PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament de Sabadell col·labora amb l’aecc a Sabadell per fomentar una alimentació saludable com a prevenció del càncer de còlon

L’Escola d’Hostaleria del Vapor Llonch i el Mercat Central acullen activitats durant aquesta setmana

L’Ajuntament de Sabadell col·labora amb la delegació a Sabadell de l’Associació Espanyola Contra el Càncer-Catalunya contra el Càncer (aecc) amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon. L’objectiu és sensibilitzar la població sobre com minimitzar el risc de patir aquesta malaltia.

Tot i el component hereditari de la malaltia, una alimentació rica en fibra i equilibrada, l’activitat física i evitar el tabac ajuden a prevenir-la. De fet, s’estima que més d’un terç de tots els càncers es poden prevenir seguint un estil de vida saludable.

Així doncs, cal evitar l’obesitat i mantenir una dieta equilibrada limitant els menjars amb greixos animals i incrementant la ingesta diària i variada de vegetals i fruites (almenys 5 al dia). Per contribuir al fet que les opcions saludables, pel que fa als aliments, siguin també fàcils, assequibles i atractives, l’Ajuntament de Sabadell posa a disposició de l’aecc de Sabadell l'Escola d'Hostaleria-Restaurant del Vapor Llonch i el Mercat Central, amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de l’alimentació i també sobre la prevenció.

Avui, durant la presentació de les propostes, la tinenta d’alcalde de l'Àrea de Serveis Centrals, Economia i Indústria, Montserrat Capdevila, ha comentat que “un cop més es demostra que sumant esforços hi guanya tota la societat i som capaços de traslladar millor aquest missatge de prevenció al conjunt de la ciutadania”. Per la seva banda, la regidora de Salut, Cristina Moreno, ha remarcat que “la vida saludable té una incidència molt important en la prevenció del càncer. Amb aquests propostes volem visualitzar que hi ha aspectes que cada persona pot treballar per prevenir aquesta malaltia”.

La presidenta de l’aecc a Sabadell, Yolanda Cuesta, ha volgut agrair el suport de l’Ajuntament i ha recordat que el càncer de colon és dels més freqüents. “Una alimentació saludable, incorporant fruita i verdura als àpats és molt important, així com també altres aspectes relacionats amb l’alimentació i evitar el sedentarisme i les dietes hipercaloriques”. Així mateix, ha insistit en la importància d’”un diagnòstic precoç. Un càncer d’aquest tipus detectat en estadi A es pot curar en el 90% dels casos”, ha dit.

Amb els objectius que marquen la campanya, l'Escola d'Hostaleria-Restaurant del Vapor Llonch (ctra. de Barcelona, 208 bis) dedica el seu bufet lliure del migdia d’aquesta setmana a l’alimentació saludable. L’alumnat de l’Escola està preparant un menú de fins a dotze opcions de plats entre primers, segons i postres, que compleixen amb els requisits d’una dieta preventiva del càncer de còlon, sota la supervisió de l’aecc a Sabadell. Elaboracions amb fruita del dia, racions adequades riques en varietat i equilibrades des del punt de vista dietètic són algunes de les opcions que s’ofereixen. Els clients que desitgin degustar aquest menú, que se servirà fins demà, han de reservar taula trucant al Vapor Llonch (93 745 31 61). El servei de dinars és d’1 del migdia a 2/4 de 4 de la tarda. D’altra banda, des de l’aecc a la ciutat es preveu oferir sessions formatives per als aprenents a cambrers i cuiners de l'Escola d'Hostaleria.

Pel que fa al Mercat Central,  qualsevol persona que vagi a comprar o visitar la llotja el proper dissabte 6 d’abril podrà rebre informació sobre com prevenir el Càncer de Còlon. L’aecc hi tindrà una taula informativa entre les 10 i les 2 per aconsellar els clients sobre com elaborar plats més adequats per millorar la salut. En aquest sentit, el regidor de Comerç, Carles Bosch, ha subratllat que “el futur del comerç passa per aportar valor afegit a les compres, com en aquest cas el valor d’assessorament que als mercats municipals estem preparats per poder oferir”, referint-se també al coneixement que els paradistes tenen dels seus productes.

Altres activitats

A banda d’aquestes propostes, en el marc de les actuacions organitzades al voltant del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon, la delegació de Sabadell de l’aecc també està col·laborant amb altres entitats perquè més restaurants o menjadors d’alguna empresa de Sabadell ofereixin aquesta setmana un menú saludable. A més l’aecc va organitzar ahir la xerrada “Alimentació i càncer. Receptes pràctiques per a una cuina saludable”, a càrrec de la doctora Marta Tortajada a la Sala d’Àmbit de El Corte Inglés. 

Dia Mundial Contra el Càncer de Còlon

Com cada any, el 31 de març és el dia escollit arreu del món per sensibilitzar sobre aquest tipus de càncer i com evitar-ho. La prevenció, a més, és l’estratègia a llarg termini més efectiva i amb menys cost. Per això, l’aecc planteja continuar impulsant activitats preventives encaminades a fer disminuir el consum de tabac, les dietes poc saludables i el sedentarisme.