PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

"Un any transformant Sabadell"

PresentacioPMWeb

Joan Berlanga, primer tinent d'alcalde i regidor d'Educació i Sostenibilitat

E n les darreres eleccions municipals la ciutadania de Sabadell va decidir tancar una etapa i començar-ne una de nova que s’ha acabat articulant amb l’acord de govern entre Unitat pel Canvi, ERC, Crida per Sabadell i Guanyem Sabadell. Aquest nou escenari ha convertit Sabadell en l’única gran ciutat de Catalunya amb un govern de canvi amb una majoria absoluta d’esquerres més enllà del PSC. No és poca cosa.

Ara que comença el segon curs polític del mandat sembla un bon moment per saber si des del Govern estem aprofitant l’oportunitat que ens ha donat la ciutadania i valorar la tasca realitzada.

Una de les primeres prioritats ha estat establir unes bases i formes –diferents de les imperants durant els darrers temps– sobre la manera d’entendre la política des de les institucions. En aquest sentit, a part d’apostar per l’austeritat en els actes públics, sous o nombre dels anomenats “càrrecs de confiança” –som un govern que costa un 38% menys que l’anterior– i per la transparència –on per exemple l’agenda política dels membres del Govern es fa pública setmanalment–, els regidors i regidores del Govern hem adquirit el compromís d’estar un màxim de 8 anys al consistori, en la mesura que per a nosaltres la política és un servei i no pas una professió.

Durant aquest primer any també hem definit les bases de les noves línies polítiques a desenvolupar, tal com queda reflectit en el nostre primer pressupost i en el pla de mandat

Donar suport als que estan patint més durament les desigualtats que genera l’actual sistema econòmic també ha estat una prioritat durant aquest primer any de mandat. L’obertura del servei d’urgències i emergències socials a la plaça del Gas, l’augment de més del 30% de les beques menjador, ser la primera ciutat que denuncia les empreses subministradores que no compleixen la llei sobre pobresa energètica o la concessió del 100% de les beques esportives sol·licitades per les entitats en són una bona prova.

A la vegada, durant aquest primer any també hem definit les bases de les noves línies polítiques a desenvolupar, tal com queda reflectit en el nostre primer pressupost i en el pla de mandat que vàrem presentar el passat mes de juliol.

Pel que fa al pressupost, gràcies a una nova política fiscal amb bonificacions a les persones que estan passant més dificultats i augmentant la pressió fiscal a les empreses amb més beneficis s’ha produït un increment general del pressupost amb augments significatius en àrees clau com en acció social, espai públic, educació o habitatge, entre altres, que permetran que puguem tirar endavant amb garanties el nostre programa de govern.

D’altra banda, en el pla de mandat –que podeu consultar al web de l’Ajuntament– concretem les línies estratègiques sobre les quals treballarem durant els propers tres anys a partir de tres grans eixos: drets socials, economia i territori.

I totes aquestes polítiques intenten donar veu als veïns i veïnes, tal com ha quedat palès amb l’auditoria ciutadana “Posem llum a l’Ajuntament”, el procés participatiu sobre la Festa Major o el projecte “Construint ciutat”, que suposarà l’elaboració i tria per part de la ciutadania de diferents projectes per valor d’un milió d’euros en els pressupostos del 2017, entre altres. .

Encara som lluny de la ciutat que desitgem. I és que modificar les inèrcies del passat no és fàcil. Però ja hem començat i tenim clar l’encàrrec

Malgrat aquestes transformacions, encara som lluny de la ciutat que ens imaginem i desitgem. I és que modificar les inèrcies del passat no és tasca fàcil, i més quan el funcionament de l’administració pública no es caracteritza precisament per la seva capacitat per facilitar canvis ràpids. Però ja hem començat, tenim clar l’encàrrec i engeguem satisfets i amb entusiasme el segon any de mandat.

Tanmateix, per remuntar Sabadell només amb el govern municipal no n’hi haurà prou. També caldrà, com sempre que hi hagut canvis substancials, implicació ciutadana. Així doncs, a tots i totes els que volem remuntar la ciutat, se’ns gira feina. No serà bufar i fer ampolles, però valdrà la pena.


 berlanga

 

 

@JoanBerlanga