PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Ajuntament i entitats es coordinen per atendre les persones sense sostre durant l’hivern

L’Operació Fred s’activarà en cas de baixes temperatures, risc de nevades, forts vents o pluges...

L’Operació Fred s’activarà en cas de baixes temperatures, risc de nevades, forts vents o pluges

L’Ajuntament de Sabadell, Policia Municipal, Actua Vallès, Creu Roja i Càritas es van reunir ahir per coordinar l’Operació Fred, que permet atendre les persones sense sostre en cas de condicions climatològiques adverses. La reunió va comptar amb la presència del regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez; el president de Creu Roja, Josep Masip; la presidenta de Càritas, Rosa Puig; el director de Sabadell Sostre, Alberto Capitán, l’intendent major de Policia Municipal, Joan Antoni Quesada, així com personal tècnic municipal i de les entitats.

“L’any passat vam ampliar el dispositiu i aquest el mantenim. Abans es posava en marxa quan s’activava el Pla Neucat per nevades, però vam considerar que cal activar-lo en qualsevol circumstància que provoqui la necessitat d’atenció específica a les persones sense sostre, per exemple quan les temperatures arriben a zero graus, si s’activa el Pla d’Emergències per inundacions o si hi ha risc de forts vents o pluges”, explica el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez.

A més, sense necessitat que s’hagi activat el protocol propi de l’Operació Fred, es preveu que si la temperatura és d’entre 0 i 3 graus una Unitat Mòbil d’Emergència Social de la Creu Roja pugui recórrer la ciutat per facilitar sopar calent i una manta a persones sense sostre. En aquests casos s’oferirà recollida des del lloc on es trobin, espai de descans i berenar, servei de dutxes, roba neta, sopar calent i allotjament fins al dia següent. En cas de trobar una persona malalta, s’avisa al 112 o bé es traslladarà a un centre sanitari.

La xifra de persones que viuen en situació d’infrahabitatge s’eleva a més d’un centenar. El Servei d’Urgències i Emergències Socials (SUES) té detectades una quinzena de persones que en aquest moment estan sense llar i un numero similar que viuen en condicions d’habitatge inadequat, i que són les persones susceptibles de rebre l’atenció de l’Operació Fred. Per arribar a totes les persones que en tinguin necessitat, l’Ajuntament demana la col·laboració ciutadana perquè en cas de Neucat, Inuncat, risc de forts vents o pluges o amb temperatures sota zero, truquin a Policia Municipal (092 o 900 112 092) si veuen alguna persona sense sostre que no estigui sent atesa o que passi la nit al carrer.

Protocol d’actuació

Un cop activat el protocol de l’Operació Fred, segons els avisos meteorològics i de situació que es reben del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), la Policia Municipal és qui alerta els diferents responsables municipals i de les entitats referents sobre la posada en marxa del dispositiu. L’Ajuntament, a través del Servei d’Urgències i Emergències Socials (SUES), centralitza la informació dels ciutadans i ciutadanes amb necessitat de ser atesos i mantenen una coordinació permanent amb les entitats participants, Creu Roja, Càritas i Sabadell Sostre. Si les persones són ateses o s’adrecen directament a aquestes entitats, s’informarà i s’inclouran posteriorment al llistat centralitzat pel SUES.

El servei atendrà ciutadans i ciutadanes que es trobin a Sabadell, sense un lloc per dormir ni recursos per resoldre-ho, sempre que el seu estat o conducta no impliquin problemes físics o psíquics greus, que comportin la necessitat de ser atesos des d’un altre tipus de recurs.

Els usuaris i usuàries podran accedir per fer nit al centre d’acollida de Creu Roja, que compta amb 10 llits i l’equipament necessari. Amb l’objectiu d’ampliar l’horari d’atenció, el dispositiu habilita també un espai a Càritas per acollir els usuaris a partir de les 5 de la tarda. Allà hi podran estar fins a les 8 del vespre, utilitzar el serveis de dutxa i rober i berenar. Posteriorment, podran accedir a Creu Roja per sopar, passar la nit i esmorzar.

A més, Creu Roja disposa de 2 vehicles per fer la recerca diària de possibles usuaris que no hagin anat al centre d’acollida i oferir-los la possibilitat d’anar-hi. Si no ho accepten, se’ls facilitarà una manta i sopar calent. Tant aquesta entitat com Càritas aporten també personal tècnic i voluntaris per a l’Operació. Per la seva banda, l’equip de Sabadell Sostre, projecte d’atenció a persones sense llar de l’Ajuntament de Sabadell gestionat per l’entitat Actua Vallès, col·labora en la detecció i intervenció d’algunes d’aquestes situacions. Els voluntaris i voluntàries de les entitats que participen rebran una formació conjunta sobre l'atenció a persones sense sostre, en la qual participarà l'Ajuntament.

L’Ajuntament, en cas necessari, té previst reforçar l’Operació Fred amb altres recursos propis, com el sistema de derivació a diferents pensions i allotjaments de la ciutat i el Centre d’Emergències, sobretot per a les dones que es puguin trobar en situació sense llar, donant així una prioritat des de la perspectiva de gènere.