PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Demà diumenge de Festa Major arriben el ja tradicional Ball de la Bola i la Cercavila Infernal

Entre els  actes de cultura tradicional de Festa Major, dos dels més destacats arriben demà diumenge, 9 de setembre, a la tarda: són el Ball de la Bola...

Entre els actes de cultura tradicional de Festa Major, dos dels més destacats arriben demà diumenge, 9 de setembre, a la tarda: són el Ball de la Bola, que celebrarà a partir d'1/4 de 7 de la tarda el seu seguici des de la Casa Duran, al carrer del Pedregar -- 2/4 de 7 començarà el ball pròpiament dit a la plaça de Sant Roc--. I la Cercavila Infernal, que s'iniciarà a les 9 del vespre a la plaça de la Creu Alta, des d'on encetarà un recorregut per tota la ciutat.
 

Una dansa centenària

El Ball de la Bola és una dansa que té els seus orígens en el Ball dels Hereus. El Ball de la Bola es balla amb parella i es poder afegir un nombre indefinit de parelles. Aquest ball agafa com a referent un tipus de beguda -la bola- que es bevia per la Festa Major a final del segle XIX i que consistia a barrejar en una gran sopera cervesa i gasosa amb un bolado al mig regat amb rom, que s'encenia.

Els de la bola, és a dir la parella guanyadora de l'any passat, entren a la plaça i obren el ball. En un primer moment, hi ha una passejada perquè es puguin incorporar les parelles participants. Comença llavors la primera part del ball, anomenada El cuc. En la segona part, les parelles s'intercanvien i la tercera és la part competitiva, on cada persona recupera la seva parella inicial. Llavors les parelles han de ballar un vals-jota, sostenint una safata amb una copa de bola. Guanya la parella capaç de mantenir dreta la copa seguint el ritme que, de mica en mica, es va intensificant. Al final del ball, es reparteix la tradicional beguda de la bola entre els assistents.

El Ball de la Bola l'organitza l'Esbart Sabadell Dansaire, comptant amb la col·laboració de l'Ajuntament.

Cercavila infernal

El vespre de diumenge de Festa Major compta, també, amb la Cercavila Infernal. El recorregut s'iniciarà a les 9 del vespre a la plaça de la Creu Alta i passarà per l'av. de l'Onze de Setembre, via de Massagué, c. de la Mare de Déu de les Neus, raval de Fora, c. de la Salut, pl. de l'Àngel, c. de les Valls, pl. del Pi-pi, c. de Calderón i c. de Jovellanos (pl. del Mercat).

Hi participen Ball de Diables de Sabadell, Bruixes del Nord, Colla de Diables Els Sentinelles d'Arkëmis, Diables de la Creu Alta, Drac Baldomero i Forques de Can Deu.