PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La Junta de Portaveus aprova per unanimitat una moció reclamant el pagament immediat dels deutes acumulats per la Generalitat al tercer sector i a les administracions locals en matèria de serveis socials i atenció a la dependència

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament ha aprovat aquest matí una moció del grup municipal Socialista reclamant el pagament immediat dels deutes acumulats per la Generalitat de Catalunya al tercer sector i a les administracions locals en matèria de serveis socials i atenció a la dependència. La moció s’ha aprovat per unanimitat.

El text de la moció és el següent:

La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social i la Confederació d’Associacions Empresarials del Tercer Sector  han denunciat el passat mes de desembre que entre totes les administracions se’ls deuen 640 milions d’euros, dels quals 435 milions corresponen a la Generalitat de Catalunya.

Malgrat que el deute global de les Administracions amb el Tercer Sector Social ha disminuït durant els darrers deu mesos, passant de 900 M a 640 M d’euros, encara continua essent molt elevat. I, en el cas de la Generalitat, l’arribada del Fons de Liquiditat Autonòmic no ha comportat l’abonament dels deutes més importants.

El deute del departament de  Benestar Social i Família ascendeix a 280 milions d’euros, dels quals  correspon en un 29% a subvencions, en un 28% a concerts, en un 22% a contractes i en un 20% a convenis, tots impagats.

Aquests impagaments tenen un impacte directe en la qualitat de vida de l’usuari, ja que poden empitjorar-ne l’atenció i posa està en risc la sostenibilitat de les organitzacions i l’atenció dels col·lectius més vulnerables de la societat. En són un exemple les dificultats que travessen les entitats, ja que el 90% ha hagut d’endarrerir el pagament de nòmines als seus professionals durant el 2012. A això s’hi afegeix que un 51% de les entitats han hagut de fer ajustaments en les plantilles durant aquest any, un 20% han hagut de portar a terme acomiadaments i un 24% ha adoptat altres mesures, com la no substitució de baixes o jubilacions, la reducció salarial o la reducció de ràtios.

Malgrat que totes les entitats del Tercer Sector Social han buscat solucions per poder seguir atenent les 1,7 M. de persones que el sector atén avui a Catalunya, el deute acumulat i persistent de les Administracions està tenint un impacte directe en el funcionament de les entitats i està posant en risc la viabilitat dels serveis, la sostenibilitat de les organitzacions, l’estabilitat en l’ocupació i, en conseqüència, la qualitat de l’atenció als col·lectius més vulnerables de la nostra societat.

Des del PSC considerem  necessari un compromís ferm per arreglar aquesta situació dramàtica i garantir la sostenibilitat econòmica de les entitats sense afany de lucre que presten serveis en l’àmbit del benestar i la qualitat de vida de les persones més vulnerables de la societat.

Per aquest motius, el grup municipal Socialista proposa a La Junta de Portaveus de la corporació els següents:

ACORDS

Primer.- Demanar a la Generalitat de Catalunya que aprovi de manera urgent un pla de retorn del deute acumulat amb les entitats socials i normalitzi el pagament de les subvencions i contactes, assegurant el cobrament periòdic de les mateixes.

Segon.- Eixugar el deute que la Generalitat de Catalunya manté amb les administracions locals catalanes, a fi i efecte que aquestes puguin donar compliment als pagaments de les entitats del tercer sector social català. 

Tercer.- Iniciar de forma immediata gestions amb els bancs per garantir l’accés a línies de crèdit que permetin afrontar la situació d’endeutament i necessitats de finançament.

Quart.- Assumir els costos financers de les entitats del Tercer Sector derivats de retards en el pagaments de les subvencions i contractes de la Generalitat de Catalunya. 

Cinquè.- Agilitar l’emissió dels certificats de reconeixement de deute per part de les administracions públiques catalanes. 

Sisè.- Complir el model de concertació dels serveis d’atenció a les persones amb les entitats del Tercer Sector Social previst a la Llei de Serveis Socials de Catalunya a provada per unanimitat dels grups parlamentaris al Parlament de Catalunya.

Setè.- Desenvolupar les 50 mesures del Pla de Suport al Tercer Sector Social mitjançant un acord de govern que concreti calendari i assigni partides pressupostaries a les mesures contemplades al mateix.