PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Agrupació de Defensa Forestal ha participat activament en la prevenció i extinció d’incendis durant aquest estiu

La situació excepcional de sequera que s’està patint és la pitjor dels darrers 70 anys ...

La situació excepcional de sequera que s’està patint és la pitjor dels darrers 70 anys i això s’ha fet palès aquest estiu on la situació d’alerta del pla ALFA 2 ha estat activada un total de 25 dies en els mesos de juny, juliol i agost.

Tal i com ha comentat Ricard Estrada, regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, en la roda de premsa d’aquest migdia: “Es tracta del final de la campanya d’extinció d’incendis i de l’inici de la campanya de prevenció, perquè els incendis s’apaguen a l’hivern”. Estrada ha volgut destacar especialment la consternació de tots per la mort al juliol “de Josep Salvador Trilla, veí d’Ullastrell i membre de l’ADF que va morir aquest estiu en un incendi a Castellar”. Finalment, ha volgut donar les gràcies a tots els que fan possible les tasques de prevenció i extinció d’incendis: l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF), el Cos d'agents Rurals i la Unitat de Vigilància Rural de la Policia municipal de Sabadell.

Per la seva banda, Joan Arguelaguet, president de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) ha destacat que “aquest ha estat un dels estius més difícils dels 16 anys d’història de l’ADF per l’alt nivell de risc, que durant 25 dies ha estat d’una alta intensitat amb molt vent de ponent”. Argueleguet també ha destacat que durant la campanya “s’han fet més de 6.200 km per pistes i camins fent tasques de vigilància i uns 2.000 km fent tasques d’extinció”.

Argueleguet també ha volgut presentar el nou cap operatiu de l’ADF que passa a ser David Zanuy, en substittució a Enric Sapès que va estar al càrrec durant 9 anys. David Zanuy ha volgut donar les gràcies “a l’equip de voluntaris del ADF, tres dels quals van estar a jornades de tot el dia durant l’estiu”. També ha comentat la financiació de l’entitat que “a més de les ajudes de l’Ajuntament s’aconsegueixen amb la venda de loteria i de roses per Sant Jordi”. També ha comentat que durant l’hivern “l’ADF també participa en tasques d’extinció d’incendis per requeriment sempre que quedi un vehicle a la ciutat”.

L’Agrupació de Defensa Forestal ha participat durant la primavera en l’extinció de 3 grans incendis forestals: a Calbinyà (La Seu d’Urgell), Rasquera (Ribera d’Ebre)  i Castellet i el Gornal (Penedès-Garraf) i també va col.laborar en l’incendi de l’Alt Empordà a l’agost amb l’enviament d’un vehicle.

La majoria dels incendis forestals en el terme municipal de Sabadell han estat de tipologia de baixa intensitat, amb la crema sobretot de matollar. Han fet un total de 12 intervencions i el més important ha estat un foc forestal de 4.200 m2 a la Ctra. Sabadell a Castellar, km 2,3. Les rutes de vigilància s’han dividit en 3 sectors: sud-oest (Parc Agrari), nord-oest (Ca n’Argelaguet – Ca n’Ustrell – Can Deu) i nord-est (Togores, Can Vilar, la Salut), amb un promig de 8 hores diàries de rutes i s’han fet un total de 8.112 km, la gran majoria d’ells entre intervencions i vigilàncies. S’ha aprofitat per fer tasques de prevenció com la col·locació de rètols de prohibició d’encendre foc al bosc i d’informació als ciutadans.

Per la campanya d’estiu, s’ha comptat amb a col·laboració d’una trentena de voluntaris amb formació contínua realitzada durant tot l’any i equipats amb els equips de protecció personal necessaris.

L’ADF compta amb un camió Unimog amb quit d’aigua de 3.000 litres preparat per l’extinció d’incendis, dos vehicles tot terreny 4x4 pick-up amb cubes de 400 i 600 litres d’aigua de capacitat respectivament. Aquests vehicles tot terreny realitzen tasques de vigilància i estan preparats per una primera intervenció. També poden aprofitar el coneixement del territori per acompanyar els vehicles de Bombers en cas d’incendi.

L’ADF és present en la coordinació comarcal de totes les ADFs a través de la Federació d’ADFs del Vallès Occidental i han realitzat un pla de formació global dissenyat pel diferent tipus de voluntariat que formen les ADFs.

També s’ha comptat amb el Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PIV), que la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sabadell i l’ADF de Sabadell, dóna suport al municipi en la prevenció dels incendis. 

El PlV està estructurat en diferents rutes territorials amb l’objectiu de recórrer els informadors amb vehicle 4x4 la ruta assignada en els horaris establerts, informant als usuaris del bosc que trobi en el seu recorregut de les disposicions legals vigents relatives a la prevenció d’incendis forestals així com detectar i comunicar amb la màxima velocitat els inicis d’incendi forestal i també totes les incidències relacionades amb l’incompliment de la normativa entre d’altres.

Continuació de la línia de defensa contra incendis forestal de l’Ermita de Togores fins a la Serra de Sant Iscle

L’objectiu d’aquesta actuació és continuar amb l’obertura d’una línia de defensa, per assegurar-ne la conservació i garantir la producció de primeres matèries, aprofitar adequadament els recursos naturals renovables i mantenir les condicions que permetin un ús recreatiu i cultural d’aquests terrenys. Durant la primavera i la tardor del 2011 es va realitzar la primera fase d’obertura, i aquesta setmana s’ha iniciat la segona amb la selecció de tanys i tallada d’arbres al llarg del camí que va des de Togores fins a la serra de Sant Iscle (1.11 km), obrint una línia de 50 m disposats 25 m a banda. Aquest vial és estratègic i forma part de la xarxa viària bàsica de prevenció d’incendis forestals del municipi. L’objectiu és aclarir la massa mixta de pins per obtenir una discontinuïtat de massa forestal. Es preveu extraure un volum aproximat de 75 Tn de fusta en verd per hectàrea.