PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

 

CA EN ES
       
Open Data Apps de la ciutat APP Ajuntament

Sabadell es converteix en la primera ciutat de més de 200.000 habitants que contracta una Empresa de Serveis Energètics (ESE) per gestionar l’enllumenat públic

L’Ajuntament de Sabadell ha adjudicat el contracte del Servei energètic i el manteniment integral amb garantia total i de conservació de l’enllumenat públic de Sabadell a Alumbrados Viarios (ALUVISA) - Benito Arnó e Hijos, UTE (UTE ESE SABADELL), per un import d’adjudicació de 2.818.203,01 euros (IVA inclòs del 21%). 

L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha presentat aquest matí el nou contracte, que ha definit com un impuls a la Smart City: “Donem un pas més endavant, i aquest cop molt destacable, cap a un nou model de gestió de ciutat, el que anomenem ciutats intel·ligents o smart cities. Un nou model que demostra la capacitat dels Ajuntaments per ser més eficaços en la gestió dels serveis municipals, fer més amb menys”. Bustos també ha destacat que “el model ESE integra la gestió dels subministraments energètics, el manteniment de les instal·lacions i les inversions per aconseguir els estalvis”.

De la seva banda, Antonio Muñoz, responsable comercial de la UTE ALUVISA - Benito Arnó e hijos, ha volgut agrair “aquesta oportunitat per ser la primera ESE d’una ciutat d’aquesta magnitud” i ha afegit que “l’estalvi anual, tant econòmic com energètic, que suposarà el nou model de gestió permetrà a Sabadell ser una ciutat pionera”.

Gràcies a aquest contracte Sabadell tindrà un nou model de gestió de l’enllumenat públic, a través d’una Empresa de Serveis Energètics (ESE), que permetrà estalviar 1.000.000 euros l’any de mitjana. De la mateixa manera, aquest model farà possible continuar treballant amb el compromís de lluitar contra el canvi climàtic i introduir encara més l’eficiència i l’eficàcia energètica. Concretament cada any s’estalviarà el 30% d’energia (4,6 milions de kw/h, que és equivalent a apagar 5.342 bombetes de 100 W enceses tot l’any) i 847 tones de CO2, que equival a treure de circulació 545 turismes en un any o 108 camions.

Un nou model de gestió

L’empresa de serveis energètics s’encarregarà del manteniment, de la telegestió i de les reformes necessàries per a la implantació d'equips d'alta eficiència. A més, la inversió prevista els propers 6 mesos des que s'adjudiqui el contracte, serà de 6,5 milions d’euros. Aquesta inversió, que farà la ESE, en noves tecnologies i en il·luminació de tipus LED, permetrà reduir els consums energètics i la despesa en la factura elèctrica i el manteniment. Aquest estalvi anirà destinat a amortitzar la inversió i fer rentable l'actuació. El temps necessari per arribar a amortitzar aquestes inversions és de 10 anys.

Entre les accions de millora del nou model destaquen: la reducció de la potència de les làmpades i la regulació de flux, la substitució de llumeneres actuals per tipus led (s'implantarà la tecnologia LED en 8.500 punts de llum quan actualment n’hi ha 915), la implantació del sistema de telelectura d’energia elèctrica, l’ajust d’horaris i de potències de les pòlisses contractades o l’ús de làmpades de llarga durada, entre d’altres actuacions. Fent possible l’ajust de les potències contractades ajustant-les als nous consums.

Tot plegat comportarà beneficis ambientals per a Sabadell i reduirà la contaminació lumínica. I és que la conjuntura econòmica i energètica actual ha fet necessari un replantejament del model de gestió de l’enllumenat públic actual que, fins ara, s’ha fet seguint el model dels darrers 40 anys i que representa la contractació d’una empresa per a cada una de les prestacions. Una auditoria energètica ha permès constatar que l’actual model de gestió ha quedat obsolet.

D’altra banda, la gestió actual comporta una despesa de 3,3 milions d’euros, que representa el 2% del pressupost municipal. Es preveu que la nova contracta sigui de 2,9 milions d’euros el primer any i es vagi ajustant en funció de les noves tarifes elèctriques.

Treball conjunt

El nou model de gestió a través d’una Empresa de Serveis Energètics s’ha dissenyat conjuntament amb els serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, que ha finançat l’auditoria de l’enllumenat públic de la ciutat i també ha tingut el suport tècnic de l’Institut Català de l’Energia (l’ICAEN). Les dues administracions, amb l’Ajuntament, han format part de la Mesa de Contractació del nou model de gestió.

El model de les Empreses de Serveis Energètics, denominades ESE, representen un canvi en la manera com es plantegen les inversions necessàries per a l'execució de projectes d'envergadura als municipis. Aquest nou model és el que regeix el països europees avançats com ara Alemanya, França o Àustria.

Les Empreses de Serveis Energètics són empreses privades que gestionen el subministrament energètic complet de determinades instal·lacions municipals, també el manteniment d'aquestes, i les inversions necessàries en eficiència i renovables que garanteixin estalvis energètics. Suposen una oportunitat per les administracions que requereixen d'inversions per a la millora dels seus sistemes energètics i de les seves diferents instal·lacions, ja que a través de les ESE poden periodificar les inversions en el temps.

Són aquestes empreses les que aporten el finançament per a l'execució de l'obra i les que obtenen un retorn econòmic gràcies als estalvis que les tecnologies més modernes i eficients permeten obtenir. Unes inversions adscrites al retorn que ofereix l'estalvi energètic i econòmic originat per la diferència entre el que es consumeix actualment amb la tecnologia eficient i el que s'hagués consumit si no s'hagués substituït el sistema obsolet. S'estima que la gestió mitjançant ESE permet assolir estalvis energètics i, per tant de la factura energètica de les administracions, en el nostre cas, de fins al 30%.

Aquest nou model de gestió de l’enllumenat públic s’emmarca en la línia de treball dels darrers anys de l’Ajuntament de Sabadell amb l’estratègia del canvi climàtic (aprovada l’any 2009), als principis de l’Agència Local de l’Energia i també de l’Agenda 21 + 10.

De fet, la sostenibilitat és un concepte transversal, que va des de les accions en l’àrea de l’educació fins a les inversions a la via pública. Per aquesta raó la ciutat treballa permanentment pel manteniment del medi ambient i des del 2009 va establir un full de ruta per dur a terme actuacions en aquesta línia.