PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Centre d’Emergències de Can Marcet es remodelarà completament per donar millor resposta als casos d’emergència social

Ajuntament i l’Obra Social “la Caixa” col·laboren en la reforma de l’espai...

Ajuntament i l’Obra Social “la Caixa” col·laboren en la reforma de l’espai, que no ha tingut cap actuació de millora des de la seva creació el 1990

El Centre d’Acolliment Residencial d’Urgència de Can Marcet serà objecte d’una reforma de millora i distribució dels espais per tal de donar un millor servei als casos d’emergència social. La reforma costarà uns 20.000 euros, dels quals la l’Obra Social “la Caixa” n’aportarà 15.000. L’Ajuntament i l’Obra Social “la Caixa” han signat un conveni on queda reflectida l’aportació de l’entitat al projecte. És preveu iniciar l’obra a principis d’any per tenir el centre en funcionament  durant el primer trimestre del 2017.

El Centre d’Emergències és un servei d’acolliment puntual i transitori en situació d’urgència o d’emergència social i s’adreça a tota la població de Sabadell que el necessiti. El servei s’ofereix dins d’un espai de les dependències de la Policia Municipal, concretament davant de l’espai d’oficines.

El centre està actualment molt deteriorat i envellit, ja que des del 1990, any de la seva creació, no ha vist cap actuació de reforma i millora. D’altra banda, les instal·lacions actualment no estan preparades per atendre al mateix temps a dos perfils d’emergència diferents. El que es persegueix amb la reforma es configurar un espai dignificat per estar-hi, que pugui acollir si fos necessari dos tipus de perfil al mateix temps i evitar haver de derivar casos a d’altres recursos de la ciutat (pensions, hotels, etc.), amb l’increment de la despesa econòmica que això suposa.

L’operació de reforma té un pressupost de 19.979, 27€, dels quals -i en virtut del conveni de col·laboració- l’Obra Social “la Caixa” en destinarà  15.000 i la resta seran d’aportació municipal.

El tinent d’alcalde d’Acció Social i Cultura, Joan Berlanga, ha comentat que “una de les prioritats del Govern és l'atenció a l'emergència social. Amb aquesta reforma es millorarà substancialment un dels serveis destinats a aquesta atenció”.

D’altra banda, el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, ha destacat que “la remodelació ens permetrà atendre diferents perfils d’usuaris alhora, ja que hi haurà espais diferenciats i plenament independents. Així mateix, podrem donar un servei molt més acurat, confortable i amb la qualitat que es mereixen les persones que hi arriben, tenint en compte que són ciutadans i ciutadanes que estan travessant situacions molt complicades o sobrevingudes”.

Per la seva part, en nom de l’Obra Social “la Caixa”, Manel Trias ha expressat que ”des de l’Obra Social tractem d'avançar-nos a les necessitats emergents, intentem cobrir mancances no resoltes i tractem de fer-ho, com no pot ser d'una altra manera, amb un criteri de màxima eficiència per aconseguir els millors resultats. Aquesta col·laboració encaixa en les nostres línies prioritàries d’actuació de l’Obra Social. La reforma d’aquest equipament és un clar exemple que cal crear un entorn favorable per cobrir les necessitats i el desenvolupament personal i social de tots els seus usuaris”.

L’equipament

Ubicat a les dependències de la Policia Municipal de Can Marcet, el centre es va posar en marxa l’any 1990 per tal de donar resposta a les persones que per diferents motius necessitaven d’un recurs immediat on allotjar-se, rentar-se i menjar.  Compta actualment amb dues habitacions amb lliteres, dutxa i WC, sala menjador amb microones, televisor, sofà i espai de magatzem per a material propi del servei. A hores d’ara, el Centre d’acolliment d’urgència atén una mitjana de 30 persones al mes.

El que es planteja és fer d’un únic espai, dos, on puguin estar separades les dues estades de perfils diferents. El primer estarà adequat per a famílies amb nens (2-3 fills màxim). Aquest espai tindrà un llit i dues lliteres o llit niu (en total dos llits), bany i dutxa propi, sala menjador amb taula i cadires, una televisió, sofà petit i cuina office bàsica amb microones. A més tindrà un accés diferenciat d’entrada i sortida per la part posterior del recinte.

El segon espai, serà el destinat a les persones de pas, on hi haurà una habitació amb dos llits, taula, cadira i microones. Hi haurà també sala de bany i dutxa. Es mantindrà igualment una habitació per guardar el material de reposició. S’hi accedirà per la porta actual sense accés a la primera estada.