PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La 3a edició de la Nit de la Ciència destinarà els beneficis a un projecte de recerca de malalties minoritàries

La 3a edició de la Nit de la Ciència destinarà els beneficis a un projecte de recerca de malalties minoritàries

Aquesta iniciativa compta, també, amb el suport d’entitats, empreses i institucions ciutadanes que hi col·laboren.

Des de l’Ajuntament de Sabadell es vol apostar per la suma d’esforços d’institucions públiques i privades amb implantació a Sabadell, com la Nit de la Ciència, un model de col·laboració que, en paraules de Miquel Soler, regidor d’Innovació i Ciutat, “volem que s’estengui a d’altres camps per la promoció de la innovació i la modernització de la ciutat ja que són institucions punteres en recerca i innovació a nivell nacional, però que tenen la sensibilitat d’apostar pel retorn local dels seus projecte acostant la ciència a la ciutadania del seu entorn més immediat.”

Soler, també ha volgut deixar de manifest que “valorem molt especialment des del punt de vista del benestar animal, el projecte de laboratori amb mini òrgans al Parc Taulí que es finançarà amb els fons recaptats durant la Nit, i que permetrà reduir l’experimentació amb animals.”

La Nit de La Ciència i el Coneixement és una iniciativa per presentar una visió més propera de la ciència i els investigadors a la ciutadania de Sabadell i el seu entorn, amb la finalitat de posar en valor la rellevància de la ciència en la vida de les persones i de fomentar l’interès dels joves per a la carrera científica. Els beneficis obtinguts de la celebració de cada edició són destinats a un projecte diferent.

L’acte central tindrà lloc el dijous, 12 d’abril, a l’Auditori de l’Espai Cultura de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 amb les actuacions del mentalista, hipnòleg, i Premi Nacional de Mentalisme, David Baró, i de la formació musical l’Il·lús Teatre Ensamble.  

En el decurs de l’acte es concediran diferents premis, beques i reconeixements a l’activitat científica per part de les diferents entitats organitzadores.

Les entrades, al preu de 15 €, són a la venda online al web.

De manera paral·lela, i gràcies a la col·laboració de diferents entitats, empreses i institucions ciutadanes, es desplegarà un programa d’activitats diverses.

Aquest any, com a novetat, es portarà a terme una activitat d’orientació familiar organitzada per la UES, el dia 8 d’abril, un torneig de pàdel solidari, que tindrà lloc el 15 d’abril al Club Tennis Sabadell, i el programa especial organitzat per les biblioteques de Sabadell, amb diferents activitats adreçades a infants, joves i adults.

Al blog es podrà consultar el programa íntegre d’activitats, que es manté obert per incloure qualsevol nova iniciativa.

Quin és l’objectiu de “La revolució dels mini òrgans”?

L’objectiu específic d’aquest projecte és dotar el Parc Taulí de la infraestructura necessària per crear un laboratori de mini òrgans que permeti investigar les malalties minoritàries, així com altres patologies.

Els organoides, com es denominen aquestes estructures, es presenten com una eina molt prometedora en el camp de la biomedicina, tant per les seves possibles aplicacions en la recerca personalitzada de fàrmacs o de teràpies regeneratives, com en el seu potencial per reduir la utilització d’animals en experimentació.

Fins al moment s’han desenvolupat organoides d’intestí, de pàncrees, de pulmó, de fetge, de ronyó i de cervell. Aquests mini òrgans es poden crear a partir de cèl·lules mare, o de cèl·lules adultes específiques de teixit de cada òrgan.

Això permet poder provar l’eficàcia dels nous fàrmacs de forma personalitzada i segura per als pacients, la qual cosa significa una revolució en el diagnòstic i tractament de les malalties minoritàries.

L’acte central tindrà lloc el 12 d’abril a Sabadell