PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Un nou mètode de càlcul de les prestacions d’urgència social amplia el llindar d’ingressos dels potencials beneficiaris

Un nou mètode de càlcul de les prestacions d’urgència social amplia el llindar d’ingressos dels potencials beneficiaris

El nou mètode augmenta el llindar d’ingressos de referència per accedir a les prestacions d’urgència social, equiparant-lo amb la taxa de risc de pobresa per a Catalunya. Fins ara la persona no podia superar els ingressos de l’1,3 IRSC. A partir d’ara el llindar passa a ser el mateix que el de la Llei 24/2015, que cobreix a més població (2,5 IRSC), és a dir 27.380€ anuals per a una família de dos membres. A més, s’integra el concepte de “sobrecost” que assumeixen les famílies amb algun membre amb discapacitat, ampliant aquest topall (3 IRSC), és a dir 32.856€ anuals per una família de dos membres que tingui una persona discapacitada.

També s’actualitza el càlcul de la cistella de despeses, tant amb la introducció de noves despeses com en els preus. Pel que fa als preus, es feien servir dades del 2011. Ara s’actualitzen, amb la referència del càlcul 2017 del Col·legi d’Economistes. A més, en cas que sigui necessari es pot donar fins el 100% de l’ajut demanat, mentre que fins ara es donava un tant per cent.

El regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, ha afirmat que

Volem ajudar a transformar el rol dels serveis socials, i la seva percepció per part dels nostres veïns i veïnes, perquè es percebin com la darrera xarxa que garanteix que ningú no es queda fora a la nostra societat, donant noves i millors respostes, d’acord amb els temps i necessitats actuals.

El nou càlcul respon al compromís i la vocació de l'Ajuntament de donar la màxima cobertura a les famílies que ho necessiten, també en recurs de les prestacions d’urgència, perquè la realitat ens demostrava des de fa anys que hi ha famílies que sobrepassaven el llindar que es feia servir fins ara, però que amb els seus ingressos actuals no poden garantir els mínims necessaris per gaudir d’una vida digna.

També ha volgut destacar que el treball desenvolupat pels professionals municipals s’ajusta amb aquest mètode de càlcul al procés de desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC).

Sistema de garantia d’ingressos

Les prestacions d’àmbit local, que prescriuen els professionals dels serveis socials als ajuntaments, són conceptualment un complement del sistema de garantia de rendes de la Generalitat (RGC i altres), i de l’Estat, com pensions o atur. Els ciutadans tenen el dret a ser atesos pels professionals dels serveis socials, (sigui per mitjà d’una entrevista prèvia o com a fruit del seguiment del pla de treball ja establert), i poden rebre o no aquestes prestacions, per prescripció del professional que segueix el cas.

Hi ha dos requisits fonamentals: que la persona no superi el topall d’ingressos anuals, que ara s’ha incrementat a l’alça, i que tingui un dèficit en l’economia domèstica en el darrer mes.

Aquestes prestacions cobreixen ajuts puntuals per a la subsistència, alimentació, despeses sobrevingudes; ajuts per garantir l’escolarització -material i llibres-, i ajuts mèdics que no cobreix sanitat. A més, s’acompanya d’un pla de treball de promoció social.