PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Ajuntament impulsa el projecte Inclusive Football, amb persones amb diversitat funcional

El Centre d’Esports Sabadell coordina els entrenaments des de principis d’any de la mà de la Fundació Itinerarium

inclusiuEl Centre d’Esports Sabadell ha creat dos equips que formen part de l’escola del club i estan integrats per joves amb diversitat funcional en l’àmbit físic o intel·lectual. La iniciativa s’emmarca en el projecte Inclusive Football, impulsat i coordinat per la Fundació Itinerarium. Tot formen part de les entitats del sector social que s’han interessat pel projecte, com Xaloc, Taina, Cipo, Andi i Adells. El programaforma part de les noves accions que està impulsant l’Ajuntament de Sabadell en l’àmbit de l’esport inclusiu.

En col·laboració amb el Centre d’Esports de Sabadell, s’ofereix a persones amb algun tipus de discapacitat, la possibilitat de la pràctica del futbol. L’objectiu de l’activitat és garantir la inclusió de totes les persones sense discriminació per condició, a partir de diferents valors com la igualtat; educant així als nens sense discapacitat i augmentant l’autoestima dels altres.

Metodologia Inclusive Football

La metodologia Inclusive Football compta amb l’assessorament de l’àrbitre internacional de Primera Divisió Xavier Estrada i el seleccionador espanyol de futbol Vicente del Bosque. A Sabadell, el projecte es va posar en marxa a principis d’any al camp de futbol 7 del Complex Esportiu Municipal Olímpia amb una quarantena de persones amb diversitat funcional, un nombre que situa a Sabadell com a la ciutat amb més inscrits d’entre les 13 adherides al programa Inclusive Football.

Els participants al programa realitzen entrenaments un cop per setmana, al qual se li suma un entrenament mensual amb persones sense discapacitat, concretament amb nens de la categoria Aleví (11 i 12 anys). A més, es preveu que enguany també participin en els campionats per promocionar aquest nou esport amb el suport de personalitats destacades del món del futbol, que organitza la fundació, sense ànim de lucre, Itinerarium, que és qui selecciona els clubs i els reconeix amb el segell Inclusive Football.

Els partits de futbol inclusiu els juguen equips de 8 jugadors: 4 amb necessitats especials i 4 sense. En aquests partits es fomenta la participació de tots els jugadors, per tant, quan la totalitat dels jugadors d’un equip ha tocat la pilota durant el joc, es xiula un penal a favor de l’equip en qüestió per a que el xuti un noi o noia amb necessitats especials.

Les proves pilot que s’han fet demostren la seva efectivitat: es millora la formació del futbol base del club, es creen relacions d’amistat noves i es potencia l’empatia i una educació centrada en els valors. Es redueixen també els insults a les grades entenent que formen part d’un club social reconegut. Fruit d’això, la Federació Catalana de Futbol ha mostrat interès per iniciar un programa de futbol inclusiu.