PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La commemoració del Dia Internacional de les Dones a Sabadell posarà l’accent en la situació de les dones grans

La commemoració del Dia Internacional de les Dones a Sabadell posarà l’accent en la situació de les dones grans

Les dones grans són un col·lectiu doblement invisibilitzat, tant per raó de gènere com d’edat i això es pot traduir en una situació de vulnerabilitat que no sempre s’aborda des de la perspectiva de gènere. En aquest marc, el programa del 8 de març a Sabadell vol afavorir la sensibilització i reflexió col·lectiva a l’entorn d’aquesta qüestió per afavorir un abordatge íntegre de les situacions de discriminació.

Així mateix, sobre la commemoració del Dia Internacional, la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz, ha comentat que “davant del panorama i el context que vivim segueix sent imprescindible reivindicar dates com la del 8 de març i reivindicar la lluita feminista cada dia de l’any. És per això que, a banda del programa treballat conjuntament amb les entitats locals, enguany cal remarcar la convocatòria d’una vaga feminista pel mateix dia 8 de març”.

Organitza la commemoració Dia Internacional de les Dones l’Ajuntament de Sabadell, en estreta col·laboració amb la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI i comptant amb la implicació de diverses associacions, institucions i organismes en l’organització de cadascuna de les propostes.

Acte central

L’acte central del programa, que tindrà lloc el mateix dijous, 8 de març, s’iniciarà amb una manifestació-cercavila que sortirà a les 7 de la tarda de la plaça de Fidela Renom i recorrerà diversos carrers del Centre per acabar a la plaça del Dr. Robert. Allà, cap a 2/4 de 8, es projectarà el vídeo “Dones grans a Sabadell” i Montserrat Grané – de l’entitat Espai de Dones— llegirà un text escrit per ella mateixa i en primera persona i que fa referència a com es sent com a “dona gran”. L’acte central clourà amb l’actuació dels Castellers de Sabadell.

Activitats diverses

El programa serà molt divers, amb propostes que van des de conferències fins a activitats esportives, passant per formació, cinefòrum, tallers, teatre, exposicions o trobades ciutadanes.

Entre les propostes, divendres, 9 de març, l’Ajuntament organitza la jornada formativa “Dones grans”. Una acció adreçada als i les professionals que treballen amb gent gran o dones grans dins els àmbits social, de la salut, de l’habitatge, de l’esport, de la cultura, etc., però que també estarà oberta al conjunt de la ciutadania. Durant la trobada, que tindrà lloc al Casal Pere Quart, s’abordaran diferents qüestions com l’habitatge, els maltractaments o la diversitat sexual, sempre en relació amb el col·lectiu de dones grans. Per assistir a la jornada, cal inscripció prèvia. 

Una altra activitat organitzada per l’Ajuntament serà el cinefòrum a l’entorn del vídeo “Dones Grans a Sabadell”. Després de projectar-lo durant l’acte central, dilluns 12 de març es tornarà a passar el film al Cinema Imperial, per posteriorment realitzar-ne un col·loqui amb les protagonistes.

Així mateix, entre el 9 i el 30 d’abril, es portarà a terme el taller gratuït “Ara és el teu moment: Cuida’t!”, adreçat a dones majors de 55 anys. Es tracta d’un curs de 4 sessions per optimitzar coneixements i tècniques per a la pròpia cura. En aquest cas, també cal inscripció prèvia.

Fira del Llibre Feminista

Una altra de les propostes serà la Fira del Llibre Feminista, que enguany celebra la tercera edició sota el títol de “La República feminista de les lletres”. Organitzada per Bruixes del Nord, Xarxa d’Economia Social i Solidària i Moviment Popular de Sabadell, la Fira es celebrarà dissabte, 10 de març, durant tot el dia a la plaça del Dr. Robert, amb l’objectiu de crear un espai de debat, intercanvi i reflexió sobre les idees feministes. A més de la zona d’exposició, s’hi han previst diferents propostes com una ruta històrica, xerrades, activitats infantils i un espectacle de foc i música. Al vespre es llegirà el manifest de clausura.

El cartell

La imatge del cartell de commemoració del 8 de març és obra de Cristóbal Aguiló, que va guanyar el concurs convocat per l’Ajuntament i al qual es van presentar 41 propostes.