PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La creu que dona nom al barri de la Creu de Barberà es tornarà a posar a lloc el proper dimarts

El símbol va quedar malmès a l’octubre de l’any passat, arran d’un acte vandàlic. Els darrers mesos s’ha treballat per rehabilitar la creu i deixar-la tal com estava abans. Els dos trossos en què va quedar trencada la creu s’han unit amb una barra metàl·lica interior i amb cola. També s’ha reproduït el pilar de suport de la creu de formigó armat amb acabat de pedra i s’ha muntat sobre la base de pedra original.

El tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez, ha afirmat que “fa poc més d’un any que ens vam comprometre a recuperar un símbol del barri i de la ciutat. Ara acomplirem aquest compromís amb la satisfacció de tornar a col·locar la Creu de Barberà al seu lloc. És una acte de reparació no només a la creu sinó a la seva gent”.

Història d’un símbol

Els primers precedents de la creu són de l’any 1867, tot i que l’any 1908 es va construir de nou. Durant la Setmana Tràgica, el 1909, va ser enderrocada i l’arquitecte Josep Renom en va construir una de nova, inaugurada el 13 d’octubre de 1913 amb motiu de les festes constaninianes.

De nou es va destruir al 1933. Després de la Guerra Civil, se’n va construir una de nova, inaugurada el 27 de gener de 1943, coincidint amb els quatre anys de l’entrada de les tropes franquistes a Sabadell. En aquest cas va ser de Joaquim Manich. Va substituir-se per una nova creu l’any 2002, que substituïa la simbologia franquista, feta ara per l’escultor Àlex Masalles en pedra i basant-se en la creu de Josep Renom.