DESTAQUEM:

DIA INTERNACIONAL DEL POBLE GITANO 2017

Es commemora en record del Congrés Mundial roma/gitano celebrat a Londres el 8 d'abril de 1971, on es va instaurar la bandera i l'himne gitano
Accés al programa

In memoriam: Johann Trollman "Rukeli"

És un dia per celebrar amb la població gitana i amb la ciutadania en general, per conèixer i recordar la història i la memòria col.lectiva del poble gitano, no exempta de dificultats al llarg de segles marcats per les persecucions, expulsions i fins i tot intents d'extermini.

Una data per reivindicar l'accés del poble gitano a una ciutadania plena, a través de l'esforç col.lectiu, tot enderrocant les traves que encara existeixen com són l'antigitanisme i la discriminació, o els prejudicis i estereotips que representen un obstacle per la bona convivència.

Una jornada per reconèixer i donar valor a l'aportació de la població gitana al municipi, a partir de la recuperació i revalorització de la riquesa de la seva cultura.

L'Ajuntament de Sabadell i les entitats gitanes de la ciutat, us convidem a participar de les activitats proposades a aquest programa d'actes entorn el Dia del Poble Gitano.


JOHANN TROLLMAN "RUKELI"  

Alemanya, 1933. Johann Trollman, boxejador gitano, s’enfrontava contra l’alemany Adolf Witt pel títol de campió de pes semipesat. Trollman va fer servir la seva agilitat i ball de cames i va guanyar desprès de sis assalts. Rukeli va plorar de felicitat al ring, i aquesta va ser la excusa perquè li arrabassessin el títol. La raó oficial, per “pobre comportament”. La veritable raó: per ser gitano.
Les autoritats nazis van organitzar un nou combat, però amb condicions: Rukeli no podria moure’s del centre del ring ni fer servir el seu joc de peus per esquivar els cops. Si no, perdria la seva llicència. Trollman va aparèixer al ring amb el cabell tenyit de ros i tot el seu cos cobert amb farina, en un gest de caricatura vers la imatge de guerrer ari promoguda pels nazis. 
Johann va aguantar cinc assalts immòbil al centre del ring, fins que va caure banyat en sang. En poc temps, va haver de deixar la boxa professional. Com la resta de gitanos a Alemanya, va ser esterilitzat i va acabar enviat al front rus durant la Segona Guerra Mundial. Posteriorment, va ser internat a un camp de concentració nazi, on va morir.
L’any 2003, la Federació pugilística alemanya va restituir la seva corona, setanta anys desprès de la seva mort, com a campió alemany del pes semipesat.
A Sabadell, el CSA l’Obrera va batejar com “Rukeli” la sala destinada a gimnàs popular, com a mostra d’homenatge al púgil.

 
Accés al programa

@sbdcultura

PUBLICACIONS

              

   

   

      

Butlletins electrònics