PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Presentació del darrer número de la revista Arraona, centrat en l’estudi i la divulgació de l’arqueologia a Sabadell

Presentació del darrer número de la revista Arraona, centrat en l’estudi i la divulgació de l’arqueologia a Sabadell

El dossier temàtic d’enguany centra l’atenció en el fet que l’estudi i la divulgació del coneixement arqueològic de Sabadell i el seu entorn tenen un solatge historiogràfic ben remarcable. La història de l’arqueologia sabadellenca arrenca fa més de 100 anys i el pòsit que ha deixat en el coneixement científic del nostre passat, des del més remot fins al més recent, té molt de gruix.

El dossier s'ha estructurat en tres blocs diferenciats. El primer tracta diferents aspectes relacionats amb el camp museístic i la gestió del fet patrimonial i arqueològic al nostre terme, a manera de balanç crític. El segon entra de ple en l'anàlisi i la caracterització científica dels paratges arqueològics de Can Roqueta i Can Gambús, els dos jaciments més importants del registre prehistòric sabadellenc. El tercer posa l'ull en dos exemples també molt il·lustratius del registre arqueològic que s'ha documentat en l'entorn urbà sabadellenc: la cartografia i l'anàlisi arqueològica de la vila medieval i la seva evolució fins a la ciutat contemporània, a més d’un exemple d'estudi arqueològic integral d'un establiment industrial de la ciutat fàbrica, a cavall dels segles XIX i XX.

El dossier aplega un total de nou articles signats per divuit especialistes: Xavier Carlús, Genís Ribé, Roser Enrich, Antoni Palomo, Noemí Terrats, Mònica Oliva, Alba Rodríguez, Tona Majó, Jordi Roig, Joan-Manuel Coll, Daria Calpena, Francesc Florensa, Joan Piera, Montse Rio, Eugeni Junyent, Maria Carme Carmona, Montse Buch i Sílvia Comellas.

La revista també inclou la publicació de diverses recerques: un article de Jordi Poch sobre la indústria tèxtil llanera i la transcripció i contextualització històrica d’un text inèdit d’Amadeu Aragay de caràcter biogràfic sobre la vida i l’obra política de Lluís Companys i Jover, article signat per Genís Ribé.

Completen el número la secció de notes, amb un article de Jesús Alturo i Tània Alaix sobre noves aportacions al coneixement de l’església de Sant Salvador de Polinyà i les seves pintures murals i un altre treball de Josep-Miquel Garcia sobre Andreu Gamboa Rothvoss, logicofobista. Tanquen la revista les habituals ressenyes i novetats bibliogràfiques.

La revista Arraona

Arraona és una edició conjunta dels museus d’Art i d’Història de Sabadell i de l’Arxiu Històric de Sabadell. Des que va néixer a l’any 1950 no ha deixat de publicar els resultats de les diferents recerques arqueològiques que s’han dut a terme a la ciutat i en altres indrets de la comarca.

La revista es publicarà en format digital i amb accés gratuït al portal de revistes catalanes RACO, des d’on ja es pot consultar. Per als lectors que s’estimin més la lectura en paper, també es pot rebre a casa contra reemborsament demanant-la a l’Arxiu Històric o al Museu d’Història.