PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Ajuntament de Sabadell s’integra a la Comissió Executiva de la Xarxa de Municipis per a l’Economia Social i Solidària

Barcelona ha acollit avui l’acte formal de constitució d’aquesta entitat amb l’adhesió formal de 32 municipis de Catalunya

ess04Un total de 32 ajuntaments de Catalunya, que representen el 44% de la població, creen la Xarxa de Municipis per a l’Economia Social i Solidària (XMESS). L’objectiu d’aquesta aliança municipal és intensificar una estratègia territorial compartida per impulsar un model socioeconòmic alternatiu transformador i més resistent als efectes de les grans crisis econòmiques. Es tracta d’explorar un model que permet generar ocupació de qualitat i prioritza les dimensions socials, ambientals i humanes de l’economia a fi de resoldre més eficaçment les necessitats de la ciutadania.

L’Ajuntament de Sabadell és una de les quatre administracions catalanes promotores de la iniciativa i formarà part de la Comissió Executiva d’aquesta entitat que s’ha constituït formalment avui en un acte celebrat a Barcelona. La Comissió Executiva, representativa de la diversitat territorial i de la dimensió dels municipis membres de la xarxa, està integrada pels municipis de Barcelona, Santa Margarida i els Monjos, Manlleu, Badalona, Girona, Mataró, Mieres, Sabadell i Santa Coloma de Gramenet. La Comissió tindrà com a encàrrec tirar endavant el Pla de Treball 2017-2019 que s’ha marcat la XMESS. Aquest Pla té tres línies estratègiques d’actuació: ajudar a enfortir l’economia social i solidària a cada municipi, incidir i relacionar-se amb altres actors, i visibilitzar la Xarxa i les iniciatives relacionades amb l’àmbit per part dels seus membres.

El regidor de Treball i Empresa, Eduard Navarro, ha indicat que és “l’obligació dels ajuntaments acompanyar les iniciatives d’aquest àmbit i crear instruments perquè es consolidin i perdurin més allà de qui governi. Això implica un canvi de dinàmica entre institucions i entitats, les veritables protagonistes de l’Economia Social i Solidària, i passar a una nova fase d’interrelació”.

Els ajuntaments que han participat en l’acte fundacional de la XMESS, després que els plens municipals respectius ho hagin aprovat, són: Arbúcies, Argentona, Artés, Badalona, Barcelona, Cabrils, Cardedeu, Castellar del Vallès, Celrà, Cerdanyola del Vallès, Collbató, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Girona, Manlleu, Mataró, Mieres, Montornès del Vallès, Navàs, Palafrugell, Ripollet, Sabadell, Salt, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi del Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sana Margarida i els Monjos, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilassar de Dalt. D’altres ajuntaments preveuen associar-se al llarg de les properes setmanes i mesos.

L’ESS a Sabadell

Eduard Navarro assegura que “hi ha factors que expliquen per què està prenent força progressivament el sector i va estenent-se pel conjunt de la societat”. Segons la diagnosi entorn de l’ESS, feta a finals del 2015, Sabadell compta amb 194 iniciatives d’Economia Social i Solidària la majoria pertanyents a la petita i mitjana empresa. Gairebé la meitat d’aquestes entitats són cooperatives i a continuació les formes jurídiques més detectades són les associacions o fundacions sense ànim de lucre i les societats laborals (tant anònimes com limitades).

Finalment, un petit percentatge el constitueixen empreses d’inserció i centres especials de treball. Pel que fa a la facturació, la cinquena part declara facturar més de 3 milions d’euros anualment mentre que més de la meitat no supera els 250 mil euros l’any. L’anàlisi feta conclou que el tipus de contractació més habitual entre aquestes iniciatives d’ESS és la indefinida amb un 89% dels casos Només un 11% dels contractes del sector són temporals.

Diagnosi de l’Economia Social i Solidària a Sabadell