PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

RELATA: Concurs de contes sobre la discapacitat intel·lectual

A qui s'adreça:
Alumnes de cicle mitjà i superior d’educació primària.

Descripció:
El projecte Relata consta de la realització al centre educatiu d’un taller de sensibilització sobre la temàtica de la discapacitat intel·lectual, centrat en la Síndrome de Down i posteriorment, els alumnes elaboraran un conte sobre aquesta temàtica en concret, de tal manera que tots els contes de les escoles participants, participaran al concurs Relata que promou l'Associació Andi Down Sabadell.
 
La participació comporta la realització de:
  1. Taller de sensibilització: a càrrec de professionals i voluntaris d'Andi Down Sabadell a l'escola, d'una hora i mitja de durada, amb l'objectiu afavorir que els infants puguin conèixer la discapacitat intel·lectual, concretament la Síndrome de Down i trencar amb els estereotips preconcebuts vers aquest col·lectiu. El taller consta d'una presentació, d'un joc per conèixer i sensibilitzar sobre la discapacitat intel·lectual que inclou un debat i unes reflexions amb el grup classe, per continuar amb la visualització d'un material audiovisual i acabar amb un taller vivencial, on els alumnes podran experimentar de primera mà, alguns dels handicaps que viuen quotidianament aquest col·lectiu, amb les dinàmiques "Entenem el què llegim?" i "Fem un collaret amb guants". Aquesta és una activitat prèvia al concurs de relats i d'aquí en sorgeixin les idees i s'aclareixin els dubtes, per escriure els contes. 
  2. Concurs de contes: després de fer el taller al centre educatiu, els alumnes prepararan els seus relats a l'aula i el professor els lliurarà a Andi Down Sabadell, dins del termini fixat. Els treballs tenen com a temàtica la discapacitat intel·lectual i s'han d'elaborar segons unes bases prefixades per l'associació que es publicaran durant el primer trimestre del curs.
  3. Acte de lliurament de premis: que serà a finals dels curs escolar, amb l'assistència de tots els alumnes dels centres educatius participants. Es lliuraran premis als guardonats i diplomes de participació per a tothom.

Objectius:
- Aconseguir que infants i joves de la ciutat de Sabadell coneguin o s’aproximin a la temàtica de la discapacitat intel·lectual i puguin canviar la mirada vers aquest col·lectiu i trencar amb estereotips preconcebuts, a partir de diferents dinàmiques participatives.
- Generar canvis socials a través d’espais de reflexió i debat als centres educatius, per tal de formar noves consciències, més obertes i integradores per una societat plenament inclusiva
- Realitzar tallers de sensibilització a les institucions educatives de la ciutat i d’aquesta manera acostar la temàtica de la síndrome de Down i de la discapacitat intel·lectual a infants de cicle mitjà i superior de Sabadell.
- Realitzar un concurs de contes sobre la discapacitat intel·lectual amb les escoles que prèviament hagin realitzat els tallers, on els relats girin entorn la temàtica de la discapacitat i de valors socials (respecte, tolerància, ...).
- Potenciar la lectura, la imaginació i la creativitat a través de la realització de relats.
- Realitzar un acte de lliurament de premis amb la participació de tots els alumnes de les institucions educatives adherides al concurs, així com de membres del jurat i representants d’institucions públiques de la ciutat.

Competències bàsiques:
- Competència comunicativa lingüística i audiovisual
- Competència d'autonomia i iniciativa personal
- Competència social i ciutadana

Desenvolupament:
Dates de realització i horaris: d’octubre a abril, horari a convenir
Durada: 1 hora i mitja
Nombre d'alumnes per sessió: 1 grup classe
Lloc de realització: al centre educatiu
Cost: gratuït
Observacions: la inscripció comporta la realització del projecte global i condiciona a les escoles a realitzar tant el taller de sensibilització, com a participar al concurs.
Tríptic activitat

Inscripció:

 
Informació:
Persona de contacte: Olga Pont
Telèfon: 93 725 07 99
Correu electrònic: olga@andisabadell.org
Consultar Web

Organització:
Andi Down Sabadell