PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Govern comparteix la reivindicació ciutadana per l’ús de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil

Continua treballant per aconseguir la nul·litat dels acords del 2006 i perquè la ciutat pugui gaudir d’aquest espai municipal...

Continua treballant per aconseguir la nul·litat dels acords del 2006 i perquè la ciutat pugui gaudir d’aquest espai municipal

En relació amb l’ocupació de la caserna de la Guàrdia Civil per part d’un grup de persones de la plataforma Volem la Caserna, l’Ajuntament de Sabadell vol manifestar que entenem i compartim la reivindicació que des del teixit associatiu s’està fent quant a l’ús d’aquest equipament, ja que es tracta d’un edifici de titularitat municipal que, des de ja fa molts anys, la ciutadania reivindica per a la ciutat”, ha dit el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant. Cal recordar que es tracta d’un edifici que, tot i que és de titularitat municipal des del 1998, actualment no s’hi pot actuar ja que es troba en situació de litigi per determinar la possessió de l’edifici.

En aquest sentit, Serracant ha afirmat també que “des del Govern reclamem la recuperació per a la ciutat de forma gratuïta d’un espai que ja és propietat municipal” i, per això afirma que “aquesta nova reivindicació per donar ús a un equipament que fa molts anys està en desús no fa més que mostrar l’interès de la ciutadania per omplir de contingut i recuperar per a la ciutat un espai llargament reivindicat des del teixit associatiu”.

I, per això, ha afegit que “el Govern treballa per aconseguir la nul·litat del conveni del 2006 que suposava un elevat cost econòmic per a la ciutat i era totalment contrari a l’interès públic”.

La titularitat municipal de la caserna des de 1999

L’edifici de la caserna de la Guàrdia Civil a la ciutat, situat a la Gran Via, data de principis del segle XX. Amb una superfície de 9.212,79 m2, es va construir amb aportacions de l’ajuntament i privades amb l’objectiu de cedir l’edifici per a l’ús i l’allotjament d’aquest cos i amb la condició que, un cop es deixés d’utilitzar amb aquesta finalitat, l’edifici retornava al patrimoni municipal.

El 1998 un conveni signat entre l’alcalde Antoni Farrés i el director general de la Guàrdia Civil, Santiago López Valdivieso, establia el retorn a la ciutat dels terrenys on hi havia ubicada l’antiga caserna de la Guàrdia Civil.

Així, el 1999, la caserna quedava inscrita al Registre de la Propietat núm. 2 de Sabadell a favor de l’Ajuntament com a legítim propietari.

L’agost de 2006 se signava un conveni entre el llavors alcalde, Manuel Bustos, i el ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, segons el qual, a canvi de recuperar aquest equipament, ja aleshores de propietat municipal, el consistori sabadellenc havia de compensar el Ministeri de l’Interior amb 3 milions d’euros i un solar nou, de 5.000 m2, on es podria edificar 10.000m2, per ubicar-hi les dependències del cos. Aquest conveni va ser aprovat per decret de l’alcalde l’octubre del mateix any.

“Volem denunciar una vegada més la gestió del govern Bustos, en aquest cas per signar un conveni que, a més de suposar un cost elevadíssim per a la ciutat per recuperar un equipament que ja és municipal, ens ha portat a l’actual deteriorament de l’edifici i ens impossibilita actualment poder actuar-hi”,ha dit amb contundència el tinent d’alcalde.

L’actual consistori, atesa aquesta situació, iniciava al setembre de 2016, un procediment jurídic-administratiu per revisar tots els actes administratius fets en relació amb aquest espai amb l’objectiu de revertir de forma gratuïta la cessió d’un espai que ja era propietat municipal i sol·licitava a la Comissió Jurídica Assessora –òrgan consultiu depenent de la Generalitat de Catalunya– un dictamen preceptiu i vinculant, que determinés i valorés quina era la validesa dels actes administratius relacionats amb la cessió d’aquest espai.

En aquest sentit, en els propers dies, des de l’Ajuntament s’informarà de la situació en què es troba aquest procediment.