PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Escola Municipal de Música i Conservatori commemora aquest curs els 125 anys consolidada com a centre docent de referència a la ciutat i al conjunt del territori

escolamus18 Demà, dimecres 19 d’octubre, es donarà el tret oficial de sortida a un curs d’especial...

Demà, dimecres 19 d’octubre, l’acte formal d’inici de curs de l’Escola Municipal de Música i Conservatori Professional de Sabadell donarà el tret oficial de sortida a un curs conservatori18d’especial significació al centre d’ensenyaments musicals. I és que l’any 2017, l’Escola de Música de Sabadell, de la qual és hereva l’actual Escola Municipal de Música i Conservatori, commemora el 125è aniversari. És per això que s’estan preparant múltiples activitats de celebració amb les quals el centre vol enfortir encara més la relació amb el conjunt de la ciutadania. Alhora, es vol reconèixer la tasca que, des del 1892, han portat a terme professorat, alumnes, famílies i les institucions o entitats col·laboradores i que han consolidat l’Escola Municipal de Música i Conservatori com un centre docent de referència a Sabadell, a la comarca i a Catalunya.

El tinent d’alcalde d’Acció Social i Cultura i regidor d’Educació, Joan Berlanga, ha destacat que “l’Escola de Música forma part de la història de la ciutat i els seus 125 anys així ho avalen”. Així mateix, ha comentat que “des de la Regidoria abordem la formació musical amb l’objectiu de continuar garantint una formació de qualitat des de l’Escola de Música i el Conservatori i, a la vegada, estendre-la territorialment i socialment als que actualment encara no hi accedeixen”.

El director del centre municipal, Joan Morera, ha explicat que “els 125 anys de l’Escola Municipal de Música és l’evidència del compromís històric de Sabadell amb les arts, l’educació i la voluntat de viure en una societat sensible i solidària. La música és un element transformador i de cohesió social”. Morera ha afegit que “aquest aniversari és la celebració d’aquest compromís, però també una invitació a tothom a gaudir de la música. Sigui cantant o tocant, escoltant o interpretant, la música en viu ens pertany i ens defineix com a societat”.

Actes commemoratius QuadricomiaAFEGIT Escola de Musica de Sabadell

Tot i que el calendari concret dels actes commemoratius que tindran lloc al llarg de tot el 2017 s’està acabant de concretar, ja es pot avançar que les propostes seran múltiples, variades, obertes a la ciutadania i distribuïdes a diferents espais. Els concerts i actuacions inclouran alguns dels cicles habituals de l’Escola de Música i Conservatori i altres activitats extraordinàries.

Dins les propostes, hi haurà tres seus estables: el Casal Pere Quart, el Museu d'Història de Sabadell i l'Auditori de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, que acolliran concerts monogràfics amb música de compositors sabadellencs relacionats amb la història de l'Escola de música, recitals d’alumnes antics i actuals, de professors, etc. D’altra banda, amb la voluntat d'arribar a públics diferents a través d'espais que no són auditoris, es preveuen accions musicals a diversos indrets.

Així mateix, la commemoració inclourà dues grans produccions: l'estrena de l'òpera Meninos del compositor de l’Escola de Música i Conservatori Josep Mª Pladevall i la representació de la cantata 50 milions de segons de Joan Vives i Piti Espanyol. Totes dues es representaran al Teatre La Faràndula. La primera la protagonitzaran alumnes de Bàsic 4, Programa Mitjà i els primers cursos de Grau Professional, actuant com a solistes, cors o orquestra. 50 milions de segons anirà a càrrec de 200 alumnes dels cors infantils de l’Escola de Música.

Intercanvis, exposició i logotip commemoratiu

Paral·lelament, s’estan preparant dos intercanvis dels alumnes dels últims cursos del Conservatori, un del quals amb la Simfònica de la Musikschule de Koblenz (Alemanya). Als intercanvis, les formacions dels centres participants actuaran conjuntament a diferents escenaris i els alumnes conviuran amb famílies. El 2017 es farà l’anada i el 2018, la tornada.

Amb motiu de la commemoració, l’Escola de Música i Conservatori està també produint una exposició on es difondrà la història, les principals activitats, els objectius i els reptes de futur del centre municipal.

Així mateix, per a la celebració es compta amb un logotip commemoratiu, dissenyat per un alumne de l’Escola Illa.

Curs 2016-2017 

El curs 16-17 s’iniciarà oficialment demà dimecres amb un acte que començarà a les 19.15 h al Casal Pere Quart. Durant la trobada, a la qual assistirà el tinent d’alcalde Joan Berlanga, es farà una valoració de l’inici del curs, s’exposaran les principals propostes i característiques del curs i es comptarà amb l’actuació dels alumnes premiats al Concurs de Composició 2016, que es convoca anualment per incentivar la creativitat dels estudiants i propiciar la col·laboració entre els alumnes i amb el professorat, així com donar la possibilitat als guanyadors i guanyadores d’actuar davant el públic.

Aquest curs, hi ha 735 alumnes matriculats al centre municipal, 551 a l’Escola de Música (entre els quals una seixantena d’inscrits al programa de Música Oberta) i 184 al Conservatori. El curs s’inicia, doncs, amb una alta ocupació al centre docent, atès que hi ha llista d’espera en gairebé tots els programes.

Per aquest 2016-17 s’han fet millores a les aules, sobretot pel que fa a equipaments relacionats amb les noves tecnologies i, en la vessant purament pedagògica, s’ha redissenyat el programa per a adults.

A més de tot el programa de commemoració dels 125 anys, enguany es continuarà endavant amb la col·laboració amb les escoles amb propostes com “Els instruments visiten l’escola” del Ciutat i Escola i es seguirà col·laborant amb cicles com el de l’Acadèmia de Belles Arts i Joventuts Musicals i altres propostes d’altres institucions o entitats.

Banc d’Instruments

Així mateix, es treballa en altres línies, com la col·laboració amb el projecte A-cordant impulsat per l’Ajuntament i l’Orquestra Simfònica del Vallès i altres propostes de caràcter social que es concretaran properament. En aquest marc, cal recordar també que les persones que tinguin algun instrument musical que no precisin, es poden posar en contacte amb l’Escola Municipal de Música i Conservatori per donar-lo al Banc d’Instruments. Fins ara aquest banc es cedia a alumnes del centre municipal en situació més desafavorida. A partir d’aquest curs, es fa un nou pas endavant i els instruments es podran cedir també a escoles públiques o entitats per a projectes socials i de cohesió.

 [+ imatges]