PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell Viu la primavera amb un ampli ventall d’activitats

Tallers de jardineria, itineraris per parcs i jardins, una fira de la flor i la planta i un nou web són algunes de les propostes

L’Ajuntament de Sabadell ha decidit impulsar un conjunt propostes per promoure les activitats que es poden fer amb l’inici del bon temps, sota el lema Viu la primavera. Tal com ha destacat el regidor d’Espai Públic, Cristian Sánchez, a la presentació que s’ha fe aquest matí, “la finalitat és afavorir les activitats saludables a l'aire lliure, amb la millora que representa el contacte amb la natura i alhora oferir formació la ciutadania en temes de jardineria”.

La transició de l’hivern a l’estiu és el moment de les primeres flors, dels dies més llargs i dels primers brots verds. Per aquesta raó, i amb la voluntat de motivar la ciutadania a sortir al carrer i a gaudir de la natura, l’Ajuntament ha posat en marxa tot un ventall d’activitats sota el paraigua de la primavera, però que també pretén motivar el coneixement de l’entorn.

Entre les propostes que oferirà enguany el Viu la primavera, destaca un nou web enfocat a descobrir els parcs i jardins de la ciutat. La pàgina, que estarà disponible els propers dies, oferirà informació sobre principals parcs urbans de Sabadell, per tal de donar a conèixer les possibilitats d’esbarjo que ofereixen aquests espais verds. Així mateix, el web aglutinarà activitats, tallers, itineraris, informació a la xarxa i una guia de parcs i jardins de la ciutat, amb l’objectiu d’afavorir les activitats saludables a l’aire lliure.

Al web també es podrà trobar informació de les 226 àrees de jocs infantils que hi ha a la ciutat i d’altres activitats d’interès per al ciutadà, com poden ser els aparells de gimnàstica per a la gent gran o els espais de joc de petanca.

La pàgina també informarà sobre la telegestió del reg, un sistema de gestió centralitzada i remot de la xarxa de reg dels espais verds de la ciutat.

Guia dels parcs i jardins

Des del lloc web es podran consultar fàcilment les espècies d’arbrat presents a la ciutat. Per cada tipus d’arbre el ciutadà trobarà una fitxa descriptiva, on es detallarà el nom comú i el nom científic; la descripció; l’origen, la floració, llocs on es pot trobar i arbres singulars de la tipologia corresponent arreu de la ciutat.

A més, es podrà conèixer la situació, orígens i antecedents, així com usos i serveis dels diferents parcs de la ciutat entre els que destaquen el bosc de la Concòrdia, el parc de Can Gambús, el parc d’Odessa, el parc del Taulí o el parc de la Romeua.

Tallers de jardineria

La primera activitat emmarcada en Viu la primavera és un taller de jardineria que tindrà lloc el dia 21 d’abril sota el títol Balcons i terrasses, a les oficines del parc de Catalunya. Aquesta serà la primera sessió d’un conjunt de 4 tallers que ofereixen formació en concepte de jardineria.

L'objecte dels tallers és donar a conèixer pràctiques elementals de jardineria i convidar a la pràctica en l'espai de què es disposa, i és per això que s'han enfocat les jornades des de l'espai físic disponible.

El 5 de maig tindrà lloc el segon dels tallers, destinat a conèixer quines són les plantes més adients dependent de les condicions ambientals, sota el títol Patis interior i petits jardins. En aquesta ocasió es durà a terme a l’auditori del Parc Central del Vallès.

La setmana següent, el dia 12 de maig es proposa una nova cita al parc de Catalunya amb un taller de Plantes d’Interior.

El darrer dels tallers estarà destinat a conèixer les condicions de L’hort casolà, amb aplicacions culinàries. Aquesta sessió es farà a l’auditori del Parc Central del Vallès.

Tots els tallers es faran els diumenges al matí, d’11 a 2/4 d’1 del migdia, són gratuïts i cal inscripció prèvia 10 dies abans de l’inici de cada taller trucant al 010 i presencialment a les oficines del SAC (Atenció Ciutadana).

Itineraris

Així mateix, Viu la primavera proposa 3 itineraris a peu o en bicicleta. Són senzills, per fer sol o amb companyia, i permeten la descoberta de la ciutat tot fent una saludable passejada.

El primer tindrà lloc el dia 28 d’abril en 2 torns –a les 10 i a les 12 h– i serà A peu pel centre de la ciutat. Aquest itinerari proposa recórrer els espais verds més emblemàtics del centre amb l’observació dels arbres més característics. Es podrà conèixer arbres comuns als carrers de Sabadell, com el lledoner, l’erable argentat o el liquidàmbar, però també alguns exemplars singulars i poc comuns a la ciutat. Es tracta d’ un itinerari circular, amb sortida i arribada a la plaça d’Antoni Llonch. Té un desnivell molt lleu i és de baixa dificultat.

El segon itinerari es farà el 26 de maig també en 2 torns –a les 10 i a les 12 h–. L’Itinerari és a peu i creua bona part del parc de Catalunya des de l’eix Macià fins a la font de Can Rull. És circular, amb el que ens podem incorporar-hi des del punt on vulguem. Té molt poca dificultat i és molt recomanable per fer-lo amb família, ja que discorre pràcticament només per camins interiors del parc. Amb aquesta passejada es podran conèixer arbres com el pi pinyoner i el plàtan de diverses edats. També es podran podrem veure arbres procedents d’antics cultius, com atzavares, oliveres o ametllers a més d’arbres habituals als carrers i als parcs i jardins.

El tercer tinerari previst per aquest primavera és també es farà el 26 de maig, però en bicicleta. L’itinerari transcorre pràcticament tot per carrils bici i és de molt poca dificultat. És circular, així que podem començar des de qualsevol punt. En el recorregut podem descobrir alguns dels parcs i arbres més bells de la ciutat. És també una oportunitat per poder observar arbres autòctons, arbres habituals als nostres carrers, espècies introduïdes fa pocs anys a Sabadell i algun exemplar rar.

L’itinerari surt del parc de Catalunya, davant del llac de les lletres, i segueix el carril bici cap el bosc de la Concòrdia, parc del torrent de la Romeua, parc d’Odessa, parc de Tierno Galván, parc del Quebec i parc de Can Gambús per finalment tornar al punt d’inici.

Les inscripcions són limitades i per participar en algun dels itineraris cal inscriure 15 dies abans de l’activitat trucant al 010 i presencialment a les oficines del SAC (Atenció Ciutadana).

Jornada de la Flor i la Planta

En el marc del programa Viu la primavera a Sabadell, la Fira Sabadell acollirà, el proper diumenge 28 d’abril, la 1a Jornada de la Flor i la Planta, coincidint amb un dels itineraris guiats a peu pel centre de la ciutat per conèixer els espais verds i els arbres d’aquesta part de la ciutat. La jornada es presenta a la ciutadania com un espai on poder gaudir d’un complet programa d’activitats d’oci per a tots els públics. En concret, s’han programat tallers i activitats que es desenvoluparan tant a l’interior com a l’exterior del recinte firal.

La 1a Jornada de la Flor i la Planta es podrà visitar de 9 del matí a 2 de la tarda. L’entrada és gratuïta, però per a les xerrades i demostracions és necessari inscripció prèvia a trucant al 010 (93 745 31 00 des de fora de Sabadell o per telèfon mòbil) o presencialment a les oficines d’atenció ciutadana. Per a més informació sobre els horaris de les activitats es pot consultar el web www.sabadell.cat.

Festa del Parc de Catalunya

Sabadell organitzarà diverses activitats per celebrar, un any més, la Festa del Parc de Catalunya els dies 25 i 26 de maig. Una oportunitat per conèixer de primera mà tots els racons i les activitats que ofereix el parc, a més de presentar tot un seguit de propostes culturals i d’oci per a tots els públics.

L’objectiu és donar a conèixer encara més un parc urbà, que és un referent, el centre neuràlgic de moltes famílies. Un parc que té vida durant tot l’any i que aquests dies concentrarà un ampli ventall de propostes per a tots els públics

El parc té una superfície de 43 hectàrees, que el converteixen en el parc urbà més gran de Catalunya, i una gran varietat d’instal·lacions esportives com una pista de patinatge, una pista per a bicitrial, un circuit de cros, juntament amb altres espais de lleure i jocs infantils.

Però el parc no és només un espai per a la pràctica esportiva, sinó també per passejar, descansar, trobar-se amb els veïns... També acull diverses activitats culturals. A més, el parc de Catalunya és un símbol de la germanor entre pobles. Prova d’això, és que moltes de les seves places i espais agafen el nom de pobles amb una estreta relació amb Sabadell.

El parc de Catalunya disposa d’una zona de pícnic, zona d’esbarjo per a gossos, la masia de Can Rull, un llac artificial, un salt d’aigua amb 4 metres d’alçada i un tren en miniatura amb un recorregut de més de 3 quilòmetres. Pel que fa a la vegetació, són majoritàries les alzines, les palmeres, les oliveres i les atzavares però també els pins, els plàtans o la farigola, el romaní i la ginesta.