PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Cantem Àfrica

A qui s'adreça:
Alumnes d'educació primària i ESO
 
Descripció:
És un projecte musical i solidari promogut per l’Associació Afrocatalana d’Acció Solidària i la Fundació Main amb la col·laboració del músic i director de formacions corals Jordi Lluch. La preparació del repertori i les activitats de sensibilització es realitzen amb el tutor/a i/o l'especialista de música a l'aula i la cloenda serà un concert en algun espai escènic de la ciutat, al maig de 2019.
 
S’han seleccionat deu cançons tradicionals africanes i s’han fet harmonitzar per part de reconeguts compositors catalans per ser cantades per cor infantils amb acompanyament de piano i amb la possibilitat d'enllaçar-les en format de cantata mitjançant el conte Marama o la flor de l'esperança.

El projecte es desenvolupa durant el curs a cada centre i contempla tant la preparació del repertori de cançons, com  la realització d’activitats de sensibilització i coneixement de la cultura africana, a l'aula. Es facilita un dossier pedagògic amb un ampli ventall d'activitats, adaptades a tots els cicles educatius de primària i ESO, on cada tutor/a tria les que vol desenvolupar.

El projecte culmina amb un concert conjunt amb d'altres escoles de la zona que es realitzarà probablement en un espai escènic, al maig de 2019. La realització d’aquests concerts serà en funció dels centres que s'hi inscriguin i l'aforament dels equipaments. El nombre de cantaires es determinarà en funció dels alumnes que poden estar amb seguretat dalt l'escenari, a cada funció. L'organització facilita:

1. El llibret amb el material musical (partitures) i il·lustracions que les acompanyen.
2. El relat argumental Marama o la flor de l'esperança, que permet treballar el projecte en format de cantata.
3. Un dossier didàctic amb activitats generals i específiques per cicles educatius, de sensibilització vers la cultura africana i amb orientacions didacticomusicals concretes per treballar cadascuna de les cançons.
4. L'enregistrament de l'acompanyament de piano.
5. L'enregistrament de les veus amb lletra (amb l'acompanyament de piano i sense).
6. La possibilitat de contactes bilaterals amb nens i nenes dels projectes de cooperació involucrats en el projecte (La Joie des Orphelins, un orfenat de Senegal, i el projecte Hlayiseka, un centre de menors del carrer de Moçambic).
7. Un taller optatiu de música, dansa i percussió africana, a realitzar a l'escola i adreçat als alumnes de primària i ESO, a càrrec de músics africans.
8. Tot el suport en la possibilitat d'organitzar un concert conjunt amb altres escoles properes en alguna plaça de la ciutat.

Objectius:
- Donar a conèixer el patrimoni musical africà, promovent-ne la seva conservació i preservació.
- Sensibilitzar els infants, joves i adults de les situacions de greuge que viuen altres infants d’arreu del món, a través d’una acció tant plaent com és cantar.
- Promoure el cant, com un mitjà de millora de les relacions interculturals, de l’expressió de les emocions i del desenvolupament de l’esperit crític i reivindicatiu.
- Emprar la música coral com a estratègia per treballar el talent i que els alumnes cultivin els ideals de la solidaritat, la generositat, l’esforç, el gaudi pel que és bell i la riquesa de la comunicació, més enllà de les distàncies.
- Aprofitar l’impacte de la interpretació coral per incloure una repercussió solidària.
- Posar aquest patrimoni musical a l’abast dels alumnes de procedència africana que no reben aquest llegat per part de les seves famílies i compartir-lo, amb als seus companys i companyes.
 
Competències bàsiques:
-Competència artística i cultural
-Competència social i ciutadana
 
Desenvolupament:
- Dates de realització i horaris: el Taller d’aproximació a la cultura africana s’ha de fer entre setembre i desembre a convenir amb els centres educatius.El concert tindrà lloc a final de curs a determinar amb els centres educatius.
- Durada del concert: 1 hora
- Nombre d'alumnes que participen al concert: a determinar. S'organitzarà en funció de les escoles que s'hi inscriguin i les instal·lacions on es realitzin els concerts.
- Lloc de realització: a determinar, possiblement en una plaça de la ciutat.
- Cost: gratuït. Es recomana posar una urna o cobrar una entrada simbòlica per a recollir aportacions econòmiques, per col·laborar amb els projectes a l'Àfrica de les dues entitats.
- Materials pedagògics:
 
 
 
Inscripció:   
 

Taller de música, dansa i percussió africana

Descripció:
Es proposa aquest taller optatiu per facilitar la presa de contacte amb la cultura i la música africana, a càrrec de Timoteo Nchoussa, percussionista i ballarí professional de Moçambic. 
El taller acosta els participants a les tradicions més profundes de l’Àfrica. Les coneixeran a través de tambors que parlen, de danses que invoquen la pluja, de cançons que bressolen els infants i d'alguna història sobre serps màgiques i arbres centenaris que parlen de solidaritat, de tolerància, de pau, de respecte, de convivència... Al llarg del taller  hi sortiran cinc de les cançons del repertori Cantem Àfrica per a cor infantil perquè els infants es familiaritzin amb aquestes cançons i n'integrin l'esperit.
 
Objectius:
- Donar a conèixer als alumnes continent africà i la seva cultura, els seus costums, les seves tradicions, la seva manera de viure.
- Proporcionar  informació vivencial sobre el patrimoni cultural africà a través de les seves cançons, els seus instruments, les seves danses, les seves cerimònies, la seva indumentària, els seus rituals, fent-los participar activament.
- Introduir cinc de les cançons del repertori per a cor infantil del projecte Cantem Àfrica perquè els alumnes puguin interpretar les cançons amb més coneixement dels ritmes i de l'aire típic de la música africana.
 
Desenvolupament:
Dates de realització i horaris: a convenir
Durada: entre 45' i 60'
Nombre d'alumnes per sessió: 1 grup classe
Lloc de realització: a l'aula de música de l'escola
Cost: 200 € . S'ofereixen 5 sessions gratuïtes, una per centre educatiu per les escoles del Pla Educatiu d'Entorn, per rigurós ordre d'inscripció.
 
Inscripció:   

Informació:
Fundació Main i Associació Afrocatalana d’Acció Solidària
Persones de contacte: Yasseli Piedra i Carme Tortajada
Correu electrònic: cantemafrica@gmail.com
 
Organització:
Fundació Main i Associació Afrocatalana d'Acció Solidària, Regidoria de Participació i Regidoria d'Educació.