PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

         

La maleta de les famílies

 

 

Amb la voluntat de donar suport als pares i mares que acompanyen els fills i filles en la transició cap als estudis postobligatoris, durant el curs escolar es porten a terme diferents accions d’orientació englobades dins l’anomenada Maleta de les Famílies. Aquest 2016-2017 és el segon any que l’Ajuntament, comptant amb el suport de la Diputació de Barcelona, ofereix aquest recurs als centres de secundària per complementar la tasca d’orientació que els centres ja porten a terme. Enguany hi participen els instituts Ferran Casablancas, Pau Vila, Sabadell i Vallès.

 

 

 

Amb La Maleta de les Famílies es vol:

  • Contribuir a reduir l’abandonament escolar prematur en el primer any de l’educació postobligatòria
  • Fomentar el paper cabdal de les famílies en l'acompanyament dels fills i filles
  • Potenciar la xarxa de col·laboració entre l’administració i els centres educatius.

El projecte es basa en una experiència implementada a França, considerada com a bona pràctica per la Comissió Europea i que ha generat impactes molt destacats en les taxes d'abandonament escolar prematur d’aquest país.

 

 

 

La Maleta de les Famílies preveu tres tipus d’accions:

  • La primera, una xerrada oberta per a les famílies d’alumnes de tercer i quart d’ESO, batxillerat i cicles de grau mitjà de cada institut, amb l’objectiu de trencar estereotips i mostrar el ventall d’opcions d’itinerari educatiu i professional.
  • La segona acció consisteix en organitzar tallers participatius per a algunes famílies d’alumnes de 4rt d’ESO per aprofundir en els aspectes bàsics introduïts a les xerrades.
  • Finalment, per cloure l’activitat, s’impulsen una sèrie de tutories individualitzades amb famílies i alumnes.

 

 

 

La Maleta de les Famílies queda englobada aquest curs 2016-2017 entre les accions que integren la nova estratègia municipal Sabadell Orienta, que treballa per fomentar l’orientació acadèmica i professional per, entre altres objectius, reduir l’abandonament escolar prematur --entès com el percentatge de persones d’entre 18 i 24 anys que, com a màxim, ha acreditat l’educació secundària obligatòria i no continua amb els ensenyaments postobligatoris--.

En aquest sentit, dins el paraigües de Sabadell Orienta s’inclouran accions que ja es portaven a terme a la ciutat, com és la Maleta de les Famílies, i s’impulsaran de noves. Tot plegat amb la voluntat de revisar i coordinar les accions d’orientació educativa i laboral que ofereixen els diferents serveis municipals i altres agents de la ciutat.

Apropa't a l'FP -- Sabadell Orienta

Amb l’objectiu de fer arribar al conjunt de la ciutadania tota l’oferta de Formació Professional a Sabadell i de reforçar alhora l’orientació acadèmica  i professional per a totes les edats, l’Ajuntament va portar a terme els dies 19, 20 i 22 d’abril de 2017 la primera edició d'Apropa’t a l’FP.

L’esdeveniment va tenir lloc a Fira Sabadell i tenia com a objectiu consolidar la difusió de la formació professional com una oferta de qualitat entre els estudis postobligatoris i que registra un alt índex d’inserció laboral. Alhora Apropa’t a l’FP va ser un punt de trobada amb els centres de formació de les diferents famílies professionals i les empreses i un lloc idoni on assessorar-nos sobre els diferents itineraris formatius i professionals. Tinguem l’edat que tinguem, siguem treballadors o treballadores en actiu o en situació de desocupació temporal i sigui quin sigui la nostra carrera formativa i professional i el nostre interès vocacional.

Apropa’t a l’FP parteix de l’experiència de les jornades d’orientació de cicles formatius celebrades els darrers anys i té la voluntat d’avançar amb nous continguts i propostes. Tot plegat s’emmarca en la nova estratègia local “Sabadell Orienta”, que revisarà i coordinarà les accions d’orientació educativa i laboral que ofereixen els diferents serveis municipals i diferents agents de la ciutat. Del que es tracta és d’articular polítiques educatives transversals per, entre altres objectius, lluitar contra l’abandonament escolar prematur i consolidar Sabadell com a ciutat orientadora, contribuint a la millora global dels diferents serveis d’orientació dins el municipi.

HORARI DE LA FIRA:

  • Dimecres, 19 d'abril: de 8:45 a 15 h.
  • Dijous, 20 d'abril: de 8:45 a 19 h.
  • Dissabte, 22 d'abril: de 10:45 a 14 h.

 

 

  • Xerrades específiques sobre 79 cicles formatius de 21 famílies professionals adreçades a estudiants de 4rt d’ESO, batxillerat i escoles d’adults.
  • Espai per al debat i ponències d’interès general relacionades amb l’àmbit formatiu i professional. Es parlarà, per exemple:  dels reptes de l’FP, la flexibilitat i l’acreditació d’experiència formativa i/o laboral, la formació dual, bones pràctiques d’orientació entre professionals, tallers de suport a les famílies per a l’acompanyament als fills i filles davant la tria d’estudis i professió, la mobilitat internacional i la formació professional i inserció laboral adaptada, entre altres propostes.
  • Espai d’exposició i diàleg amb unes 50 empreses i perfils professionals diversos que oferiran una visió àmplia de les diferents sortides al món laboral
  • Espai d’exposició de 17 centres que ofereixen cicles formatiu i idiomes.
  • Punts d’orientació personalitzada i un servei d’informació sobre l’autoocupació i la creació de la pròpia empresa.

 

Entre les accions impulsades en el marc de la Fira i de Sabadell Orienta, s’ha promogut un videoclip amb l’objectiu de fer arribar als més joves la importància de la formació. El videoclip, en procés d’elaboració, és obra de l’autor sabadellenc Nel·lo C. i es presentarà el dissabte 22 d’abril al recinte firal.

 

 

 

 

 

 

Sabadell Orienta vol incidir en el concepte de Formació al llarg de la vida i és per això que preveu propostes per a diferents col·lectius: des d’alumnat fins a treballadors en actiu o en situació de desocupació temporal, empresariat, professionals de l’àmbit educatiu o pares i mares. A grans trets, Apropa’t a l’FP s’adreça a:

- Alumnat de 4r d’ESO , de 1r o 2n de Batxillerat i de cicles formatius.

- Alumnat d’escoles d’adults que preparen l’obtenció del GES , prova d’accés a cicles o a universitat.

- Pares, mares i famílies per fer-los més fàcil l’acompanyament i suport als fills i filles en el seu itinerari educatiu i laboral.

- Treballadors/-res ocupats o desocupats amb necessitats de millora de la qualificació professional, d’acreditació de l’experiència i/o de planificació d’una carrera professional.

- Empresariat que vulguin conèixer el món formatiu professional

- Professionals de l’educació que vulguin conèixer i/o compartir recursos de formació i orientació, tot establint contactes de treball en xarxa.

 

 

 

Sí. Apropa't a l'FP serà de lliure accés a la zona d’exposició i amb inscripció prèvia (gratuïta) a la majoria de les xerrades

 

 

Els i les estudiants hi podran prendre part d’acord amb els criteris i terminis facilitats pels seus centres formatius.

La ciutadania en general interessada s’hi podrà inscriure a l’ampli programa de xerrades generals, a partir del 3 d'abril a través d'aquesta APP

 

 

Organitza:

Ajuntament de Sabadell

Promoció Econòmica de Sabadell S.L.

 

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya

Ministerio de Empleo y Seguridad Social

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Servei d'Ocupació de Catalunya

Diputació de Barcelona

Posa-t'hi

Què és el programa Posa-t'hi?

És un programa d'orientació, seguiment i acompanyament d’alumnes amb 16 anys o més, i que preferentment estan cursant 4t d'ESO i no graduen.logobocataposati

Es tracta d'acompanyar als alumnes que poden tenir dubtes o falta d'informació sobre l'itinerari a seguir, tot fent-los suport en el seu procés d'adaptació i desenvolupament personal cap a la vida adulta.

S'orienta als nois i noies per tal que tinguin en compte elements molt diferents, com ara quines són les seves preferències, les seves capacitats o la seva personalitat, a l'hora de fer la tria del què realitzaran en el seu futur pròxim. Es porta a terme l'acompanyament al llarg d’un any i l’ajudem a conèixer l’oferta d’alternatives formatives i laborals que existeixen.

El contacte amb el Servei d'Educació es realitza directament a través de l'institut on assisteix l'alumne o demanant informació a la Regidoria d'Educació (c. Blasco de Garay, 19), al telèfon 93-745.3300 o al nostre Facebook.

 

Què pots fer quan acabis l'ESO?