PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

 

CA EN ES
       
Open Data Apps de la ciutat APP Ajuntament

Sabadell i Manresa treballaran com a ciutats pilot dins el projecte Urban Wins sobre prevenció i gestió dels residus

El passat dimecres dia 19 d’octubre de 2016, Manresa va acollir una roda de premsa on el regidor Miquel Soler va donar a conèixer un dels objectius del projecte Urban Wins, l’avaluació i el desenvolupament d’una eina per intercanviar tecnologia entre la ciutadania per tal de potenciar l’allargament de la vida útil dels aparells, evitar la generació de residus i promoure l’economia circular, juntament amb representants de l’Ajuntament de Manresa, l’Eurecat i el Centre Tecnològic de Manresa, aquests dos últims lideren la iniciativa.

El Centre Tecnològic de Manresa és qui centralitzarà la gestió de partners catalans del projecte i compta amb l’assessorament de la Diputació de Barcelona i l’Agència de Residus de Catalunya.

Aquest projecte innovador, finançat pel programa europeu Horizo 2020, és una oportunitat per abordar les polítiques de residus d’una manera transversal considerant no només la recollida i la neteja viària com hem fet fins ara si no tots els aspectes que incideixen en el consum de recursos i la generació de residus en una ciutat: comerç, energia, aigua, indústria, etc. Sabadell és una ciutat molt comercial i encara força industrial, i vol seguir sent-ho en el futur, i per tant és una ciutat que sense una política clara en aquesta matèria correria el risc de patir desajustos importants pel seu creixement futur. En aquesta línia, un dels objectius d’aquest projecte és adaptar la política de prevenció i gestió de recursos al tipus de ciutat.

Urban Wins vol aconseguir patrons de consum més sostenibles i afavorir una millor gestió de residus i, sobretot de recursos, per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans que viuen en zones urbanes. Des d’un enfocament més global ens obligarà a treballar en equip dins l’Ajuntament però també (i més important) amb els altres actors urbans, aquells que intervenen més en la transformació dels recursos que entren en la ciutat per convertir-los en productes i, col·lateralment, residus. És una oportunitat, per tant, d’implicar les entitats de la ciutat en la co-governança de Sabadell, que és un dels objectius de l’equip de govern actual.

Es preveu la creació d’àgores urbanes, tant físiques com virtuals a Sabadell i Manresa, on els diferents actors que integren la gestió de recursos podran compartir opinions, discutir idees i aportar solucions. Tot i que amb això es pretén potenciar la participació ciutadana en aquest àmbit, per obtenir uns resultats més tangibles s’impulsarà aquesta plataforma d’intercanvi de béns de 2a. mà. i serveis, que fomenti l’economia col·laborativa i de proximitat, i indirectament, la cohesió social. Actualment estem estudiant l’abast que podria tenir aquesta plataforma, que podria incloure també el reaprofitament d’aliments.

El resultat final del projecte serà un conjunt d’eines per a la presa de decisions en la gestió de residus des d’una aproximació científica i participativa, que podran ser aplicades arreu d’Europa. El projecte, que es va iniciar al juny, analitzarà també les estratègies actuals de prevenció i gestió de recursos en 24 ciutats i estudiarà la seva eficiència i consistència.

Els resultats d’UrbanWINS es faran servir per a definir objectius i indicadors dels Plans Estratègics per a la Prevenció i Gestió de Residus i Recursos Urbans en les vuit ciutats pilot participants: Cremona, Torí i dues àrees a l’àmbit metropolità de Roma (Itàlia); Bucarest (Romania) i Leiria (Portugal), a més de Manresa i Sabadell. Manresa posarà l’accent en un pla de gestió de residus.