PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Comença la verema al Parc Agrari amb les varietats de raïms xarel.lo, chardonay i merlot

Aquesta setmana ha començat la verema al Parc Agrari amb les varietats de raïms blancs xarel·lo i chardonay, i la varietat de raïm negre merlot...

Aquesta setmana ha començat la verema al Parc Agrari amb les varietats de raïms blancs xarel·lo i chardonay, i la varietat de raïm negre merlot, ja que aquestes són les que han tingut el fruït madur més aviat. 

Enguany la verema s’ha anat fent quan cada varietat ha anat assolint el grau i l’acidesa adequada. Com cada any, la varietat Monastrell serà la més tardana en veremar.

Tal i com ha comentat el tinent d'alcalde de l'Àrea de Presidència, Economia i Serveis Centrals, Josep Ayuso, en una visita realitzada aquest matí: “La vinya del Parc Agrari té la singularitat de ser un element de recerca en el model de producció de proximitat i de recuperació d’un cultiu tradicional mediterrani, així com de divulgació ambiental. És important destacar les tasques dutes a terme per la Cooperativa l’Olivera en aquest sentit, que amb aquesta iniciativa local obre una oportunitat de promoure la inserció laboral, la formació i el coneixement de l’activitat tradicional al voltant de la vinya i la participació social de les persones amb discapacitat psíquica.”

Lluís Monge, regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, ha explicat que “a banda del valor paisatgístic, productiu i social cal destacar que els tractaments que s’han fet han estat tots amb productes i dosis admeses en agricultura ecològica, com ara treure les males herbes de sota els ceps amb aixada i sense utilitzar cap tipus d’herbicida. Tot això forma part dels preparatius que s’estan portant a terme per demanar el procés de certificació ecològica.”

Quant a les varietats de raïm blanc plantades, s’han collit 1.137 kg entre xarel·lo i chardonay. Les dues varietats estan molt sanes i el raïm és de molt bona qualitat. Ha estat un any complicat per les pluges però canviant algunes coses de maneig s’ha aconseguit un raïm perfecte. Aquestes han obtingut un grau alcohòlic de 13º. 

La collita d’aquest any es preveu millor que la dels anys anteriors, com a conseqüència del procés de formació en espatllera amb conducció Royat de doble cordó de la plantació.

Els treballs, tant de gestió com de direcció tècnica, verema i vinificació són realitzats per una cooperativa d’integració social, L’Olivera, SCCL. Aquesta empresa d’economia social té experiència en el foment i la promoció de les bones pràctiques agràries. Cultiva vinyes i elabora vins des de l’any 1974 a Vallbona de les Monges, també gestiona la vinya i elabora el vi procedent de la vinya que té l’Ajuntament de Barcelona a la Masia de Can Calopa de Dalt, al Parc Natural de Collserola.

La vinya del Parc Agrari a la finca municipal de Can Gambús es va plantar l’hivern del 2008, ocupa 1,72 hectàrees i té plantades cinc varietats de raïm: xarel·lo, chardonay, merlot, garnatxa negra i monastrell. Totes aquestes parcel·les vitícoles estan inscrites al registre de viticultors de la Denominació d’Origen de Catalunya i corresponen 0,63 Ha de raïm blanc i 1,09 Ha de raïm negre. La vinya de Sabadell té 2.394 ceps emparrats en formació en espatllera i 1.083 en vas. 

El Consell Regulador de denominació d’Origen Catalunya va acordar el 28.01.08, incloure a la zona de producció d’aquesta denominació d’origen la parcel·la del Parc Agrari, ja que es tracta  d’un projecte de caire pedagògic promogut per una entitat pública i amb interès social.