PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Taller de sabó a partir d'oli usat

A qui s'adreça:
Alumnes d'ESO i batxillerat.

Descripció:
L’activitat es divideix en tres blocs: la gestió dels residus, el procés de saponificació i el taller de fer sabó:

  • La gestió dels residus: aquesta primera part de l’activitat consisteix en una petita xerrada debat sobre la gestió dels residus urbans. S’introdueix el concepte de les 3R, els sistemes actuals de tractament de residus i la necessitat de contribuir en la recollida selectiva com a mitjà per millorar la tria dels residus municipals i el seu posterior reciclatge. S’informa sobre les possibilitats de recollida de l’oli a cada municipi: deixalleria, deixalleria mòbil i contenidors, si és el cas.
  • El procés de saponificació: d’una forma molt bàsica i entenedora els participants descobreixen els fonaments químics de l’elaboració del sabó a partir d’oli domèstic usat.
  • Fem sabó amb oli de cuina: és el moment en que es posa en pràctica la teoria tractada al taller. Amb l’oli de fregir i la sosa que faciliten els educadors, s’elabora el sabó en fred.

Objectius:
- reciclar l’oli domèstic de fregir i fer-ne sabó i alhora prendre consciència sobre la necessitat de reduir, reutilitzar, separar i reciclar els residus.

Competències bàsiques:
- Competència en elconeixement i la interacció amb el món físic

Desenvolupament:
Durada: aproximadament 1 hora i 30 minuts
Nombre d'alumnes per sessió: 20-25 alumnes
Lloc de realització: al centre escolar. És necessari un espai tipus aula (taules i cadires) amb subministrament d’aigua a prop i ventilació.
Materials que ha de portar l'alumnat: és convenient que els participants portin un recipient on emportar-se el sabó realitzat al taller (un envàs usat tipus iogurt és suficient). Cada participant pot portar l’oli de casa, si no en porten, els educadors en facilitaran per a tothom.
Observacions: convé que el tutor estigui present a l'aula i col·labori.
Cost: gratuït

Inscripció:

Informació:
Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental
Correu electrònic: ccvoc.educacioamb@ccvoc.cat
Telèfon: 93 700 14 52
Consulta Web

Organització:
Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental

ImprimeixCorreu-e