PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El menjar no és per llençar

A qui s'adreça:
Alumnes de cicles mitjà i superior d'educació primària.

Descripció:
Activitat consistent en dos sessions que es poden realitzar de forma presencial o virtual en funció dels interessos del centre educatiu:

Sessió 1: Activitat inicial de caire teòric sobre què és el malbaratament alimentari, causes i conseqüències, accions de prevenció del malbaratament aliments a l’aula i a la llar. Té una durada aproximada de 1 hora per grup classe. Aquesta sessió es pot fer en format presencial o virtual.
Sessió 2: Activitat pràctica que s’ofereix només en format presencial i que es realitza utilitzant les restes d’aliments recollides al menjador escolar i de l’esmorzar. Es pesaran, s’analitzaran els resultats i es plantejaran  mesures per tal de reduir el malbaratament a l’escola i a casa. Aquesta sessió es realitza en horari de tarda, aproximadament una setmana després de la primera sessió. Requereix la recollida de les restes del menjador per part del centre el mateix dia de la sessió. Té una durada d'una hora i mitja.
És necessari el treball autònom per part de l’alumnat i l’equip docent per aplicar les propostes que s’obtinguin al final de la sessió 2 per tal d’aconseguir els resultats de reducció de malbaratament al centre.
En cas que l’activitat 1 es faci en format virtual, es realitzarà la sessió 1 de la mateixa manera i la sessió 2 l’haurà de realitzar el centre educatiu de forma autònoma. L’educador/a farà l’explicació de com fer la sessió 2 al finalitzar la sessió 1.
Es posarà a disposició del docent de referència una fitxa d’activitats complementàries per donar continuïtat a l’activitat de manera autònoma.

Objectius:
- Identificar el malbaratament alimentari, les seves causes i conseqüències.
- Quantificar els aliments que es malbaraten al centre educatiu.
- Dissenyar i establir mesures de reducció del malbaratament alimentari al menjador escolar.
- Promoure els hàbits de prevenció del malbaratament alimentari entre famílies i comunitat educativa.

Competències clau:
- Competència ciutadana
- Competència emprenedora
- Competència matemàtica i competència en ciència, tecnologia i enginyeria
- Competència personal, social i aprendre a aprendre

Desenvolupament:
Dates: durant tot el curs escolar en horari lectiu
Durada: 1 hora per grup participant (sessió 1) i 1 hora i mitja en horari de tarda (sessió 2).
Nombre d'alumnes per sessió: un grup classe. Si participa més d'un grup classe, es poden fer diverses sessions 1 consecutives en un mateix matí. Aquestes s’han de realitzar el mateix dia en la mida del possible.
Lloc de realització: al centre escolar,
Cost: gratuït
Observacions: en cas que es realitzi en format virtual, prèviament a la realització de l’activitat s’enviarà al docent de referència l’enllaç per accedir a l’activitat. Serà una connexió en directe amb un educador/a ambiental que dinamitzarà l’activitat.

Material de suport: 
A càrrec del centre educatiu
Per a la sessió 2 (pràctica) el centre haurà de recollir les restes del menjador i esmorzar.
En el cas del format presencial: ordinador, projector i pantalla gran. Per a la sessió 2, residus del menjador escolar del mateix dia que es realitza la sessió.
En cas del format virtual: ordinador amb connexió a internet, pantalla gran, altaveus, micròfon i càmera per facilitar la interacció de l’educador/a amb el grup a través de la pantalla.
A càrrec de l’educador/a: resta del material necessari per a la realització de l’activitat.

Inscripció:
www.residusvalles.cat/educacio-ambiental-2/menjar-no-llencar-2/

Informació:
Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental
Correu electrònic: ccvoc.eduambiental@ccvoc.cat
Telèfon: 93 700 14 52
 
Organització:
Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental

Imprimeix Correu electrònic