Notícies municipals

Itinerari per conèixer l’horta Major, la més antiga del rodal

 

horta5

Aquest diumenge, dins les Jornades Europees de Patrimoni

El diumenge 8 d’octubre, a les 10 del matí, el Museu d’Història de Sabadell organitza un itinerari gratuït per conèixer l’horta Major, la més antiga del rodal de Sabadell, situada a la dreta del riu Ripoll. Amb el nom de “L’horta Major: una horta d’origen medieval al Ripoll”, s'inscriu dins de les Jornades Europees de Patrimoni, que enguany es fan sota el lema proposat pel Consell d'Europa de “Patrimoni i natura: un paisatge de possibilitats”. Per seguir-lo cal inscriure-s’hi prèviament al mateix museu.

La finalitat és posar en relleu els valors patrimonials incorporats a la natura, la importància del medi ambient sobre els estils de vida de les persones i la influència que té sobre el benestar i el creixement socioeconòmic de les comunitats.

Una horta viva des del segle XIII

A l'horta Major es cultiven avui verdures i hortalisses. Però, segons els documents conservats, hi ha horts en aquest indret des del segle XIII, tot i que podrien ser anteriors. Va ser el principal espai agrari regat de la ciutat i està íntimament lligat a la història de la vila de Sabadell.

El seu entorn ha dibuixat un paisatge singular fruit d’un llarguíssim procés geològic i d’uns quants centenars d’anys d’intervenció humana. Un paisatge que guarda les restes d’un variat i ric patrimoni, que explica episodis essencials de la història de la ciutat.

Passejant per l'horta es podran conèixer els vestigis d'aquesta història ja mil·lenària, és a dir, quins eren els camins que des de la vila portaven al riu i com van donar lloc als carrers actuals. Es podrà conèixer també el recorregut i el sistema de funcionament de la sèquia Monar, que encara permet regar les diferents zones d'horts i que antigament, a més d'irrigar l'horta, portava aigua als molins d'en Torrella, Xic i Fontanet.

Aquests molins, originàriament fariners, més endavant es van convertir en drapers i paperers, fins a passar a moure màquines durant el procés d'industrialització. L’itinerari permetrà veure també edificis de nova planta construïts durant la industrialització, com el Vapor de Ca la Daniela i el Vapor dels Nois Boixons.