PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell acull per primer cop una exposició de la Diputació de Barcelona sobre la prevenció i control del mosquit tigre

tigre17 Hi romandrà al centre cívic de Sant Oleguer fins al 4 de juliol...

 

 Hi romandrà al centre cívic de Sant Oleguer fins al 4 de juliol

Coincidint amb l’època de l’any en què el mosquit tigre té més incidència, Sabadell acollirà aquests dies, per primer cop, una exposició sobre la prevenció i control per evitar la proliferació d’aquest insecte. La mostra, sota el títol "El mosquit tigre: un veí que ens incomoda", és de la Diputació de Barcelona i s’exposarà al centre cívic de Sant Oleguer (c. de Sol i Padrís, 93) del 21 de juny fins al proper 4 de juliol.

L’objectiu de la mostra és sensibilitzar la població sobre les mesures preventives per combatre el mosquit tigre de manera més efectiva, a més de donar a conèixer les seves característiques morfològiques bàsiques, el seu origen, la seva biologia i donar exemples de punts de cria en propietats privades i com controlar-los.

L’exposició s’adreça a la ciutadania en general i el seu contingut teòric és entenedor i molt gràfic. La mostra compta amb un cartell de presentació i 8 plafons que presenten els aspectes claus en el control de l’expansió del mosquit tigre.

Més informació i guia de l’exposició a:

expotigre17 

El mosquit tigre

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm.

Els ous i les larves d’aquest insecte viuen en petites basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.

L’Ajuntament de Sabadell, a través de la Regidoria de Salut, està fent difusió (pels centres cívics i entre els hortolans, sobretot) tant de les claus per identificar el mosquit tigre com de les recomanacions per controlar -lo:

controltigre17

Per què cal controlar-lo? 

La presència del mosquit tigre és molt molesta pel nombre elevat de picades que causen els exemplars femella.

Aquest mosquit té la capacitat d'actuar com a vector (transmissor) d'algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya, dengue i Zika. Val a dir que a Catalunya fins ara només s'han detectat casos importats d’aquestes malalties. Tots ells tenen antecedents d’haver viatjat a zones endèmiques com són el Sudestasiàtic, l’Àfrica o el Carib i d’haver estat picats per mosquits durant la seva estada.

APP “mosquito alert”

A banda de les mesures per evitar la proliferació del mosquit tigre, hi ha altres maneres de col·laborar al seu control, com és a través de l’APP del projecte “mosquito alert”, una plataforma de ciència ciutadana que treballa amb l’objectiu d’unir ciutadans, científicsi gestors en la lluita contra els mosquits que transmeten malalties. Amb  l’app Mosquito Alert, i entre altres possibilitats, qualsevol persona pot notificar una possible troballa de mosquit tigre i dels seus llocs de cria a l’espai públic enviant una foto. Un equip d’experts s’encarrega d’examinar i classificar les fotos abans de fer-les públiques en un mapa.

alert17