PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

 

CA EN ES
       
Open Data Apps de la ciutat APP Ajuntament

El Clúster d'Eficiència Energètica de Catalunya valora l'experiència de Sabadell com a cas d'èxit

 

El Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya va celebrar ahir 23 d’octubre la seva assemblea general. A la trobada hi va participar l’Ajuntament de Sabadell, que, de la mà de regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, Ricard Estrada, va exposar la gestió energètica que porta a terme la ciutat. I és que el Clúster valora molt especialment l’experiència de Sabadell com un cas d’èxit en l’àmbit de l’eficiència energètica.

En aquest sentit, el regidor Ricard Estrada va participar a l’acte de clausura explicant les fites més remarcables de l’estratègia d’eficiència energètica que ha aplicat l’Ajuntament en els darrers anys.

Cal recordar que el Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya és una agrupació empresarial sense afany de lucre integrada per empreses i entitats de diferents sectors (tecnològic, de recerca, institucional, regulador, industrial...) que tenen com a nexe comú l’objectiu d’impulsar l’eficiència energètica en els productes i serveis que ofereixen, relacionats amb edificis, mobilitat, serveis públics, indústria o formació.

Des de la seva creació, el Clúster s’ha convertit en un referent com a catalitzador de l’eficiència energètica a Catalunya i per aquesta raó Sabadell en forma part activa. Per aquest motiu, Estrada va voler destacar, a mode de metàfora, que “els ajuntaments són l’administració d’Infanteria i són els que s’encarreguen de gestionar els conflictes de proximitat”. I ha afegitque  “cuidar i gestionar bé el medi és cuidar el Core Capital de la nostra existència”.

Feina feta a la ciutat

Les actuacions que ha dut a terme Sabadell en favor de l’eficiència energètica s’emmarquen dins dels objectius de l’Estratègia Municipal per la Mitigació del Canvi Climàtic i l’Agenda 21+10 Local, de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH), així com per l’impuls de l’”smart city” o “ciutat intel·ligent”, que combina fites de sostenibilitat medioambiental i d’estalvi econòmic, a través de la innovació en els serveis municipals.

Dins d’aquestes actuacions de l’Ajuntament de Sabadell en favor de l’eficiència energètica destaquen les següents:

-   27 mesures d’optimització del consum d’energia i inversions per reduir el consum d’energia adoptades entre 2008 i 2012, que han permès un estalvi anual aproximat per l’Ajuntament d’1 milió d’euros i una reducció anual d’emissions de CO2 de més de 1.700 tones. Entre aquestes mesures i inversions, destaquen la instal·lació d’òptiques LED al 100% dels semàfors de la ciutat, la instal·lació de geotèrmia a 2 equipaments municipals i l’optimització dels horaris de l’enllumenat públic.

-   Nou contracte de manteniment integral de l’enllumenat públic, seguint el model d’Empresa de Serveis Energètics (ESE), convertint Sabadell en la primera ciutat de més de 200.000 habitants que l’aplica. En el marc d’aquest contracte, s’instal·laran en els propers 6 mesos 8.500 punts de llum LED, de baix consum, amb un estalvi mitjà anual d’1 milió d’euros en la factura energètica, i reducció d’emissions de CO2 de 849 tones, durant el període 2012-2023.

-   Campanya de comptadors domèstics intel·ligents, distingida recentment com a bona pràctica per la Unió Europea a través de l’oficina del pacte d’Alcaldes (“Covenant of Mayors”) iniciada l’any 2009 i que degut al seu èxit ha tingut continuïtat fins l’actualitat. A través d’aquests comptadors, les llars beneficiàries poden disposar d’un control en temps real del consum d’energia, amb dades en quant a Kwh, emissions de CO2 i cost econòmic, permetent estalvi d’un 12,5%.