PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

AVUI PARLEM DE ... L'alimentació en l'etapa de 0 a 3 anys

L’alimentació, què i com mengen els nostres infants, és un dels temes que preocupen habitualment els pares i mares. És per això que, en aquesta ocasió, compartim algunes reflexions i orientacions sobre els aliments, rutines i hàbits relacionats amb els àpats que, pensem, poden ser d’interès i utilitat.

L’alimentació, què i com mengen els nostres infants, és un dels temes que preocupen habitualment els pares i mares. És per això que, en aquesta ocasió, compartim algunes reflexions i orientacions sobre els aliments, rutines i hàbits relacionats amb els àpats que, pensem, poden ser d’interès i utilitat.

Partim de la base que la llet materna és el millor aliment per a un nadó. Conté tots els nutrients que necessita, evita al·lèrgies, redueix el risc de mort sobtada i el protegeix d’infeccions i també de malalties en un futur. En aquest sentit, es recomana seguir la lactància materna exclusiva durant els primers 6 mesos de vida de l’infant. A partir d’aquest moment, és necessari incorporar gradualment nous aliments a la dieta. Alhora, però, és important continuar oferint-li llet materna perquè es desenvolupi millor.

Així mateix, cal tenir present, que en els primers anys de vida és important treballar l’adquisició d’hàbits alimentaris que, a banda de facilitar una correcta nutrició per al creixement, esdevinguin un element de descoberta i aprenentatge (mamar, tastar, mastegar, empassar, descobrir olors, gustos, textures...). Els diferents entorns on menja l’infant (a casa, a l’escola bressol, a casa dels avis...) han de ser, doncs, el marc idoni per transmetre rutines com són la utilització dels coberts, hàbits higiènics bàsics i un comportament a taula adequat. Per aconseguir-ho, és recomanable proporcionar un ambient relaxat i còmode durant els àpats i que s’evitin distraccions com la televisió, les tauletes, telèfons, etc.

Cal tenir present, d’altra banda, que no tots els infants mengen la mateixa quantitat d’aliment i, per tant, no és una bona opció comparar-los entre ells. Cada infant té unes necessitats diferents que, a més a més, varien al llarg del temps.

En aquest marc, l’alimentació adequada del nen/nena fins als 3 anys es basarà en una proposta variada, suficient, equilibrada i individualitzada, d’acord amb la constitució de l’infant i les indicacions pediàtriques, per tal d’assegurar-ne un creixement i desenvolupament òptims. En general, la millor manera de proporcionar-li la quantitat d’aliment que necessita serà respectant la seva sensació de gana.

Per acabar, compartim algunes qüestions a tenir en compte:

  • Als aliments per a lactants i infants, no cal afegir-hi sucre, mel ni edulcorants.
  • És convenient evitar la sal en la preparació, així com evitar oferir-los aliments molt salats (sopes en pols, daus de brou, determinades conserves...)
  • Es recomana coure les verdures i hortalisses al vapor o bullir amb una quantitat mínima d’aigua per minimitzar la pèrdua de  nutrients.
  • En el berenar i/o esmorzar de mig matí, cal que els aliments i les preparacions s’adeqüin a l’edat de l’infant i es doni preferència  a la fruita fresca, el iogurt natural i el pa, juntament amb l’aigua, que ha de ser la beguda principal. Els suc pel seu alt contingut en sucres, s’haurien de prendre de forma esporàdica.