PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

S'inicia el procés per a declarar el Vi del Parc Agrari com a producte ecològic

Aquesta setmana ha començat la verema al Parc Agrari i s'ha iniciat amb les varietats de raïm blanc, xarel·lo i chardonay, ja que aquests són els primers...

Aquesta setmana ha començat la verema al Parc Agrari i s'ha iniciat amb les varietats de raïm blanc, xarel·lo i chardonay, ja que aquests són els primers que han tingut el fruït madur i ja han assolit un grau d'alcohol de 12,5º. També s'ha iniciat la recollida de les varietats de raïm negre, garnatxa i merlot, que han obtingut un grau alcohòlic de 14º. La varietat de Monastrell es veremarà quan arribi al grau de maduresa òptima.

Els tractaments que s'han fet, han estat tots amb productes i dosis admeses en agricultura ecològica: sofre micronitzat durant el mes de maig i sofre-coure al mes de juny, aplicats quan hi ha hagut alguna pluja forta que podia malmetre el raïm. Només s'han realitzat tractaments naturals, com treure les males herbes de sota els ceps amb aixada i sense utilitzar cap tipus d'herbicida. Tot plegat són els preparatius previs per demanar el procés de certificació ecològica cara a convertir-se en una vinya ecològica. També s'ha fet un treball de protecció de la vinya contra els atacs del senglar, cosa que ha fet possible minimitzar els danys.

Enguany la verema s'ha avançat gairebé 15 dies, sobretot a conseqüència de les dues onades de calor que hi ha hagut aquest estiu i que la planta al ser tan jove ha patit força la manca d'aigua. Cal fer menció que ja podem afirmar que al Vallès els efectes del canvi climàtic ja són observables en els conreus i aquest és el cas de la vinya del Parc Agrari. Alguns ciutadans poden recordar, encara, que les veremes es realitzaven no fa massa anys ben entrat el mes de setembre i ara ja s'inicien a finals d'agost. El període vegetatiu i el cicle de les plantes es calcula que s'allarga un mes, fent, d'aquesta manera que els estius siguin més llargs i els hiverns més curts.

La previsió de la collita aquest any també serà modesta, com a conseqüència del procés de formació de la plantació en espatllera amb conducció Royat de doble cordó de la plantació. Aquest serà el seu cinquè any i es preveu la seva plena producció al setè any.

El procés de vinificació del vi del Parc Agrari es porta a terme a la finca de Can Calopa de Dalt, al Parc Natural de Collserola. Els treballs, tant de gestió com de direcció tècnica, verema i vinificació són realitzats per una cooperativa d'integració social, L'Olivera, SCCL. Aquesta empresa d'economia social té experiència en el foment i la promoció de les bones pràctiques agràries. Cultiva vinyes i elabora vins des de l'any 1974 a Vallbona de les Monges, també gestiona la vinya i elabora el vi procedent de la vinya que té l'Ajuntament de Barcelona a la Masia de Can Calopa de Dalt, al Parc Natural de Collserola.

La vinya del Parc Agrari, a la finca municipal de can Gambús, es va plantar l'hivern del 2008, ocupa 1,72 hectàrees i té plantades cinc varietats de raïm: xarel·lo, chardonay, merlot, garnatxa negra i monastrell. La vinya de Sabadell té 1.980 ceps emparrats en formació en espatllera i 1.000 en vas.