PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La ciutadania tindrà accés al projecte de l’espai central en una exposició

Les obres començaran aquesta tardor...

espai centralEl Govern municipal treballa per iniciar la primera fase de les obres del projecte de l’espai central de Sabadell durant l’últim trimestre de 2017, projecte que és fruit del procés de reflexió i converses que s’ha dut a terme des del març de 2016.

Es preveu que entre juny i juliol les concrecions del projecte es traslladaran a la ciutadania mitjançant una exposició pública. D’aquesta manera, es podrà conèixer i discutir el diagnòstic sobre l’espai central, les propostes principals que es perfilen a mitjà i llarg termini i la proposta d’actuació a curt termini –la primera fase de les actuacions previstes– per al final de 2017.

Projecte de millora de la mobilitat i de l’espai públic del centre de la ciutat

Aquesta primera fase d’actuacions, l’inici de els quals és previst per al darrer trimestre de 2017, afectarà la mobilitat i l’espai públic central i es recollirà en el Projecte per a la millora de la mobilitat i l’espai públic a Sabadell, 2017–2018, el qual es preveu aprovar inicialment en el Ple de juny o juliol, de manera que el termini d’informació pública serà simultani a l’exposició i permeti incloure les propostes ciutadanes que s’aportin.

Els objectius d’aquesta primera són:

  • Millorar el funcionament de la circulació viària. Es tracta de canvis en l’esquema de jerarquia viària que organitza actualment la circulació al centre, per evitar circulacions de pas, circulacions en anella i circulacions de tempteig. I també de millores a determinades cruïlles de la ronda central, a més de previsions de més utilització de la bicicleta a partir d’una millor planificació dels itineraris.
  • Prioritzar i facilitar els itineraris en transport públic en autobús. Es treballa per transformar carrers per on actualment circulen vehicles privats i autobusos en carrers en què només hi passi el bus. També hi haurà canvis en el disseny de les línies d’autobús actuals per possibilitar un servei més racional i una millor compatibilitat amb la millora del centre de la ciutat.
  • Millorar l’espai per als vianants. S’eliminaran places d’aparcament en determinats carrers per eixamplar les voreres, es convertiran alguns carrers per on ara hi circulen vehicles en carrers per a vianants i hi haurà canvis en l’ocupació de terrasses en carrers de màxima afluència de vianants per permetre major confortabilitat en l’ús per a vianants.
  • Incrementar la rotació de les places d’aparcament al carrer. Es plantejaran noves zones d’aparcament en zona blava.
  • Millorar la senyalització per orientar millor els usuaris dels aparcaments existents amb oferta de places d’ús públic.
  • Iniciar en una primera fase la transformació de l’espai on hi havia el Vapor Turull –actualment i provisionalment destinat a aparcament en zona blava– cap a un nou espai destinat a jardí públic i edificacions laterals.
  • Iniciar, en una primera fase, canvis en la mobilitat a l’àmbit de la Creueta, amb la voluntat de constituir un centre de veïnat i una millora de la confortabilitat en relació amb el trànsit de pas.
  • Disminuir la contaminació derivada de les emissions dels vehicles i afavorir la salut de les persones.

espaicentralEn aquest context, Maties Serracant, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, ha afirmat que “el nostre objectiu és fer una mirada amb perspectiva a tot el centre i introduir-hi les millores oportunes per garantir l’accessibilitat, la seguretat i el confort dels vianants. Per això millorarem les línies d’autobús, farem canvis en els aparcaments i suprimirem els recorreguts que són de pas per carrers estrets”. I ha afegit que “això ens permetrà també reduir l’elevat grau de contaminació que suporta cada dia més Sabadell”.

El projecte del centre s’ha dut a terme a partir de diferents encàrrecs tècnics, que s’han elaborat per disposar de més informació, i de reunions amb organitzacions i col·lectius del centre de la ciutat. Hi han participat membres de la Fundació Bosch i Cardellach, el Consell de Districte 1 i l’Oficina del Centre. Com a conseqüència dels debats i les converses, s’han matisat les primeres propostes que havia elaborat l’equip tècnic municipal i s’han incorporat noves idees i propostes al projecte.

Actuacions en marxa

En aquests moments ja s’estan duent a terme les primeres actuacions que introduiran canvis en la mobilitat del centre. Aquesta setmana és previst que comencin les obres del carril bicicleta de la ronda de Ponent i de la rotonda a la cruïlla d’aquesta via amb la carretera de Terrassa i Rambla d’Ibèria. Aquest és un dels projectes de la planificació estratègica de connectivitat de la ciutat, que es configurarà a l’entorn dels eixos cívics de distribució –les principals vies– i dels eixos cívics de ciutat, que estructuren la connexió dels diferents barris.

A més, s’està redactant el projecte de remodelació de la N-150, que permetrà un canvi de secció de la via i que inclourà la construcció d’una rotonda a l’alçada de la Gran Via.