PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La Cavalcada estrena les tres carrosses reials i renova el Vapor Reial i l’acte de rebuda

La Cavalcada estrena les tres carrosses reials i renova el Vapor Reial i l’acte de rebuda

Aquest any el recorregut per l’eix central de Sabadell es farà de sud a nord, amb sortida a les 6 de la tarda des de la plaça de la Creu de Barberà i arribada prevista a les 9 del vespre, a l’avinguda de les Palmeres, al barri de Can Deu.

Una novetat que cal destacar és que a la plaça de la Creu de Barberà es farà també l’acte de rebuda dels tres Reis d’Orient. Ses Majestats arribaran a 2/4 de 6 de la tarda, se’ls donarà la benvinguda i se’ls lliurarà la clau de la ciutat. Els preparatius per la rebuda dels reis es faran a partir de les 5 de la tarda.

Més de 500 persones desfilaran a la Cavalcada de Reis d’aquest any, que torna a comptar amb la important col·laboració d’entitats de la ciutat. Seran figurants, actors i percussionistes, provinents de 28 entitats que s’han sumat a acompanyar els Reis d’Orient.

En la presentació de la Cavalcada d’enguany, Maties Serracant, alcalde de Sabadell, ha agraït la feina i dedicació de tots els implicats en el projecte i en la Cavalcada,

especialment a totes les entitats i col·laboradors que la fan possible. Sens dubte, aquest és un dels valors més preuats de la nostra ciutat, la cultura com a motor de canvi i tot el món associatiu per fer-lo possible.

L’alcalde s’ha mostrat també optimista, desitjant que tots els nens i nenes de la nostra ciutat rebin els regals desitjats.

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Montserrat Chacon ha manifestat satisfacció

per la forma que va prenent el projecte iniciat fa tres anys, articulat al voltant d’un relat que entronca amb l’essència de la ciutat i que ens permet alhora compaginar la màgia d’aquestes dates, amb una programació de qualitat, pensada per als més petits i que no només engloba la cavalcada sinó que va molt més enllà, amb el Vapor i el Teixint el Nadal. És un gran projecte, que considerem sòlid, que pot tenir un gran recorregut i que indubtablement pot i ha de créixer.

Novetats

La major novetat d’enguany són les tres carrosses reials, tres construccions que il·lustren molt bé el tipus vehicle i el viatge que Ses Majestats han efectuat. Seguint el conte de la Nit de Reis a Sabadell, cada rei arriba a la nostra ciutat des d’un punt diferent del planeta i recorre geografies molt diferents. Així el rei blanc, provinent del nord, arriba a través de boscos i muntanyes nevades, el rei ros ho fa per mar i el negre, travessant el desert...

Una altra de les grans novetat d’aquesta edició és el nou disseny del Vapor Reial, que mostra alhora les noves carrosses i el centre de treball necessari per fer possible la nit màgica de reis.

Entre avui i demà, 3 i 4 de gener, a la tarda de 5 a 2/4 de 9, tothom qui vulgui podrà visitar el Vapor Reial a la Fira Sabadell. Es tracta de les instal·lacions on treballen els minairons, és a dir, els obrers que ajuden els Reis d’Orient perquè tot estigui a punt per a la Cavalcada. Els visitants podran veure les noves carrosses reials de prop i adonar-se de la feinada que comporta tenir-ho tot a punt.

El Vapor Reial s’estructura en dos grans espais. D’una banda, la zona de treball, la qual està dividida en quatre grans blocs: la zona de recepció del correu i de les visites, la zona de selecció i enviament del correu cap a l’orient, la zona de fabricació i embolcallat de paquets de regal i la zona de manipulació i preparació del carbó. D’altra banda, l’espai d’exposició, on enguany tenen un paper preponderant les tres carrosses reials noves.

Durant tota la visita guiada es podrà circular per una zona de pas delimitada per línies a terra. L’espai de circulació també estarà delimitat per unes garlandes de bombetes que els acompanyaran fins al final. En els espais de treball es podran veure tant les feines dels minairons anant i venint tot traginant sacs, carretons i paquets. A les diverses zones de treball s’hi podrà veure intercalades les carrosses dels Telers, la Xemeneia i l’Estel.

L’acte de rebuda dels Reis començarà amb la lectura i escenificació del conte de David Vila Nit de Reis a Sabadell. Una gran pantalla permetrà seguir l’arribada dels reis, dalt de les seves noves carrosses, i seran rebuts per l’ambaixador i el consistori en ple. Tot seguit es fabricarà “la clau de la ciutat” gràcies a la fosa de les claus recollides durant aquests dies al Teixint Nadal i al Vapor i que entregarà en mà, l’alcalde de la ciutat. També tindrem l’oportunitat d’expressar els desitjos de ciutat als reis, i l’alcalde els lliurarà la clau perquè durant la nit puguin entregar els regals a tots els nens i nenes de Sabadell.

L’estructura de la Cavalcada

L’estructura de la Cavalcada està concebuda com un espectacle itinerant amb parts ben diferenciades i identificables de forma senzilla. Així, després del pas de les colles de tabals que van avisant de l’inici de la Cavalcada, vindran els minairons, les comparses de l’Estel, l’ambaixador i els carters, els quals anuncien l’arribada dels tres reis. Cada rei anirà envoltat del seu seguici: amb fanalers, abanderats, carrossa amb forma de teler, comparsa de ballarins i carrossa de regals i caramels.

En total, durant tot el recorregut es llançaran, aproximadament, unes 5 tones de caramels, aptes per a celíacs. I és que, un any més, l'Ajuntament de Sabadell s'adhereix a la Campanya promoguda per l’Associació Celíacs de Catalunya, amb el lema "Cap nen celíac sense caramels".

Més contes i fanalets per a la Cavalcada

Enguany s’han repartit 8.000 fanalets i 15.000 contes a les escoles de la ciutat i al Teixint el Nadal, continuant així el projecte iniciat fa 3 tres anys, perquè els nens i les nenes vagin a rebre els reis amb el seu fanalet.

Entitats i patrocinadors

Les entitats, grups, col·lectius i empreses que participen o col·laboren en la cavalcada d’enguany són les següents: l’Associació Defensa Forestal, l’Associació Afrocatalana d’Acció Solidària Amics de la Casamance, l’Associació Catalana d'Excursionisme Caní, l’AV de la Creu de Barberà (grup de teatre), Bots Escola de Dansa, Bruixes del Nord, Sentinelles d’Arkëmis, Centre Parroquial Sant Vicenç (Grup de Teatre St. Vicenç), Club del 600 de Sabadell, Club Gimnàstic Catalunya, els Diables de la Creu Alta, Estudio de Danza Mar Luque, Driss Dansa, les Forques de Can Deu, la Joventut de la Faràndula, el Parc de Bombers de Sabadell, Sabadell Comerç Centre, Teatre El Ciervo, Teatre l’Encert, Vespa Club, l’Escoles de Dansa Mònica Escribà, El Gimnàs Escola de Dansa, Escola de Dansa Kamymestudio, el Club Patinatge Artístic Sabadell i l’Associació Cicloamics Sabadell.

D’altra banda, també hi col·laboren: TUSS, COOP LTDA, Foment del Reciclatge SA (Grup Everest), Drogas y Pinturas la Moderna, S.A., VIENA, CIPO, SCCL, Sorigué - Ambitec Servicios Ambientales i la Diputació de Barcelona Parcs Naturals.