PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Fauna i plora

 

A qui s'adreça:

Alumnes de cicle mitjà d'educació primària.

  

Descripció:

En aquest recurs educatiu la literatura, la lectura i els ocells seran els protagonistes. L’objectiu serà crear petits relats a l'aula, reflexionant sobre la frase: “Si t’agrada el cant dels ocells no els engabiis, planta arbres”. Una vegada elaborats, l’alumnat podrà plantar un arbre com a símbol de llibertat a l’esdeveniment d’Escola Animal.
La lectoescriptura és considerada un aspecte essencial pel creixement i desenvolupament dels nens i nenes. Llegir i escriure és, a més, un recurs cognitiu per naturalesa, no només perquè és una font d'informació sinó que crea hàbits de reflexió, anàlisi, esforç i concentració; a més d'entretenir i ajudar a l'evasió. Per altra banda, la captivitat, com a negació de la llibertat, és un tema molt important i necessari per a tractar amb els infants. I és que, per sentir-nos plenament, hem de gaudir de llibertat, per així, poder prendre les nostres pròpies decisions i governar les nostres vides segons les nostres creences, sempre i quan, permetem el mateix per als demés. La llibertat dels altres és part de la pròpia llibertat.
 
D'acord amb la filosofia del projecte, Escola Animal vol ajudar que els alumnes es plantegin qüestions humanes per entendre les qüestions animals i, en aquest cas, mostrar la crua realitat que viuen els ocells engabiats i què podem fer per a no contribuir i fomentar el seu captiveri. Quan es tracta d'animals, haurem d'entendre i comprendre que respectar i vetllar pels seus drets ha de ser igual d'important que fer-ho pels propis. Tots els animals neixen iguals davant la vida i tenen els mateixos drets a l'existència, atenció, protecció i llibertat.
 
Les escoles interessades rebran un pack amb una guia de treball, un vídeo informatiu i uns folis blancs personalitzats. Els/les mestres demanaran, als nens i nenes, que elaborin un petit conte sobre la captivitat dels ocells i reflexionin sobre la frase: "Si t’agrada el cant dels ocells no els engabiis, planta arbres”  Els relats els podran començar a l'aula i, si no tenen prou temps, acabar-los a casa, compartint així moments en família. Cada alumne haurà de comprovar que, en el seu conte, hi apareixen les seves dades personals (nom, curs i escola). Hi haurà un espai específic per a aquesta informació. Un cop hagin acabat les obres literàries, Escola Animal les recollirà i entregarà una circular informant sobre on i quan serà la plantació dels arbres.
 
Al mes d’abril, i ja a les acaballes del projecte d’Escola Animal, organitzarem un esdeveniment per a reunir a la ciutadania de Sabadell. Allà esdevindrà la plantació d’arbres i entre d’altres activitats, els alumnes podran penjar la seva obra literària a les branques dels arbres plantats. 
Els contes seran recopilats i exposats en un llibre virtual de la web d'Escola Animal per tal que així, les famílies i la ciutadania, pugui conèixer què pensen sobre la captivitat, els nens i nenes de Sabadell. A més, entregarem una mostra a l'alcalde per a que conegui les opinions i reflexions dels estudiants de la ciutat.

 

Objectius:

- Despertar l'interès per a la creació de contes curts sota la temàtica de la captivitat dels ocells.
- Fomentar una nova societat basada en el respecte pel medi ambient i l'entorn en el qual viuen els animals.
- Potenciar l'adquisició de valors i habilitats socials, així com l'empatia, la sensibilitat i el respecte.

 

Competències bàsiques:

- Competència comunicativa lingüística i audiovisual

- Competència d’autonomia i d’iniciativa personal
- Competència del coneixement i la interacció amb el món físic
 
Desenvolupament:
Dates de realització i horaris: curs escolar
Durada: de 60 a 90 minuts
Nombre d'alumnes per sessió: 1 grup classe
Lloc de realització: centre educatiu
Cost de l'activitat: gratuït
Observacions: per a visalutzar el vídeo, el/la docent necessitarà un projector.
 
Inscripció:
 
Informació:
Persona de contacte: Natàlia Oriol Pascua
Telèfon: 626 869 249
Correu electrònic: oriolpascua.n@gmail.com

Organització:
Escola Animal (Associació Animalista Libera!) i Regidoria de Salut.

ImprimeixCorreu-e