PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell commemora el 25 N amb un programa que gira entorn de les masculinitats

Sabadell commemora el 25 N amb un programa que gira entorn de les masculinitats

Per això, amb el programa del 25 de novembre, Sabadell vol incidir en la prevenció i corresponsabilitat d’educar i reeducar per no agredir, tot posant l’accent en la presa de consciència dels homes en els privilegis i la desigualtat que aquests privilegis comporten i així poder trencar el model de masculinitat hegemònic que els força a relacionar-se a partir del poder i la violència.

Tal com ha explicat durant la presentació del programa la tinenta d’alcaldessa de Feminismes, Benestar Animal i Participació, Marta Morell,

“Sabadell vol fer una crida de sensibilització, prevenció i corresponsabilitat per erradicar les diverses manifestacions de totes les violències envers les dones. Per fer-ho, és necessari construir socialment models alternatius de masculinitat més igualitaris i més justos. Una de les maneres d’arribar al canvi és visibilitzant els privilegis que atorga el patriarcat als homes i les relacions de dominació i control que se’n deriven”.

Activitats per visibilitzar

El programa commemoratiu del 25N a la ciutat l’impulsen conjuntament l’Ajuntament i entitats de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI i està conformat per més d’una quinzena de propostes. Tot plegat sota l’eslògan Una cançó massa sonada. La imatge del cartell que il·lustra el programa, que s’ha escollit per concurs, és obra de Jhayr Guillermo Barriga, estudiant de l’Escola Illa.

L’acte central tindrà lloc el mateix dilluns, 25 de novembre. A les 19 h, es farà un recorregut contra les violències masclistes que, des de la plaça de les Dones del Tèxtil, recorrerà diversos carrers del centre de la ciutat fins a arribar a la plaça del Dr. Robert. A les 19.30 h, a la mateixa plaça, tindrà lloc un espectacle acrobàtic i la lectura del Manifest per part d’integrants de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI.

El programa inclou altres propostes com la xerrada Intervenció amb homes que exerceixen violència masclista. Reptes i límits en la intervenció, a càrrec d’Esteve Segura Xatruch i Mariona Auradell, del Servei d’Atenció a Homes de Barcelona. Aquesta activitat està adreçada a professionals i tindrà lloc el 29 de novembre, a les 12 h, al Casal Pere Quart.

Una altra de les activitats ha estat el taller Autodefensa Feminista, adreçat a noies entre els 12 a 17 anys. Una única sessió que va tenir lloc el passat dissabte 16 de novembre, de 16 a 20 h, on es va treballar l’apoderament de les noies participants amb recursos físics i emocionals per defensar-se davant una agressió masclista en qualsevol situació.

Així mateix, entre les propostes commemoratives destaca l’obra teatral En (de)construcció, a càrrec de la companyia de teatre MachiTOs i que es representarà a diferents centres educatius de la ciutat. En total se’n faran 3 sessions mixtes, en què s’abordaran temes com el masclisme, les violències, les masculinitats, els rols de poder, la comunicació, el consentiment, la privacitat o el món afectiu dels homes.

Servei d’Atenció a la Dona

El conjunt d’activitats del 25 N s’ha presentat avui juntament amb dades d’atenció del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Entre l’1 de gener i el 31 d’octubre de 2019, el SIAD ha obert un total de 336 expedients. D’aquests, una bona part, concretament 250, corresponen a dones que enguany s’han adreçat per primer cop al Servei. Els altres 86 són casos reoberts, és a dir dones que havien estat ateses al SIAD. Al llarg d’aquests 10 mesos s’han realitzat un total de 1.850 visites, ateses per treballadores socials, psicòlogues o juristes.

Així mateix, el SIAD ha atès enguany per primera vegada 32 nens i nenes i ha continuat fent el seguiment a 24 infants que van iniciar l’atenció l’any passat. Amb tot, des de la secció de psicologia infantil s’ha treballat amb 79 nens i nenes.

Enguany, a més, cal destacar que s’ha començat un programa pilot que utilitza la teràpia assistida amb gossos per treballar el procés de rehabilitació de nens, nenes i adolescents que són atesos al SIAD. L’animal, guiat i amb el suport de la psicòloga, actua com a facilitador, motivador i com a mecanisme de suport per al receptor de la intervenció, amb la finalitat que aquest pugui assolir els objectius, en aquest cas terapèutics, plantejats per la terapeuta referent.

Entre els motius que porten les dones a demanar el suport del SIAD, el més habitual és viure o haver viscut alguna situació de violència masclista, que afectaria un 58,8%. Seguidament, amb un 34%, hi ha les dones que busquen assistència jurídica; si bé en una sola persona poden coincidir diferents motius per adreçar-se al SIAD.

Així mateix, segons les dades, actualment 58 dones compten a Sabadell amb teleassistència activa, és a dir, un dispositiu de telefonia mòbil i telecomunicació que permet a les usuàries contactar en qualsevol moment amb un centre especialitzat i que alhora té interlocució directa amb serveis d’emergència. La teleassistència es facilita en situacions d’alt risc.

El SIAD és un servei que treballa de forma coordinada i transversal amb altres serveis municipals per tal de proporcionar a les dones la millor atenció possible. Un d’aquests serveis és el Servei d’Atenció a la Víctima, dependent de Policia Municipal i que atén casos relacionats amb violència de gènere o amb qualsevol altre tipus de discriminació, odi o intolerància. En aquest marc, el Servei d’Atenció a la Víctima (SAV) ha atès aquest any 462 casos, dels quals 251 eren per violència masclista.

D’altra banda, les denúncies penals registrades a la Policia Municipal de Sabadell han estat 89. D’aquestes un total de 61 fan referència a violència masclista.

Programes dirigits a l’erradicació de la violència de gènere

La política municipal en l’àmbit de gènere fa especial incidència en els programes de sensibilització i prevenció, a més de l’atenció a les dones, fills i filles. En aquest sentit, avui la tinenta d’alcaldessa també ha anunciat que l’Ajuntament ha rebut una subvenció de la Secretaria d’Estat d’Igualtat, per un import de 38.476,58 euros, en desenvolupament del Pacte d’Estat en matèria de violència de gènere, per a programes dirigits a l’eradicació de la violència de gènere i entre els quals s’inclou:

  • Realització de campanyes de sensibilització i prevenció de qualsevol tipus de violència contra les dones.
  • Reforç dels serveis municipals d’atenció i informació a les víctimes de violència contra la dona, mitjançant mesures com l’ampliació d’horari de les oficines o increment del personal.
  • Realització d’actuacions adreçades a la formació especialitzada de professionals de l’àmbit local.