PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

 

CA EN ES
       
Open Data Apps de la ciutat APP Ajuntament

Creació de la comunitat de pràctica de ciutats pilot del projecte UrbanWINS sobre metabolisme urbà i gestió i prevenció de residus

Es van realitzar presentacions de la realitat i estratègies de cadascuna de les 9 ciutats pilot de 3 països amb un interès compartit per la recollida porta a porta i la major implicació de la ciutadania pel que fa la gestió dels residus. En aquesta trobada es va constatar la necessitat de connectar de forma estratègica la gestió dels residus amb la resta de polítiques urbanes, dins la noció de "metabolisme urbà".

Les ciutats pilot del projecte es beneficien de l'expertesa científica de les universitats i centres de recerca participants en el projecte (IUAV, CTM, Escola superior tècnica de Chalmers, Universitat de Coïmbra) per tal de justificar amb més coneixement teòric i dades empíriques les prioritats fixades per les polítiques locals en l'àmbit de metabolisme urbà, economia circular i residus.

Un dels objectius d’aquest projecte és considerar tots els sectors de la ciutat en la gestió i prevenció dels residus, trencar la visió compartimentada de la ciutat, i entendre les implicacions i influència de tota l'oferta i la demanda de béns i serveis sobre els residus i el consum de recursos. Cal d’entendre com es pot influir a través de la política local en induir estils de vida i modes de producció més sostenibles, que al final redundin en un menor consum de recursos i per tant previnguin la generació de residus. Per exemple, per la banda dels sectors productius, promovent la reutilització de materials en la construcció allà on ara s'estan utilitzant nous materials malbaratant matèries primeres (ciment, plàstic, metalls, aigua,...). O per la banda de la demanda, prevenint el malbaratament alimentari.

Incidint sobre els estils de vida (ex. hàbits de mobilitat) els ajuntaments podem afectar els fluxes de materials a la ciutat, per això en el marc del projecte s'està fent una anàlisi de totes les estratègies i plans sectorials de les ciutats pilot en àmbits aparentment allunyats de la gestió dels residus (mobilitat, energia, etc.).

Els resultats esperats per Sabadell al final del projecte:

·        Un marc de planificació estratègica adaptat a la realitat de Sabadell pel que fa a gestió i prevenció de residus, considerant les variables que afecten al metabolisme urbà. Això inclou una visió política a llarg termini, objectius, prioritats i escenaris “motrius” a mitjà/curt termini.

·        Un pla d’acció local, amb 3 accions a curt termini (normativa, campanya de difusió i acció d’implantació “física”) i un full de ruta d’accions a llarg termini, d’acord amb la visió política.

·        Àgores participatives amb els actors locals vinculats amb el metabolisme urbà, de manera que tant la planificació estratègica com el pla d’acció s’hagin elaborat de forma col·laborativa.

En el marc de la reunió també va tenir lloc una simulació de les futures àgores participatives d'UrbanWINS; s’ha planificat que la primera tingui lloc al maig-juny de 2017 i es va plantejar la possibilitat de nomenar un ambaixador del projecte a cada ciutat, com una persona reconeguda i famosa per la majoria de la societat, que pugui transmetre els missatges del projecte amb més capacitat d'arrossegament dels diversos actors locals que el propi ajuntament. Les àgores participatives seran l’ocasió que la ciutadania i la resta d’actors locales puguin influir sobre la planificació municipal en aquest àmbit. En la trobada de Venècia es van exposar alguns projectes interessants com el centre d'intercanvi i reutilització de béns de segona mà que vol implantar la ciutat de Cremona, com a millora del seu eco-centre actual.

Els partners del projecte són les ciutats italianes de Cremona, Torí, Albano Laziale i Pomezia; la ciutat portuguesa de Leiria; Bucarest, la capital romanesa; i les ciutats catalanes de Sabadell i Manresa. La trobada va ser organitzada per de la Universitat IUAV de Venècia, responsable de donar suport i d’establir el marc general dels plans estratègics, i hi van assistir també representants de la fundació dedicada a temes ambientals Ecosistemi, així com membres de l'Associació portuguesa per la innovació i el desenvolupament Nova ID FCT, encarregats de coordinar les àgores i de fer la formació pels dinamitzadors de cada municipi. Per últim, també van participar-hi representants de la Ciutat Metropolitana de Roma i de la Ciutat Metropolitana de Venècia, ja que aquests darrers constituiran un cas d’estudi per al projecte global d’UrbanWINS.

 

Més informació:

http://www.urbanwins.eu/

@urbanWINS