PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Creació d’un protocol d’actuació per prevenir i atendre situacions de maltractament a gent gran

En formaran part l’Ajuntament, cossos de seguretat, Salut i la Fiscalia...

maltracteggUn grup format per diferents agents institucionals ha començat a treballar en l’elaboració d’un protocol de prevenció, detecció i atenció al maltractament de gent gran. El document podria estar enllestit a finals d’aquest any i s’aniria desplegant durant el 2018. S’estima que, a Sabadell, un dos per cent de les persones grans estan en situació de vulnerabilitat.

L’objectiu del protocol és disposar d’una eina per respondre adequadament a les situacions de persones grans que reben maltractaments (no només intervenint-hi, sinó prevenint i detectant) i actuar alhora amb les persones que els causen.

L’eficàcia del document rau en la posada en comú de les perspectives sobre aquesta qüestió que hi aporten cada un dels agents que hi intervenen. Així, s’identificaran les situacions que requereixin una actuació conjunta; s’establiran sistemes d’actuació coordinats davant el maltractament; es promourà la formació de professionals de forma consensuada, i es crearan espais comuns de revisió i seguiment.

Dues fases

El procés de construcció del protocol consta de dues fases. La primera es dedicarà estrictament a la seva elaboració. Una taula tècnica ha començat ja ha treballar en l’anàlisi dels perfils de maltractament i en la identificació de les situacions que actualment s’hi han detectat, passos previs a la creació del protocol. La taula està formada per personal dels diferents sectors que hi intervenen i compta amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona. Es preveu que el document estigui enllestit a després de l’estiu.

La segona fase començarà a partir de l’octubre i s’estendrà fins a la meitat del 2018. Estarà dedicada a la implantació del protocol i a accions de sensibilització. Amb la col·laboració d’entitats de gent gran i entitats de voluntariat adreçat a persones gran fràgils, empreses i professionals del sector de la gent gran (residències, centres de dia...), s’organitzaran jornades per presentar el document, fer activitats de conscienciació i accions formatives i divulgatives de “bon tracte” a la gent gran. En aquesta segona fase es farà també la formació específica dels professionals.

A finals d’any s’activarà el protocol. Una taula tècnica de seguiment revisarà i avaluarà periòdicament la seva implantació.

Trobada institucional

Els grup de consens va tenir ja la primera presa de contacte, en una trobada institucional que va tenir lloc la setmana passada. Presidida per l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, hi van assistir per part municipal la tinenta d’alcalde i regidora de Cicles de Vida, Marisol Martínez; el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, i diferents tècnics municipals. Des dels serveis de Salut hi van participar Antonia Román, representant l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut, i Pablo Hernando, en nom de la Corporació Sanitària Parc Taulí. Pel que fa als cossos de seguretat, hi van ser presents l’intendent de Mossos d’Esquadra de l’Àrea Bàsica Policial de Sabadell, Josep Guillot, i l’intendent major de la Policia Municipal de Sabadell, Joan Antoni Quesada. El Departament de Justícia va estar representat per la fiscal en cap de l’àrea de Sabadell, Neus Pujal.

En el transcurs d’aquesta trobada inicial, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, va destacar que “construir una societat que tracti bé les seves persones grans només és possible des d’una visió de corresponsabilitat i complementació de tothom: la població i les entitats ciutadanes, les entitats de serveis adreçats a la gent gran i els sistemes de protecció: serveis socials, salut, justícia i cossos de seguretat”. La resta de participants van coincidir en l’oportunitat de la creació d’aquest protocol de consens, ja que incidirà en un tema com el maltractament a la gent gran que ha crescut en els darrers temps i, per contra, té escassa visibilitat social.

A Sabadell hi viuen gairebé 39.000 persones grans. Les dades disponibles, per estimacions, parlen d’una incidència a Catalunya (2014) del 1% de persones grans amb maltractament i un 1% més que estan en situació de vulnerabilitat.