PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

ACTIVITATS DE SENSIBILITZACIÓ ENTORN AL TEMA DE LES PERSONES REFUGIADES, JA REALITZADES

any 2016

GENER

>> compromesos amb els reFUGIATS

De gener a juny de 2016

Activitat de difusió i sensibilització adreçada a alumnes d'ESO, batxillerat, formació professional i escoles d'aduts, consistent en el testimoni directe d'un refugiat que viu a Sabadell i la projecció de documentals relacionats amb el seu país d'origen.

Les possibles realitats a treballar són Síria, Rússia, Ucraïna, Guinea-Conakry, Tibet i altres (segons disponibilitat de les persones refugiades).

>> Ampliar la informació

 >> CRISI DE REFUGIATS: ORIGEN DE LA CRISI, PROTECCIó INTERNACIONAL I ACOLLIDA. EL PAPER DELS VOLUNTARIS

Dimecres 13 de gener de 2016, de 17.30 a 20.30, a la Biblioteca Vapor Badia (c. de les Tres Creus, 127-129 Sabadell)

Formació adreçada a voluntaris del Programa de Voluntariat - Sabadell Suma, i a entitats i ciutadania en general interessada en col·laborar amb accions vinculades amb les persones refugiades.

Per formalitzar la inscripció, cal omplir la fitxa d’inscripció i lliurar-la abans del 31 de desembre al c. de Sant Pau, 34 (Sabadell) o enviar-la al correu electrònic: dretscivils@ajsabadell.cat. Les places són limitades, us confirmarem la participació en funció de l’ordre d’inscripció.

Organització: Ajuntament de Sabadell, Plataforma Ciutadana de Suport a les Persones Refugiades a Sabadell
Amb la participació de: Creu Roja Sabadell, SCAI, Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CEAR) i Sabadell Voluntariat

>> Ampliar la informació

>> Material de suport utlitzat pels ponents en el decurs de la sessió de formació

>> CRISI DE REFUGIATS: ORIGEN DE LA CRISI, PROTECCIó INTERNACIONAL I ACOLLIDA. ESTRATÈGIES ANTIRUMORS

19 de gener al Casal Pere Quart i 20 i 26 de gener a la Biblioteca Vapor Badia (c. de les Tres Creus, 127-129 Sabadell)

Formació adreçada als membres de la Plataforma Ciutadana de suport a les persones refugiades a Sabadell i als membres de la Xarxa Antirumors de Sabadell

Per formalitzar la inscripció, cal omplir la fitxa d’inscripció i lliurar-la abans del 31 de desembre al c. de Sant Pau, 34 (Sabadell) o enviar-la al correu electrònic: dretscivils@ajsabadell.cat. Les places són limitades, us confirmarem la participació en funció de l’ordre d’inscripció.

Organització: Ajuntament de Sabadell - Plataforma Ciutadana de Suport a les Persones Refugiades a Sabadell - Xarxa Antirumors Sabadell

Amb la participació de: Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CEAR), SCAI, So de Pau i PROXI

>> Ampliar la informació

Material de suport utlitzat pels ponents en el decurs de les sessions

 Sessió 19 de gener

Sessió 20 de gener

Sessió 26 de gener


MARÇ

>> EXPOSICIÓ: rEFUGIATS, L'ODISSEA CAP A EUROPA

Durant tot el mes de març, al Palau Robert, podrem visitar l'exposició «Refugiats, l’odissea cap a Europa» del fotògraf Sergi Càmara. Dóna a conèixer les rutes cap al continent europeu de les persones refugiades. L’exposició és una iniciativa del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades.

>> Concentració amb espelmes contra l’acord de la #UERGONYA amb Turquia

16 de març, 21 h a la Plaça de Sant Jaume. 

>> DIÀLEG

El 17 de març, Lafede.cat, organitza un diàleg entre Ahmed Galai, de la Lliga tunisiana per la defensa dels drets humans, organització que va rebre l’any passat el Premi Nobel de la Pau, i representants de les organitzacions i plataformes convocants de la manifestació convocada pel 19 de març.

>> PRESENTACIÓ INFORME ANUAL DE SOS RACISME

El 18 de març, a les 11 h, SOS Racisme presentarà el seu informe anual “L’estat del racisme a Catalunya" a la premsa. 

>> MANIFESTACIÓ #PROURACISME! #RefugeesWelcome

El 19 de març amb motiu del Dia Internacional contra el Racisme, Sos Racisme, Unitat contra el Feixisme i el Racisme i Stop Mare Mortum han convocat una manifestació amb el lema “Refugees welcome: plantem cara al racisme, a la islamofòbia, a l’antisemitisme i al feixisme“. Ampliar la informació


JUNY

>> jornada solidària #Sabadellajudaalrefugiat

4 de juny, al llarg de tot el dia a la Plaça de la Creu Alta

Organitza: Bombers en Acció, IES Les Termes, AMPA Amadeu Vives, Espectacles Zapata, amb la col.laboració de l'Ajuntament de Sabadell.

Ampliar la informació

>> Xerrada: Origen i causes del conflicte i guerra a Síria

7 de juny, a les 19 h, al Centre Cívic de Can Balsach

A càrrec de Cristina Mas, periodista i membre del comité de solidaritat amb el poble sirià.

Organitza: Universitat Popular de Sabadell

Ampliar la informació


 

any 2015

SETEMBRE

>> jornades per la pau i la cooperació 2015

Del 30 de setembre al 5 de novembre, a Santa Coloma de Gramanet

L'objectiu d'aquestes jornades, centrades en la situació dels refugiats, és promoure els valors de la solidaritat, el respecte, la tolerància, la no-violència i l'activisme crític davant les injustícies actuals. En particular s'abordarà la crisi humanitària dels refugiats siris.

Les 28 activitats de les jornades han estat promogudes per la Comissió de les Jornades, integrada per ONG, biblioteques, associacions i institucions públiques.

L'acte central del cicle comptarà amb la presència d'Andrés Krakenberger, Rugh Mumbi, Yolanda Oquelí i Maryam al Khawaja, que impartiran la conferència ‘Transgressors en risc per denunciar els abusos al seu país'. També intervindrà Aleida Guevara, filla del Che Guevara, Helena Maleno i Pedro Santoja.

>> Descarregar el programa


OCTUBRE

>> “Síria què passa i perquè passa”

Dijous 8 d’octubre, 19h, Casal Pere Quart

Xerrada a càrrec de Txell Bragulat, membre de Sodepau, i Mohamed Bitari, palestí de Síria, periodista i activista polític

Organitza: Entesa per Sabadell

>> Ampliar la informació


>> “Refugiats i immigrants d’arreu cap a Europa: impactes econòmics i socials”

Divendres 9 octubre, 12.15h, Facultat d’Economia i Empresa del campus de Sabadell

Organitza: grup sobre Economia Social i Solidària, GEDEF

>> Ampliar la informació


 >> “Dret a l’asil: la crisi dels refugiats”

Dimarts 13 d’octubre, 19h , Casal Pere Quart

La quarta temporada de la Universitat Popular de Sabadell començarà dimarts que ve amb una sessió sobre el dret d'asil i la crisi dels refugiats, dins del cicle dels Drets Humans.

Organitza: Universitat Popular de Sabadell

>> Ampliar la informació


>>CICLE "què passa al món?" crisi de refugiats: origen, resposta europea i acollida

CIDOB, sala Jordi Maragall, Elisabets 12, 08001 Barcelona

Organitza: CIDOB

D’on i per què fugen els refugiats?

Dimarts 13 d’octubre, de 18,30h a 20h

Els refugiats que en aquest moment estan arribant a Europa provenen de territoris amb un alt nivell de conflictivitat i violència. El cas dels refugiats sirians és el que ha atret una major atenció, tant pel dramatisme de les imatges com per la magnitud dels fluxes que estan arribant al cor d’Europa a través dels Balcans. Però no oblidem que, a més dels sirians, també hi ha un nombre significatiu d’afganesos, iraquians o eritreus que també estan intentant arribar a Europa per aquesta via o creuant la Mediterrània des de les costes de Líbia. En aquesta sessió s’explicaran les causes d’aquest èxode, com sorgeixen els conflictes que afecten els seus països i quines són les perspectives, si és que n’hi ha alguna, de millora. Les presentacions aniran a càrrec d’Ana Ballesteros, investigadora a l’Escola de Cultura de Pau i experta en l’Afganistan i el Pakistan; Òscar Mateos, profesor de Relacions Internacionals a Blanquerna – Universitat Ramon Llull i expert en pau i seguretat a l’Àfrica sub-sahariana, i Eduard Soler i Lecha, coordinador de recerca al CIDOB i expert en el Nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà. El debat serà moderant per Sergio Maydeu, analista i consultor especialitzat en conflictes armats, violència i desenvolupament. 

Com està responent Europa a la crisi de refugiats?

Divendres 16 d’octubre, de 11,30h a 13h

El projecte europeu s’ha vist desbordat de nou per una crisi que afecta alguns dels seus pilars fonamentals. L’arribada de refugiats ha fet palesa la incapacitat de la Unió de fer front a crisis humanitàries que tenen lloc a pocs quilòmetres de les seves fronteres, alhora que ha posat en perill la llibertat de moviments a Europa i els acords de Schengen. La crisi de refugiats ha fet augmentar també les divisions internes entre els països europeus i ha demostrat la incapacitat de donar una resposta conjunta a les demandes d’asil procedents de països en conflicte. En aquesta sessió s’analitzarà la resposta europea a la crisi dels refugiats, amb especial atenció al paper de les diferents institucions i Estats Membres, les deficiències de l’acció europea, els reptes de futur, així com els efectes de la crisi per a la mobilitat al continent, l’espai Schengen o la necessitat d’una política comuna d’asil. Les presentacions aniran a càrrec d’Anna Terrón, membre del Consell d’ECFR i exsecretària d’Estat d’Immigració, i Ernest Urtasun, diputat al Parlament Europeu pel Grup dels Verds-Aliança Lliure Europea. El debat serà moderat per Pol Morillas, investigador principal del CIDOB per a Europa. 

Com s’acull als refugiats que arriben?

Divendres 27 d’octubre, de 18,30h a 20h (tbc)

La primera acollida i la posterior integració dels refugiats no s'ha d'entendre com un procés senzill i unidireccional. Acomodar els refugiats va molt més enllà de proveir un allotjament o una manutenció, es tracta d'un procés complex al qual s’ha de respondre de forma integral i coordinada entre tots els actors involucrats. Aquesta acollida ha d'estar directament adreçada al benestar i a l'autonomia dels refugiats. En aquesta sessió es tractarà, d’una banda, de conèixer el punt de partida dels refugiats, les seves condicions d'arribada i les seves necessitats. D'altra banda, es buscarà donar resposta a la complexitat del procés al qual s'enfronten tant el tercer sector com les administracions locals, així com els mecanismes que ja s'estan posant en marxa. Les presentacions aniran a càrrec de CEAR (tbc) i Ignasi Calbó (tbc), coordinador de l’àrea de refugiats de l’Ajuntament de Barcelona. El debat serà moderat per Elena Sánchez-Montijano, investigadora sènior del CIDOB i coordinadora de l’àrea de migracions. 

>> Ampliar la informació


>> CONFERÈNCIA SOBRE EL CONFLICTE DE SÍRIA. Programa MESCLA'T

Diumenge, 25 d'octubre, 17.30 h  Plaça Dr. Robert (espai carpa)
 
A càrrec de Cristina Mas, redactora de la secció d’internacional del diari ARA i Abdulkader Yousfan, de l'Associació Sírio Catalana per la Llibertat i la Democràcia.
 
Moderador: Fernando Vilariño, membre de la Comissió de Suport als Refugiats de la UAB


>> CONFERÈNCIA: "CRISIS DELS REFUGIATS A DEBAT. DRET D'ASIL I REFUGI"

Dilluns 19 d'octubre, a les 19 h, a l'Aula 1 del Centre de Formació de l'ICAB (c. Mallorca, 281 - Barcelona)

Presenta: Luis del Castillo. President Honorífic del Col·legi d'Advocats Penal Internacional. Degà emèrit de l'ICAB

Ponents: David Bondia García, President de l’IDHC (Institut de Drets Humans de Catalunya) i Estel.la Pareja, directora CCAR, Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat

Modera: Eva Labarta, secretaria Comissió Justícia Penal Internacional, BPI-CAPI

Inscripció on line: www.icab.cat - apartat AGENDA O FORMACIÓ

Mail de contacte: comissions@icab.cat

>> Ampliar la informació


>> projecció silvered water, syria self-portrait

Divendres 23 d'octubre, a les 21 h, a la sala d'actes d'El Mirador

Documental sobre la guerra civil a Síria.

Zaki Alrifai, de l’Associació Sírio-catalana per la Llibertat i la Democràcia , participarà en el cinefòrum que recollirà donatius a benefici de Catalunya amb Acnur i Metges sense fronteres.

>> Ampliar la informació


>> 5è fòrum anual d'amnistia internacional catalunya: "les persones abans que les fronteres"

Dissabte 24 d'octubre, de 9.30 a 17.30h, Edifici Neàpolis (Rambla de l'Exposició, 59, Vilanova i la Geltrú)

5è Fòrum Anual d'AIC abordarà les vulneracions de drets humans vinculades a les migracions i a l'actual crisi de persones refugiades.

Enguany tindrà com tindrà com a fil conductor les migracions, el refugi i l'asil.

Els tres blocs temàtics sobre els quals les persones assistents debatran enguany en el Fòrum seran l'actual crisi de refugiats i els conceptes de migració, asil i refugi a Europa; les vulneracions de drets humans a què s'enfronten les persones migrants i refugiades durant el seu viatge i en zones frontereres i els discursos d'odi i xenòfobs que molts cops es troben a l'arribada i com combatre'ls.

Com a convidats al Fòrum, hi intervindran Miguel Pajares (Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat - CCAR), Cristina Mas (periodista diari ARA), José Luis Nvumba (Fundació ACSAR), Jordi Moreras (Universitat Rovira i Virgili) i Aida Guillén (Observatori Proxi – Institut de Drets Humans de Catalunya), a més de persones expertes d'AIC.

El Fòrum és un espai de trobada, reflexió i diàleg entre socis/es i activistes de l'organització amb persones expertes i altres entitats al voltant d'un únic eix temàtic. L'activitat està oberta a tota la ciutadania i hi pot assistir públic general, prèvia inscripció, que és gratuïta.

Les persones interessades a assistir al Fòrum poden informar-se i inscriure's al correu electrònic forum@amnistiacatalunya.org amb data límit dijous 22 d'octubre.

>> Ampliar la informació


novembre

 >> 7a edició del curs en matèria d'asil i protecció internaional

Dimarts 3 de novembre i dijous 17 de desembre, a la Fundació Acsar (c. Portaferrisa 13 bis, 1r - Barcelona)

 

L'objectiu del curs és capacitar a professionals a efectes de desenvolupar-se amb suficiència en el coneixement teòric i pràctic en matèria d’asil i apatrídia, i en el seu cas, orientar, assistir i portar la defensa de casos. Es pretén assolir l'objectiu general mitjançant classes presencials expositives, dirigides per professionals amb amplia experiència en el sector, basades en els fonaments jurídic-teòrics i projectades a la praxi i les seves peculiaritats.

 

El curs s'impartirà els dimarts i dijous de 19:00 a 21:00 hores (total 26 hores lectives). Podeu realitzar la vostra inscripció al curs (les places són limitades) a través del correu electrónic:

 

Organització: Fundació Acsar

 

>> Ampliar la informació


>> JORNADA SOBRE MUNICIPIS 2015 "L'EMERGÈNCIA SOCIAL AL MÓN LOCAL"

Dimecres 4 de novembre, de 9 a 14 h, a la sala d'actes de l'Ateneu Barcelonès (c. Canuda, 6 - Barcelona)

La jornada, oberta al públic, consta de dues ponències-marc i d’una taula rodona d’alcaldes i alcaldesses de diferents adscripcions polítiquesi es tractarà el cas de l’acollida de refugiats.

Comptarem amb una intervenció inicial de Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, que donarà peu a les ponències. La primera sobre "L’Estat de la pobresa a Catalunya". Una mirada als municipis, de la mà de Sebastià Sarasa, professor titular de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra; i l’altra sobre "El paper dels municipis en l’acollida als refugiats: una mirada comparada", a càrrec de Gemma Pinyol, investigadora associada del GRITIM-UPF, experta del Consell d’Europa i l'Expert Group on Economic Migration de la Comissió Europea.

 

La segona part de la jornada se centra en la Taula rodona sobre “L’emergència social al món local” amb la participació dels alcaldes i alcaldesses de Badalona, L’Hospitalet de Llobregat, Vilassar de Mar i La Garriga.

 

Aquesta edició de la Jornada sobre Municipis 2015 compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

La jornada és gratuïta però requereix inscripció prèvia obligatòria. Per això cal confirmar l’assistència, enviant un correu electrònic, en el que consti nom i cognoms, correu electrònic, i municipi de procedència, a Secretaria:

jornada@fundacioernestlluch.org

 

>> Ampliar la informació


>> trobada del grup de diàleg centrada en la qüestió dels refugiats

Dissabte 14 de novembre, (tarda), Casal Pere Quart

A càrrec del Sr. Miguel Pajares, president de CEAR, intervenció enfocada al que significa l’acollida  i el Sr. Josep Escartin, Síndic Municipal de Greuges de Sabadell, intervenció centrada en el marc jurídic en relació al dret d’asil.


 

DESEMBRE

>> LA CRISI DELS REFUGIATS DE SÍRIA : QUÈ HI PODEM FER NOSALTRES?

Divendres 18 de desembre, a 2/4 de 9 del vespre, a l'Auditori de l’església de la Puríssima de Sabadell (c. de Capmany, 36)  

Xerrada a càrrec de Àngel Miret, coordinador del dispositiu d'acollida de refugiats de Catalunya.

En acabar,  SOPAR DE LA FAM . Els diners que es recullin es destinaran íntegrament a Càritas. Els "sopars de la fam" són sopars fraternals on s'ofereix només pa amb oli i aigua en solidaritat amb els més necessitats. La col·laboració econòmica és totalment voluntària, però es recomana que cadascú doni com si hagués anat a sopar a un restaurant. Els diners recollits es destinen a la causa solidària que s'especifiqui.

Organitza: Comissió Justícia i Pau de Sabadell

>> Ampliar la informació


 

 >> Tornar a la pàgina ACTIVITATS DE SENSIBILITZACIÓ