PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La ciutadania qualifica amb notable el nivell de seguretat a Sabadell

La ciutadania qualifica amb notable el nivell de seguretat a Sabadell

L’estudi, elaborat per Gesop, en el marc del treball que s’ha engegat amb el Pla Director de Policia Municipal, ha consistit en 402 entrevistes telefòniques a ciutadans i ciutadanes (210 dones i 192 homes) de Sabadell més de 16 anys (amb una mitjana d’edat de 48,9 anys), efectuades entre el 16 i el 22 de gener. La informació requerida als participants feia referència al 2017.

Les persones enquestades han hagut de respondre a preguntes relacionades a cinc àmbits: victimització espontània (record espontani d’haver estat víctima d’algun delicte); prevalença delictiva (ja no és el record espontani, sinó induït per mitjà d’una sèrie de preguntes); percepció de la (in)seguretat; percepció del nivell de seguretat viària; i, finalment, valoracions de la Policia Municipal.

En una escala de 0 (molt insegura) a 10 (molt segura), la percepció del nivell de seguretat a la ciutat ha estat qualificada amb una nota mitjana de 7,02. Més del 90 per cent aprova la seguretat. No s’adverteixen diferències substancials en la valoració segmentada per franges d’edat o per districte de residència, on el districte 4 atorga la nota més alta (7,47) i el 7 la més baixa (6,37). Les dones valoren sensiblement més alta la seguretat que no pas els homes.

En termes generals, les persones consultades consideren que el nivell de seguretat que perceben no ha variat en el darrer any i, a més, creuen que millorarà (39%) o es mantindrà igual (34,3%). Només un 9,95% creu que empitjorarà. D’altra banda, la seguretat és un aspecte que preocupa poc (46,42%) o gens (29,06%) a la població sabadellenca. Prop del 70% afirma no deixar de fer coses per motius de seguretat i un 17% ho ha deixat de fer alguna vegada.

Victimització espontània i induïda

En el marc de la percepció de seguretat, un 5,97% de la població preguntada ha recordat haver estat víctima d’algun delicte, amb un 91,67% contra la propietat i un 8,33 contra la integritat física. Per contra, quan es feia un record induït posterior, amb una sèrie de preguntes específiques, l’índex pujava al 22,14%, un percentatge similar als recollits en altres estudis similars a Catalunya, amb delictes sobretot relacionats amb la propietat, especialment amb els vehicles. D’altra banda, l’índex de denúncies admès pels participants a l’estudi ha estat del 23,48%.

Durant la presentació, avui, de les dades de l’enquesta, el regidor de Seguretat i Prevenció, Lluís Perarnau, ha destacat que

l’enquesta ens proporciona unes dades molt valuoses per conèixer els punts forts i els marges de millora que tenim en determinats aspectes, com per exemple la capacitat de resposta a la població. Ens serà de gran utilitat ara que estem immersos en un període de reorganització i ampliació del cos i la redacció del Pla Director

Seguretat viària

Pel que fa a la percepció de la seguretat viària, la valoració baixa una mica, amb una nota de 6,73, tot i que també en aquest cas la immensa majoria de la població consultada l’aprova. Més de la meitat considera que la seguretat viària no ha variat i prop d’un 30% considera que millorarà. Preguntades pels comportaments que són la principal causa dels accidents de trànsit de la ciutat, no destaquen una per damunt d’altres (alcohol, mòbil, velocitat, avançaments o distraccions).

En qualsevol cas consideren que l’administració ha de fer molt més per resoldre aquests problemes i coincideixen en apostar per més presència d’efectius, més campanyes de sensibilització i més controls policials com a mesures per millorar.

Notable per Policia Municipal i Mossos

L’enquesta ha dedicat un apartat per conèixer la impressió de la població sobre els cossos de seguretat, els quals aproven amb notable, tant els Mossos d’Esquadra (7,5) com la Policia Municipal (7,3). Destaca el fet que el 94,5% dels participants aproven els servei que proporcionen aquest cossos.

En línies generals es considera que és suficient la vigilància als barris (47 %, davant un 34,8 que considera que és insuficient). En matèria de seguretat viària, un 44,5 per cent considera que la vigilància és suficient, però hi ha un 45,9% que creu que no i hi reclama més presència.

El principal tipus de relació amb el cos local, quan era a instància ciutadana, va ser la notificació de queixes (31,5%), seguit dels accidents (22,81%) i la denúncia d’un fet delictiu (14,91%). Quan la relació era a requeriment policial, sobretot és tractava de controls.

D’altra banda, les persones enquestades valoren amb més d’un 8 l’accessibilitat i amb un 7,8 el respecte en el tracte, seguit de la professionalitat (7,51) i la proporcionalitat (7,37). El fet menys valorat es la rapidesa en l’actuació (7,05).