PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’escriptor Joan Oliver protagonitza l’exposició de la Festa Major al Casal Pere Quart

expoPQuart home“La meva arma són les paraules” és una mostra híbrida de poemes objectes de Pere Quart...

“La meva arma són les paraules” és una mostra híbrida de poemes objectes de Pere Quart, presentats en diferents formats artístics com la fotografia, el dibuix o la interpretació musical

La inauguració de l’exposició que l’Ajuntament de Sabadell organitza, al Casal Pere Quart, amb motiu de la Festa Major i que aquest any duu per títol “La meva arma són les paraules”. En aquesta ocasió, el protagonista és la figura de Joan Oliver i Sallarès, Pere Quart, del qual es commemora el 30è aniversari de la mort. En la mostra, que es podrà visitar al Casal Pere Quart fins al 25 de setembre, hi col·labora la Comissió Any Joan Oliver, la qual té per objectiu difondre tots els actes que la ciutat dedica a aquest escriptor sabadellenc.


expoPQuart interiorEn la presentació hi ha intervingut Ivan Merino i Almudena Conesa, membres del Col·lectiu Starter –el qual ha comissariat l’exposició–, com també Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell, Montserrat Chacon, regidora de Cultura, i Sílvia Oliver, filla de l’escriptor sabadellenc. En finalitzar els parlaments Anna M. Rivera ha interpretat el conegut poema de Pere Quart Corrandes d’exili. Finalment, els membres d’Starter han ofert una visita guiada per l’exposició. La inauguració ha comptat amb la col·laboració del dibuixant Kimo Osuna i d’Òscar Masllovet, com també amb la col·laboració passiva de l’ESDi i de l’artista local Werens Puig.


Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell, ha afirmat que es tracta d’una exposició “que no et deixa indiferent i que incita a conèixer i a aprofundir en la vida i l’obra de Pere Quart”. I ha afegit que “una de les millors satisfaccions amb què m’he trobat en aquest temps fent d’alcalde és poder homenatjar la figura de l’escriptor Joan Oliver, persona que defensava aferrissadament els valors en què creia i figura d’una gran actualitat”. Montserrat Chacon, regidora de Cultura, ha afirmat que “no volíem una exposició tradicional, perquè Joan Oliver no ho era gens. I creiem que el Col·lectiu Starter ha sabut interpretar amb el seu estil provocador, innovador i col·laboratiu aquest esperit d'actualitat que més que mai encara conserva la seva vida i obra”. Sílvia Oliver, filla del poeta ha expressat emocionada que "em fa molta il·lusió tots els actes que la ciutat de Sabadell està fent per recordar el meu pare, cosa que agraeixo a tota la ciutat”.


El gruix de l'exposició es basa en l’obra poètica de Pere Quart, però també s'ha volgut destacar l'actitud crítica i punyent que sempre ha caracteritzat la figura de l’escriptor i, per tant, té com a reflex la seva obra.


La proposta del Col·lectiu Starter és una exposició híbrida que omple els diferents espais amb poemes objecte nascuts de l’imaginari del col·lectiu i creats a partir de l’apropiació de fragments de la seva obra poètica i de la vida personal de Joan Oliver. Es presenta en diferents formats artístics, des de l’escultura a la imatge fotogràfica, el dibuix o la interpretació musical, sense perdre mai la línia de treball que identifica el col·lectiu, que és l’upcycling. La selecció d’aquests moments i fragments conté un lligam i un paral·lelisme amb la ciutadania, ja sigui en el camp cultural, social o polític. L’objectiu és compartir la visió i els valors del seu treball aportant el talent i les ganes per a una ocasió d’aquestes característiques.


Els espais de l’exposició
L’exposició aprofita diferents espais de la planta baixa del Casal Pere Quart. En el primer, es crea un vincle amb Joan Oliver com a intel·lectual provocador, irreverent, avantguardista, republicà, independentista, exiliat, crític amb la societat de consum, inconformista, compromès amb la literatura... També hi ha una catifa pintada amb la paraula exili, que el públic tindrà el plaer de trepitjar i anar-la esborrant a poc a poc amb les seves petjades, com a rebuig al que significa l’exili. En tercer lloc, hi ha una banyera i una cadira de barber, elements relacionats amb la Colla de Sabadell –de la qual Oliver era un dels principals instigadors–. La banyera ajuda a navegar per un mar de llibres, amb una vela en forma de Q que evoca una sortida a Tossa, el seu avantguardisme, el seu amor per les lletres, per la llibertat de pensament..., i, juntament amb la cadira, el seu costat més performatiu. En quart lloc, es pot entrar a l’espai anomenat la trinxera, que mostrarà una trinxera física i la cronologia dels moments més importants de la vida del poeta.


El segon espai mostra un retall de l’obra poètica de Pere Quart. Els poemes escollits són els següents. Sàpigues company, Setze Jutges –amb una bàscula amb un fetge fals penjat i separat en 16 trossos–, Impromptu del bon atracador –poema interpretat en un còmic de 10 vinyetes modernitzat i dibuixat per Kimo Osuna–, Tirallonga de monosíl·labs, Lai i la cuca de llum i Poesia tàctil –que es mostra en Braille a tota la sala.
Aquesta exposició se suma a un seguit d'actes que durant la Festa Major retran homenatge a Joan Oliver, com el vídeo mapatge proposat com a espectacle inaugural de la festa, la ruta dramatitzada sobre l’escriptor a càrrec de Quarta Distància i la lectura dramatitzada a càrrec de Pensamiento Poético.