PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament edita un llibre sobre la història de les festes de Sabadell a cavall dels segles XIX i XX

L’Ajuntament edita un llibre sobre la història de les festes de Sabadell a cavall dels segles XIX i XX

A la presentació hi van ser presents Maties Serracant, alcalde de Sabadell; Montserrat Chacon, regidora de Cultura; Marta Ibáñez, autora de la publicació, i Amadeu Carbó, expert en festes i cultura popular i prologuista del llibre.

Maties Serracant va destacar que

la nostra tasca com a administració és difondre els bons estudis que s’elaboren a Sabadell, com aquest que ara presentem, que s’ha pogut fer a partir de material conservat a l’Arxiu Històric i aquesta és una funció que també ens pertoca: conservar en les millors condicions la documentació que genera la ciutat.

La Festa Major i altres festes

El treball que ara es publica analitza les festes de Sabadell des de la meitat del segle XIX fins al començament de la Guerra Civil espanyola, l’any 1936, període en què Sabadell va prendre embranzida i va passar de ser una vila a convertir-se en una ciutat industrialitzada. S’hi descriuen els cicles festius d’hivern, primavera, estiu i tardor, com també les festes de la Creu Alta i Sant Julià d’Altura i les de les parròquies de la Trinitat i la Puríssima.

Tanmateix, el plat fort del treball se l’enduu la Festa Major, que durant el temps estudiat creix en importància i en activitats i es converteix en la primera festa de la ciutat, per damunt de l’Aplec de la Salut, que continua sent la segona festa local.

L’obra entén la festa com una celebració col·lectiva de diferents agents, un fet social que es repeteix cada any en dates assenyalades i que serveix per cohesionar els diferents espais de la ciutat.

Marta Ibáñez Fuentes (Sabadell, 1953) és catedràtica de llengua i literatura catalanes d’Ensenyament Secundari. Ha publicat Gegants de Sabadell. 150 anys d’història) i diversos articles sobre gegants i cançó improvisada. Des del 2012, publica el “Judici de l’any” al Calendari dels pagesos. És fundadora del Ball de Diables de Sabadell i membre de diverses entitats culturals.

Segons Montserrat Chacon,

aquest llibre és fruit d'una investigació sobre les festes de Sabadell, que ara publiquem després de tot el procés que hem seguit per repensar i posar al dia la Festa Major.

Beca Miquel Carreras

La Beca Miquel Carreras, la convoquen l’Ajuntament de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach i la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 des del curs 1997-1998. Pretén honorar l’advocat, historiador, arxiver i filòsof sabadellenc Miquel Carreras i Costajussà, que va morir al front de l’Ebre el 1938.

De caràcter biennal, la Beca té per objectiu promoure la investigació de la història de Sabadell en els àmbits i períodes més desconeguts, per tal de millorar el coneixement sobre la ciutat, incentivar-ne la divulgació i ampliar la historiografia local.

El termini per presentar projectes a la convocatòria de la Beca 2017-2018 va acabar el passat 25 de març. La dotació d’enguany és de 6.000 euros.

Treballs premiats amb la Beca