PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell engega el Programa de Mentoria en el marc del Programa Català de Refugi

Destinat a sol·licitants de protecció internacional o persones refugiades que es troben a Catalunya, el Programa Català de Refugi treballa per mobilitzar voluntaris i voluntàries i els distribueix en Grups d’Acollida de tres a cinc persones. Es tracta de persones que estan disposades a participar-hi i a comprometre’s com a voluntàries en un programa d’acompanyament i suport –mentoria– d’una persona refugiada o família, per al període d’un any, per tal d’ajudar-los a assolir la plena autonomia social i laboral, en col·laboració amb la ciutadania, la societat civil i el món local. Les persones voluntàries han passat per una entrevista personal i una formació prèvia de 24 hores.

Sabadell és la cinquena ciutat de Catalunya on es fa un acte d’emparellament grupal entre mentors i persones refugiades, en el marc del Programa Català de Refugi, després de Barcelona, Vic, Manresa i Tarragona. La trobada d’ahir a l’Oficina Jove va comptar amb la presència de la regidora de Drets Civils i Gènere de l’Ajuntament de Sabadell, Míriam Ferràndiz.

Desenvolupament del Programa

Sobre el desenvolupament del programa, al gener es van obrir les inscripcions per a les persones que hi volguessin participar com a voluntàries. S’hi van inscriure 2.621 persones de tot Catalunya. Al febrer es van iniciar els cursos de formació, que s’han dut a terme en 23 municipis de tot el país –també a Sabadell– i en els quals han pres part 1.284 persones.

Actualment, Catalunya acull 1.169 persones dins el programa estatal d’acollida de persones refugiades. Des del setembre, cinc entitats que gestionen el programa estatal han començat a col·laborar amb el programa de mentoria i hi deriven unitats familiars de persones refugiades. Són ciutadans i ciutadanes que han accedit a participar al Programa de mentoria i que es troben en una situació vital que els permet aprofitar l’acompanyament.

El procés d’emparellament entre mentors i persones refugiades s’ha fet buscant característiques, experiència i interessos afins i atenent tant les peticions i necessitats de les persones refugiades com el perfil dels futurs voluntaris mentors. Pel que fa al Programa de Mentoria, actualment hi participen 220 persones refugiades, acompanyades per més de 300 voluntaris mentors d’arreu de Catalunya.