PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

 

CA EN ES
       
Open Data Apps de la ciutat APP Ajuntament

Sabadell participa a la Junta Directiva de la Red de Ciudades Intel·ligentes (RECI)

Sabadell ha participat aquest matí a la Junta Directiva de la Red de Ciudades Intel·ligentes (RECI), formada pels alcaldes dels 25 municipis fundadors i reunida avui a Còrdova, on s’ha aprovat la incorporació de sis noves ciutats que han sol·licitat la seva adhesió: Almeria, Arganda del Rei (Madrid), Mèrida (Badajoz), Molina de Segura (Múrcia), Paterna (València) i Sant Cugat (Barcelona). Amb elles, RECI passa a estar constituïda per 60 municipis.

Durant la trobada, Sabadell ha estat exemple de bones pràctiques en el model de gestió de l’enllumenat públic i de 12 equipaments municipals a través d’una Empresa de Serveis Energètics (ESE). Aquest model és una mostra de col·laboració entre administracions públiques amb la participació de la Diputació de Barcelona i el suport de l’ICAEN.

Cal recordar que la propera Junta Directiva de la  RECI tindrà lloc a Sabadell coincidint amb el Sabadell Smart Congress que es portarà a terme els dies 25 i 26 de febrer del 2015.

Així mateix, des que l'Assemblea de la RECI va aprovar el passat mes de juliol la creació de la figura del "municipi amic" per a aquelles ciutats de menys de 50.000 habitants que no poden constituir-se en membres de ple dret de la Xarxa, han estat cinc les sol·licituds rebudes en aquest sentit: Abarán (Múrcia), Cambrils (Tarragona), Maó (Menorca), Manacor (Mallorca) i Torrijos (Toledo) són des d'avui els primers "municipis amics" de la RECI.

D'altra banda, s'ha aprovat la signatura d'un conveni de col·laboració amb la Universitat Catòlica San Antonio de Múrcia per tal de dur a terme accions conjuntes de recerca, desenvolupament i formació en l'àmbit de les Smart Cities.

Grups de Treball

La Junta Directiva ha repassat i aprovat també els avenços realitzats pels cinc grups de treball de la xarxa, anunciats a la reunió del VII Comitè Tècnic celebrat el passat dia 14 a Pamplona. Aquests són els aspectes més rellevants:

El grup d'Innovació social està elaborant un Model de Presència i Participació de les administracions a Internet i a les Xarxes Socials, amb exemples i bones pràctiques, així com un llistat d'eines tecnològiques de suport per a l'escolta activa en xarxes socials. D'altra banda, es continua avançant en l'àmbit de les smart destination.

Des del grup d'Energia s'han posat en comú diferents iniciatives com el funcionament d'un sistema de control i monitorització energètica integral, com abordar l'elaboració d'una Estratègia Smart City per optar a les pròximes ajudes del Ministeri d'Indústria o com escometre un model de contracte d'empresa de serveis energètics en edificis públics, entre d'altres aspectes.

En el grup de Medi Ambient, infraestructures i habitabilitat s'han compartit experiències com una ordenança d'usos i estalvi d'aigua, un projecte sobre models urbans sostenibles, un sistema d'alerta per nivell de pol·len o un projecte de servei intel·ligent de recollida i gestió de escombraries, i s'han identificat com a línies de treball rellevants el mesurament de paràmetres mediambientals i les smart grids (xarxes elèctriques intel·ligents).

Des del grup de Mobilitat urbana s'ha donat suport a la creació del Fòrum de ciutats que impulsen la mobilitat elèctrica, promogut per l'IDAE, apostant per la promoció de sistemes de recàrrega compatibles amb la filosofia smart city destinats a impulsar un ús més eficient del vehicle elèctric (VE). També s'han donat a conèixer importants avenços en matèria de normalització relacionats amb open data, sistemes de gestió d'actius municipals i optimització dels processos de logística urbana.

Finalment, dins del grup de Govern, economia i negocis, s'han exposat iniciatives d'èxit com un sistema per federar les dades obertes locals amb les del Govern d'Espanya o la Unió Europea, un programa europeu destinat a impulsar la participació ciutadana a través de les noves eines tecnològiques o una plataforma integral d'Administració electrònica que permet avançar cap a l'administració 100% sense papers.

Sobre la RECI

La Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents (www.redciudadesinteligentes.es) va ser constituïda el juny de 2012 amb l'objectiu d'intercanviar experiències i treballar conjuntament per desenvolupar un model de gestió sostenible i millorar la qualitat de vida dels ciutadans, incidint en aspectes com l’estalvi energètic, la mobilitat sostenible, l'eAdministració, l'atenció a les persones o la seguretat. Actualment està formada per 54 ciutats, entre elles Sabadell.