriors comunitaris freqüentats per infants i adolescents en els quals s’ha acordat no fumar, malgrat que la llei actual no ho prohibeix.

 

Alguns exemples d’entorns adherits són els de les biblioteques, els centres cívics, els centres educatius, les escoles bressol municipals, els centres esportius, etc.

 
     
 

 
     
 

Per què és important?

 
   
     
  Què proposem fer?  
 

 

Evitar que hi hagi persones fumant en entorns on poden haver-hi persones menors d’edat. Això inclou:

 
   
     
  A més, fem:  
     
  • Sensibilitzar les persones educadores que són models.
  • Donar eines als/les menors per a que reforcin la decisió de no fumar a través dels programes “Abaixa els fums”, “Classes sense fum” i “No em fumis”.
 
         
  Més informació sobre entorns sense fum:  
     
   

Video: "Deixar de fumar, una gran idea"

 
 
         
   

Video: "El cotxe, espai sense fum"

 
       
         
   

Video: "Modelat i tabac"

 
       
         
   

Video: "Casa nostra, espai sense fum"

 
       
         
 

 

Guia projecte "Entorn sense fum"

 
 
         
 

 

Manifest

 
 
         
 

 

Placa

 
 
         
 

  Díptic: "Entorn sense fum: Infància i adolescència sense fum"  
 
         
 

  Cartell Dia sense fum infants: "No els fumis"  
 
         
   

Mites de les cigarretes electròniques

 
 
         
   

Tabac i Covid19: Què en sabem? Dades i recomanacions"

 
 
 
         
 

  Video Generalitat de Catalunya: "Protegiu els vostres fills del fum del tabac"  
 
         
     
  Qui et pot ajudar a deixar de fumar:  
         
     
  • Professionals del vostre centre d'atenció primària
 
     
  • Telèfon 061 Salut respon
 
       
       
       

 

Activitat física

Evitar el sedentarisme, adoptar un estil de vida actiu en la quotidianitat i en el temps de lleure és determinant per a la salut física i també mental. En l’àrea de l’activitat física cadascú pot trobar una manera que s’adapti a les seves necessitats i preferències de cara a dur una vida activa: en alguns casos  a través d’activitats esportives, en altres sumant les activitats de la vida quotidiana (pujar escales, desplaçar-se a peu o en bicicleta, etc.) o combinacions de les dues. El més important, en qualsevol cas, és la constància i la regularitat.

Per tant, un estil de vida actiu i sostenible no té perquè necessitar d’una inversió de temps addicional ni d’equipaments especials. Sumar trenta minuts d’activitats quotidianes actives pot ser suficient.

Les activitats esportives, per altra banda, també poden incidir positivament en la salut física, mental i també social (sobretot pel que fa als esports col·lectius).

Què oferim?

Activitats i esdeveniments esportius

Si estàs pensant a participar en activitats esportives organitzades a Sabadell i/ o en equipaments municipals consulta a la web municipal del servei d’esports

Circuits urbans saludables

A Sabadell a les oficines del SAC pots trobar impreses les Rutes saludables de Sabadell. També les pots consultar en línia.

Elabora el teu Pla d’Activitat Física amb les rutes saludables

Circuit 1

Circuit 2

Circuit 3

Circuit 4

Circuit 5

Circuit 6

Circuit 7

Circuit 8

Circuit   9

Circuit 10

Circuit 11

 

 

Enllaços d’interès

 

Educació sexual i afectiva

L’educació sexual i afectiva facilita que cada persona s’expressi tal i com és, tot respectant la diversitat d’opcions, i que afavoreix l’adopció de comportaments i actituds saludables en les relacions afectives i sexuals.

Promoció de la salut, amb la col·laboració d’altres regidories i entitats, ofereix activitats orientades a promoure una actitud saludable i positiva en relació a la sexualitat i actituds i conductes sensibles a aspectes de gènere (igualtat, respecte, etc.). A utilitzar el preservatiu en les relacions sexuals i a reduir la incidència d’infeccions de transmissió sexual i embarassos no desitjats en l’adolescència.

Què oferim?

Campanya "Relacions sense risc"

Campanya preventiva que es desenvolupa a Sabadell el mes de novembre i que finalitza al voltant del dia mundial de la Sida (31 de novembre).

Per a estudiants d’ESO, tècnics i monitors/es formats ofereixen als centres escolars de la ciutat la possibilitat de dur a terme una gimcana que inclou activitats participatives que promouen la reflexió en torn a les relacions afectives i sexuals. La metodologia es basa en dinàmiques de grup que permeten tractar els mites, les conseqüències que es deriven, per un mateix i per la resta de persones, d’optar per una o altra actitud o comportament. Un curtmetratge, ofereix models  a l’hora de promoure la sexualitat segura i també es donen a conèixer els recursos comunitaris als quals es poden dirigir, si necessiten assessorament per aquesta qüestió. A part de la gimcana pels estudiants d’ESO, també hi ha la possibilitat de fer assessorament al professorat i a les famílies.

Per a estudiants de Cicles Formatius, escoles d’adults, etc. també s’ofereixen activitats que permeten, a partir d’exposicions o altres esdeveniments culturals, reflexionar sobre les relacions afectives i sexuals.

Contacta amb nosaltres

Preguntes freqüents

Saps reconèixer quan les relacions de parella són abusives?

RESPOSTA: De vegades hi ha comportaments que s’interpreten com a “normals” en les relacions de parella, però que no ho són.

La relació abusiva és una relació de domini d’una persona sobre una altra.

La persona que abusa pot ser o no conscient de que ho està fent, però amb el seu comportament, deliberadament, busca sotmetre l’altra persona, al marge de quins siguin els desitjos, voluntat i expectatives de la persona sotmesa.

Habitualment els comportaments abusius es fan progressivament, de manera que s’incrementa el domini i sotmetiment de l’altra persona. I sempre s’acompanya de la pèrdua d’autoestima i d’autonomia de la víctima.

De vegades comportaments d’aquest tipus es poden confondre amb els propis d’“estar enamorat”.

La campanya “Talla amb els mals rotllos”, pretenia conscienciar a les persones més joves sobre alguns signes per a reconèixer que les relacions s’estan convertint en abusives. Video (Talla amb els mals rotllos)

En cas de violència masclista, què he de fer?

RESPOSTA: Et pots dirigir al servei d'atenció permanent telèfon 900 900 120 contra la violència masclista és gratuït i confidencial i funciona tots els dies de l'any, durant les 24 hores del dia.

També pots enviar un correu electrònic 900900120@gencat.cat

Atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones:

  • Peticions d'informació de dones que viuen situacions de violència.
  • Peticions d'informació sobre els recursos existents a Catalunya en matèria d'assistència a la violència contra les dones.
  • Sol·licituds d'assessorament sobre possibles actuacions a realitzar davant una situació de violència contra les dones, procedents de particulars i/o professionals.
  • Activació del Servei d’intervenció en crisis greus en l’àmbit de la violència masclista (24h / 365 dies a l’any), procedent de qualsevol Ajuntament i Consell Comarcal, amb el previ consentiment de la dona agredida o del seu entorn familiar.

Hi trobaràs professionals, advocades i psicòlogues que poden contactar amb serveis d'emergència, si és necessari.

Les persones que accedeixin al servei poden expressar-se en 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l'anglès, el francès, l'alemany, l'italià, el rus, l'àrab, el romanès, el croat i el xinès.

Més informació

Coneixes les malalties de transmissió sexual més freqüents a Catalunya?

RESPOSTA: Les infeccions de transmissió sexual són un grup de malalties infeccioses de gravetat variable, algunes benignes i d’altres més greus, que normalment es transmeten o es contagien durant les relacions sexuals. Només una persona que ja tingui la infecció pot transmetre la malaltia. La vagina, el penis, l’anus i la boca són els llocs més freqüents on podem trobar els gèrmens (virus, bacteris, paràsits...) que produeixen les ITS.

Els gèrmens que produeixen les ITS més freqüents són bacteris (gonocòccia o gonorrea; sífilis; clamídia ), virus (herpes genital; condilomes; hepatitis; vih), protozous, fongs (vulvovaginitis per  tricomoniasi) i paràsits (sarna i pediculosi púbica o lladelles).

Més informació sobre les infeccions de transmissió sexual al Canal Salut.

Quines són les senyals d’alerta de les infeccions de transmissió sexual?                    

RESPOSTA: Si s’han tingut relacions sexuals no protegides, convé estar atents a la possible aparició dels signes i símptomes, que poden avisar de la presència d’una infecció. Aquestes senyals d’alerta són variades i poden presentar-se dies o mesos després del contagi.

Algunes persones que pateixen una infecció de transmissió sexual, especialment dones, no presenten símptomes o bé poden ser molt discrets i intermitents, mentre que altres persones tenen símptomes o signes molt evidents.

En la dona: augment de la secreció vaginal amb olor i consistència diferents de les habituals; picor, coïssor o cremor en els genitals; dolor durant les relaciones sexuals.

En l’home: secreció grogosa en el penis (amb o sense dolor); coïssor o cremor a l’orinar.

Tan en homes com en dones: ulceracions mucoses en els òrgans genitals, la boca o l’anus; berrugues en la regió genital o anal; presència de ganglis a la zona inguinal.

També cal tenir en compte que les infeccions de transmissió sexual poden manifestar-se en altres llocs de l’organisme, fora dels òrgans genitals i l’aparell urinari.  I que no tot signe o símptoma que afecti òrgans genitals (enrogiment, picor, etc.) està sempre causat per una infecció de transmissió sexual. 

Siguin les que siguin les senyals d’alerta, quan apareixen, cal consultar amb un metge o una metgessa que farà el diagnòstic i prescriurà el tractament necessari.

Penso que puc tenir  una malaltia de transmissió sexual, on puc adreçar-me?

RESPOSTA: El personal mèdic i d’infermeria del teu Centre d’Atenció Primària, i els farmacèutics, et poden facilitar informació sobre les infeccions de transmissió sexual.

També pots trucar al telèfon d'informació i consultes de CatSalut Respon 24 hores (061). 

A Sabadell:

ASSIR de Sant Fèlix

ACTUA Vallès, ofereix la possibilitat de fer la prova ràpida del VIH              

Quin és el millor mètode anticonceptiu?

Els preservatius masculins i femenins són els únics que tenen una doble funció: prevenir l’embaràs i també les infeccions de transmissió sexual. No té cap contraindicació i l’eficàcia és molt alta si s’usa correctament.

El diafragma, com els preservatius, és un mètode de barrera que és recomanable que s’usi conjuntament amb crema espermicida.  Aquest mètode no protegeix de les infeccions de transmissió sexual.                                                

També hi ha una àmplia gama de contraceptius hormonals (píndoles, pegats, anella vaginal, implants subcutanis, injeccions hormonals i la contracepció d’emergència). I mètodes en els que un professional sanitari pot inserir un dispositiu (n’hi ha de diferents tipus) a l’úter per impedir la nidificació de l’òvul.

Sempre és recomanable l’assessorament d’un professional sanitari per orientar-ne l’ús, detectar possibles contraindicacions i prescriure el més adequat.               

Contracepció al Canal Salut

Què és i on puc aconseguir “la pastilla del dia després”?

És un tractament hormonal d’emergència que es pot prendre en cas d’haver tingut una relació sexual no protegida.

S'utilitza per evitar un possible embaràs, quan hi ha hagut alguna incidència en l’ús del mètode anticonceptiu habitual (per exemple, trencament o retenció del preservatiu, oblit de pastilles...), o en el cas d’haver tingut una relació coital no protegida.

Pots aconseguir-la als serveis sanitaris que tinguis més propers: Centre d'Atenció Primària (CAP), Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva o al servei d'urgències d'un hospital. En aquests serveis t’informen i et donen l’anticoncepció d’urgència o “pastilla del dia després” de forma gratuïta. (Ara també es pot aconseguir aquest tractament a les farmàcies sense recepta, amb un preu aproximat de 19 €)

Hi ha un termini de 72 hores després de la relació per poder fer el tractament, però quant abans es prengui millor, perquè l'eficàcia és més alta. (De tota manera, tot i que disminueix la seva eficàcia, podria ser útil fins a 120 hores (5 dies) després de la relació.) 

Aquest tractament és un mètode d’ús ocasional i en cap cas substitueix els mètodes habituals d’anticoncepció. Només actua sobre la relació sexual que motiva el seu ús, no ofereix protecció en altres relacions que es puguin tenir després de prendre el tractament.

Enllaços d’interès

 

Son i descans

Per sentir-se bé és molt important haver pogut descansar correctament. A pesar que hi ha molts factors que poden determinar que el son sigui (o no) reparador n’hi ha alguns d’ells estan relacionats amb factors ambientals i/ o amb les costums i rutines prèvies a anar a dormir. Precisament els hàbits d’higiene del son fa referència tant als aspectes ambientals com als comportaments que faciliten que el son sigui reparador.

Quant he de dormir?

Segons les guies del National Heart, Lung and Blood Institute la quantitat de temps que cal que es dormi diàriament canvia al llarg de la vida i també varia segons la persona.

Tot i així existeixen unes recomanacions segons grups d’edat:

Nadons 16  - 18 hores al dia
Infants de preescolar 11 - 12 hores al dia
Infants com a mínim 10 hores
Adolescents 9 - 10 hores al dia
Adults (incloent la gent gran) 7 - 8 hores al dia