PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

"Sobre el canvi climàtic i com emboliques tu l'entrepà"

By U.S. Department of State from United States [Public domain], via Wikimedia Commons

Joan Berlanga, primer tinent d'alcalde i regidor d'Educació i Sostenibilitat

F a uns dies s’ha celebrat una nova cimera a París on representants de diferents països han intentat acordar mesures per donar resposta a un problema que la comunitat científica ha situat com un repte global que cal afrontar de manera imminent: el canvi climàtic. La cimera ha acabat amb un compromís de mínims que, malgrat que alguns hauríem volgut que fos més concret i ambiciós, sembla que pot ser un punt de partida per abordar el repte de reduir les emissions i avançar cap a un nou model energètic.Tanmateix, totes les persones que estem poc o molt conscienciades davant d’aquesta qüestió no ens podem permetre delegar aquest tema a la sort de la cimera de torn.

En aquesta línia, des del nou Govern municipal estem treballant per contribuir també a donar una resposta des de Sabadell a aquesta problemàtica amb diverses iniciatives relacionades amb la mobilitat sostenible, amb l’eficiència energètica i amb un pla contra la contaminació atmosfèrica, entre altres. Tot i així, una gran part de la solució també rau en el nostre paper com a ciutadans i ciutadanes. Perquè el canvi climàtic i les seves conseqüències –que a part d’ambientals també són econòmiques i socials– sobretot té a veure amb la manera de viure i de consumir a la qual ens empeny l’actual sistema econòmic, en què una vegada més els països més pobres s’emporten la pitjor part.

des del nou Govern treballem iniciatives relacionades amb la mobilitat sostenible o l’eficiència energètica

Tenint en compte aquestes circumstàncies, sembla convenient que tots plegats ens plantegem si moltes de les accions quotidianes que ara vivim com a “normals” potser es mereixen una reflexió i començar a desaprendre algunes coses. Per exemple, a deixar d’embolicar entrepans amb paper d’alumini. Perquè simplement per dur un entrepà amunt i avall no cal extreure un mineral que es diu bauxita de l’altra punta del món per transformar-lo –després d’un procés molt contaminant– en paper d’alumini i acabar generant un residu de lentíssima descomposició o de costós reciclatge quan es pot fer amb un porta-entrepans.

I sí, a vegades aquestes coses fan mandra. Però davant dels grans problemes globals, o cimeres, governs i ciutadania anem alhora –cadascú des del seu àmbit de responsabilitat– o no hi haurà solució ni per al canvi climàtic, ni per a altres mals dels temps que ens ha tocat viure. Des del Govern municipal treballem per posar el fil a l’agulla i esperem que conjuntament aconseguirem que Sabadell esdevingui una ciutat de referència a l’hora de trobar solucions locals reals als problemes globals.


 berlanga

 

 

@JoanBerlanga

 

 

 

Departament de Comunicació – Pl. de Sant Roc, 1. 08201 Sabadell. Tel. 93 745 31 18. premsa@ajsabadell.cat