PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La ciutat celebra aquest cap de setmana el Dia Internacional dels Museus 2013 i la Nit dels Museus

Com cada any els museus de Sabadell s’uneixen a la celebració internacional del Dia Internacional dels Museus (DIM), que se celebra anualment el dia 18 de maig.  La mateixa nit del 18, la ciutat viurà la segona edició de la Nit dels Museus.

Tal i com ha comentat el regidor de Cultura, Quim Carné, en la roda de premsa d’aquest matí: “Aquesta és una tasca dels 5 museus de la ciutat per obrir i acostar la cultura a tothom. Ja treballem durant tot l’any per apropar els museus a les famílies i a les escole, però amb aquesta activitat volem anar més enllà i que tota la ciutadania tingui clar que en un entorn de 500 metres quadrats té tot el patrimoni museístic de la ciutat. Si el museu és l’obra acabada, l’Estruch és l’espai on s’inicien les obres i la nit que s’obrin les portes del museu hi haurà un tast de cultura de les companyies residents de l’Estruch”.

Joan Carles Sunyer, responsable de l’Obra Social Unnim ha volgut destacar que “aquest any arribem a la 2ª edició i és un èxit. L’any passat no sabíem si tindríem continuïtat i les 2.700 persones que van assistir ens diuen que cal apostar per la Nit dels Museus. Obrim la ciutadania als museus i a la ciutadania per a facilitar-ne l’accés d’una manera més lúdico-festiva i amb una programació que engresca al públic que habitualment no hi va per visitar-los”.

Salvador Moyà-Solà, director de l’Institut de Paleontologia Miquel Crusafont ha comentat que “la crisi actual ens impulsa a tirar endavant a través de la unió i les activitats conjuntes, per sumar esforços i conjuntar sinèrgies. Hem organitzat activitats pensades per les famílies com la gimcana dels les joies dels museus amb un sorteig i guanyadors en un acte que es celebrarà el 23 de maig”.

Eva Buch, directora del Museu del Gas ha explicat que “els equipaments estem units i amb ganes de fer coses. Durant el dia busquem el públic familiar però a la nit el factor sorpresa és determinant, gràcies a l’Estruch podrem oferir una oferta sorprenent amb dansa, circ i música”.

 

El Dia Internacional dels Museus

El Museu d’Història i el d’Art de Sabadell, el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, el Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa i l’Espai Cultura, amplien aquesta celebració des de divendres 17 fins a diumenge 19 de maig amb jornades de portes obertes i activitats gratuïtes per a tot ala ciutadania.

L’Escola Illa de Sabadell ha col·laborat en la creació de la imatge de la diada, que han dissenyat els estudiants Helena Deu i Adrià García.

En cadascun dels museus participants s’exposaran algunes peces singulars de la seva col·lecció que s’han anomenat la Joia del Museu i s’explicaran contes al voltant d’aquestes peces durant tot el cap de setmana.

Per segon any consecutiu, els museus de la ciutat proposen també una activitat conjunta en aquesta diada cultural: una gimcana familiar que convida als participants a descobrir la Joia de cada museu. Podrà realitzar-se de forma oberta entre els dies 17 i 19 de maig, en els horaris d’obertura dels museus. Entre els participants que la completin, se sortejaran cinc lots de regal, amb obsequis dels museus organitzadors.

Els premis dels guanyadors de la gimcana s’entregaran el dia 23 de maig a les 18h en un acte a l’auditori del Museu del Gas presentat pels actors de Sabadell Jaume Madaula i Èlia Solé i que comptarà amb l’actuació de les corals Enllaç i Noesis de l’Escola CEME (Escola d’Estudis Musicals Especialitzats).

Des d’Amèrica a Oceania, passant per Europa, Àsia i Àfrica, el Dia Internacionals dels Museus és una ocasió única de trobada entre els professionals dels museus i el seu públic. En l’edició d’enguany s’hi han sumat més de 32.000 museus de 129 països dels cinc continents.

El Comitè Consultiu de l’ICOM va proposar com a tema per a l’edició del 2013 “Museus (memòria + creativitat = Progrés social). Els museus són dipositaris i regents de la riquesa de la nostra herència patrimonial i han de conciliar la seva missió tradicional de conservació de la memòria amb la creativitat necessària a la seva renovació i al desenvolupament cultural del públic, amb la ferma convicció que la seva presència i les seves accions poden transformar la societat de manera constructiva.

El 1977, el Consell Internacional dels Museus (ICOM) va crear el Dia Internacional dels Museus per a sensibilitzar al públic sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat.

Tradicionalment, el Dia Internacional dels Museus se celebra al voltant del 18 de maig. La celebració pot durar un dia, una setmana o un mes. L’objectiu es reunir-se al museu al voltant del lema “els museus són un mitjà important pels intercanvis culturals, l’enriquiment de les cultures, l’avanç de la comprensió mútua, la cooperació i la pau entre els pobles”.

La Nit dels Museus de Sabadell

El proper dissabte 18 de maig, l’Espai Cultura, el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, el Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa i els Museus Municipals de Sabadell organitzen la Nit dels Museus de Sabadell que, en aquesta ocasió, coincideix amb el cap de setmana del Dia Internacional dels Museus.

La segona Nit dels Museus de Sabadell s’emmarca dins de la celebració de la novena Nit Europea dels Museus. Durant una obertura nocturna, els visitants poden descobrir gratuïtament les col·leccions dels museus així com els esdeveniments especials organitzats per aquesta diada.

Aquesta jornada compta amb la col·laboració de l’Estruch, Fàbrica de creació de les arts en viu, i de Escola Illa. L’Estruch, amb la  col·laboració d’un seguit d’artistes i companyies, contribueix a la Nit dels Museus de Sabadell amb cinc actuacions, una a cadascun dels museus que participen en aquesta acció cultural. L’Escola Illa de Sabadell ha col·laborat en la creació de la imatge de la Nit, que han dissenyat els estudiants Helena Deu i Adrià García.

Des de les 20h de la tarda a les 23h del vespre els museus de la ciutat obren les seves portes amb activitats gratuïtes de música, dansa, teatre o circ.

La Nit dels Museus té com objectiu fer que els museus siguin més accessibles al públic en general i en particular a un públic més jove. Vol també generar una xarxa de museus europeus en un esdeveniment comú, festiu i amistós.

La Nit Europea dels Museus és una iniciativa creada l’any 2005 pel Ministeri de cultura francès i apadrinada des del 2011 pel Consell d’Europa i la UNESCO. La Federació Francesa d’Amics dels Museus i la Reunió dels Museus nacionals francesos (RMN) en són socis institucionals.

En la primera edició de la Nit dels Museus a Sabadell celebrada l’any passat, més de 2.700 sabadellencs i sabadellenques van visitar els museus de la ciutat i van participar de les activitats.