PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

 

CA EN ES
       
Open Data Apps de la ciutat APP Ajuntament

Les llars que utilitzen els comptadors intel·ligents estalvien prop d'un 11% del consum elèctric

La campanya d'estalvi energètic dels comptadors intel·ligents, desenvolupada a la zona oest de la ciutat, ha donat com a resultat un estalvi mitjà d'un 10,7% del consum d'electricitat a les 22 llars participants. Es tracta d'una campanya pionera a escala estatal, que ha estat guardonada per la Comissió Europea com a finalista dels Managenergy Awards 2011. 

Tal com ha comentat el regidor de Sostenibilitat i Gestió d'Ecosistemes en la roda de premsa d'aquest migdia: "Es tracta d'un estalvi que incideix també en la despesa familiar. Les famílies tenen una despesa d'uns 450-500 euros a l'any i després de l'ús dels comptadors intel·ligents, s'estalvien uns 45-50 euros cada any". Estrada ha destacat també "l'element important de coeducació familiar. Un projecte que, a més, ha estat valorat positivament per la Unió Europea".

Aquestes 22 famílies, inscrites de forma voluntària, han disposat d'un comptador intel·ligent cedit durant 6 mesos, que aporta informació instantània en consum en kWh, euros i tones de CO2. Els participants, que fan un seguit d'activitats pràctiques per detectar consums ocults i identificar els aparells que més consumeixen, han d'establir un pla d'acció concret per reduir el seu propi consum i la seva factura elèctrica.

El comptador ajuda a detectar pics de consum i a identificar millores a aplicar, com el canvi de bombetes per altres de més eficients, a optimitzar l'ús del forn o a comprar regletes que redueixen els consums ocults d'standby i aparells que no es fan servir.

L'estalvi aconseguit s'ha obtingut comparant el consum mitjà per participant segons les factures d'electricitat de 2010 i el comptador intel·ligent per 2011. Es detecta una reducció del consum elèctric i, per extensió, de les emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle del 10,7%.

Si aquest valor es generalitza per al conjunt de participants de la campanya (58 persones residents en 22 llars) i, alhora, les dades obtingudes es fan extensibles a tot un any, s'estima que la reducció d'emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle associada a la campanya seria de 2.947 kg de CO2 equivalent.

En el perfil de les llars participants hi predominen els habitatges plurifamiliars, amb una superfície menor a 150 m2, amb un interval de 2 a 4 habitants, una potència contractada menor a 6 kW. Els patrons de consum al llarg del dia indiquen que aquest es produeix bàsicament entre les 8 i les 23 h amb pics que coincideixen en els moments dels àpats (aproximadament 8, 14 i 21 h).

Tercera fase

L'Ajuntament té previst donar continuïtat a la campanya en una tercera fase a la zona nord de la ciutat, a partir del mes d'octubre d'aquest any. La campanya cedeix un comptador intel·ligent (mesurador instantani d'energia elèctrica) durant sis mesos de forma gratuïta, acompanyat d'un programari específic per millorar el consum elèctric i reduir la factura. El comptador és instal·lat per personal acreditat de l'Ajuntament. L'àrea d'aplicació de la campanya serà als barris de la Roureda, Sant Julià, Can Deu, la Plana del Pintor, el Torrent del Capellà, Torreguitart i Can Puiggener.

S'ofereixen dues sessions informatives: una al centre Cívic de Can Llong, el 5 d'octubre a les 7 de la tarda i l'altra al Centre Cívic de Ca n'Oriac, el 6 d'octubre a les 7 de la tarda.

Més informació al web de l'Oficina Municipal de l'Energia: www.sabadell.cat/energia

Web del projecte: https://www.sabadell.cat/Energia/p/comptadors_cat.asp