PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

CARTA OBERTA AL NOU GOVERN DE LA GENERALITAT

Molt Honorable Sr. President de la Generalitat de Catalunya,

Iniciem una nova etapa política a Catalunya i des del Consell Escolar Municipal de Sabadell hem volgut aprofitar el moment per fer arribar, en forma de carta oberta, tot un seguit de reflexions i de propostes que creiem que s’haurien de tenir en compte a l’hora de dissenyar la política educativa del nou govern.

Es tracta de ser proactius, de mirar amb preocupació —però també amb il·lusió— les oportunitats que la feina en comú ens pot aportar i d’intentar tenir una visió que vagi més enllà de les realitats pròpies de cada centre per oferir solucions de conjunt que permetin avançar, sense que les dificultats que tots coneixem siguin encara més font de desigualtat entre els nois i noies de la nostra ciutat.

Però perquè aquesta avançada en comú sigui possible és del tot necessari que el Govern de la Generalitat iniciï una línia de treball i de diàleg que permeti planificar el futur de l’educació des de la coresponsabilitat amb els agents educatius i el món municipal.

Des del Consell Escolar Municipal de Sabadell creiem que aquesta planificació conjunta ha de passar necessàriament per una priorització de les decisions en funció de qüestions pedagògiques, i no de criteris econòmics. Si l’objectiu de tothom ha de ser la potenciació de l’èxit escolar del nostre alumnat, caldria replantejar determinades mesures que afectaran de forma molt directa la qualitat de l’ensenyament i el desenvolupament de la tasca pedagògica del professorat, com per exemple el decrement de la dotació de personal als centres.

Un altre element que considerem imprescindible a l’hora de fer viable un projecte de país és tenir en compte el professorat com a pilar del sistema educatiu. És imprescindible que els mestres i professors de les nostres escoles exerceixin la seva funció abonats plenament per l’Administració i amb el reconeixement de la societat. Només amb un professorat motivat, implicat i amb una situació laboral estable, es podran tirar endavant amb els projectes que es vulguin posar en marxa per lluitar per l’èxit escolar i que permetin fer de Catalunya un país capdavanter pel que fa a la formació de la seva ciutadania.

Però també cal anar més enllà de l’atenció a les aules. Els centres educatius necessiten els recursos i el suport del personal que fa possible l’atenció a la diversitat, perquè només donant resposta a les diferents realitats de l’alumnat, podrem lluitar contra la desigualtat i el fracàs escolar. En aquest sentit, ha estat molt valuosa l’aportació que s’ha fet des dels Plans educatius d’entorn, que han actuat directament al territori i que han posat en marxa xarxes de col·laboració que cal mantenir i potenciar, a través d’una dotació econòmica adequada.

Tampoc no ens podem oblidar dels ensenyaments no obligatoris. Creiem que el nou govern ha de vetllar perquè les escoles bressol, les escoles de música o les escoles d’art gaudeixin del finançament adequat per poder tirar endavant els seus projectes, perquè la societat reconeix en aquests ensenyaments una necessitat i una aposta de futur.

Per tots aquests motius exposats, des de la comunitat educativa de Sabadell representada al seu Consell Escolar Municipal, es vol fer una aposta per la col·laboració, pel treball en xarxa, per la unió d’esforços que han d’anar en favor del nostre alumnat i també de les seves famílies, perquè, més enllà de les dificultats del context actual, els centres educatius tenen a les mans la formació dels nostres infants i joves. I cal que aquesta tasca puguin fer-la en les millors condicions possibles, i això passa pels recursos materials i humans, però també pel suport de les administracions i de la resta de la societat.

Deixem constància en aquesta carta que creiem que la Generalitat ha de fer seus aquests propòsits i ha d’escoltar la veu de la comunitat educativa, fer seves les seves peticions i incorporar a la seva política educativa el sentir general, que fa de l’educació l’eix de la societat del present i del futur.

Atentament,





Ramon Burgués i Salse
President del CEM de Sabadell