PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

El nou Pla 60 i + recull una vuitantena d’accions per crear entorns i serveis que promoguin l’envelliment actiu i saludable

El nou Pla 60 i + recull una vuitantena d’accions per crear entorns i serveis que promoguin l’envelliment actiu i saludable

El Pla 60 i +  previst per al període 2019-2021 recull un total de 79 accions entre les quals hi ha 54 que ja s’estan desenvolupant o bé s’iniciaran aquest mateix any, així com 25 accions noves plantejades arran de la diagnosi.

Aquesta anàlisi prèvia ha comptat amb un procés participatiu obert a la ciutadania de més edat interessada en el projecte que també ha comptat amb les entitats de gent gran de la ciutat i, també, d’altres col·lectius on hi són presents persones grans. El projecte ha estat transversal i també ha implicat activament diferents àrees municipals més enllà de Cicles de Vida, amb l’objectiu d’oferir unes condicions que facilitin la vida quotidiana de les persones grans perquè l’entorn urbà sigui integrador i accessible i es generin dinàmiques i activitats que promoguin l’envelliment actiu.

En aquest sentit, el pla s’estructura en  set dimensions diferents: Habitatge; Accessibilitat, i ús d’espais públics i privats; Transport i mobilitat; Serveis socials i de salut; Respecte, igualtat i condicions de suport, relacions de suport i ajuda mútua; Participació social i cívica i Comunicació i informació.

Xarxa Mundial de Ciutats Amigues de les Persones Grans

Amb l'objectiu de convertir Sabadell en una ciutat pensada i participada per les persones grans i, alhora més accessible, agradable i saludable per a totes elles, l'equip de govern va sol·licitar, a mitjans del 2017, l'adhesió a la xarxa mundial de Ciutats Amigues de les Persones Grans, un projecte suscitat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per donar impuls al paradigma de l’envelliment actiu i saludable.

L’adhesió implicava una diagnosi participativa i un pla d'acció i volia consolidar un model de ciutat amb un paper destacat del col·lectiu de persones grans, ja que a Sabadell el nombre de persones més grans de 65 anys suposava el 18,5% de la població. A hores d’ara, mb les últimes dades del padró d’habitants ja representa un 18,63%, que correspon a 39.462 persones de les 211.838 que hi ha a la ciutat.

Actualment, la xarxa Ciutats Amigues de les Persones Grans té 705 ciutats i comunitats adherides a nivell mundial i, a Catalunya  en som 21 destaca Barcelona, Manresa, Vic, Terrassa o Castellar del Vallès, entre d’altres.

Les finalitats de la xarxa passen per establir relacions entre les ciutats participants i entre aquestes i l’OMS; facilitar l’intercanvi d’informació i les bones pràctiques; fomentar intervencions apropiades, sostenibles per millorar la vida de les persones grans, i proporcionar suport tècnic i capacitació.